GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uskoro obnova autoputa na ulasku u Srbiju

Uskoro obnova autoputa na ulasku u Srbiju
AUTOPUT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2018 / 17:52
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Prvo sa čim se suoče svi oni koji u Srbiju ulaze Koridorom 10, iz Hrvatske, odnosno zemalja EU, već godinama su rupe, kolotrazi i ispucali asfalt. 

Tome je, izgleda, ipak došao kraj, pošto bi obnova deonice Batrovci-Kuzmin, duge 21,6 kilometara, trebalo da, posle više od 20 godina, počne krajem juna ili početkom jula ove godine, a do kraja 2019. da bude konačno i završena, najavljuju iz Puteva Srbije.

Za popravku tog dela autoputa, naime, u prethodnom periodu nije bilo finansijskih sredstava, a kada se konačno ušlo u taj posao projekat je kasnio skoro dve godine zbog problema sa projektantom, konzorcijumom Spea Engineering S.p.A i Safege & Safege, sa kojim je zato i raskinut ugovor.

Inače, granični prelaz Batrovci je najprometniji u Srbiji i prošle godine je kroz naplatnu stanicu Šid u pravcu Kuzmina prošlo 1.295.979 vozila, a u pravcu Batrovaca 1.349.839 vozila.

Vozači na Batrovcima koji često koriste tu deonicu autoputa kažu za Tanjug da je autoput u zaista lošem stanju i da je krajnje vreme da se nešto preduzme.

V.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak ističe da će vrlo brzo biti sprovedena javna nabavka za izbor izvođača radova i da bi obnova autoputa tebalo da bude gotova do novembra ili do kraja 2019. godine. On kaže da je projektant predlagao da se skine cela kolovozna konstrukcija na tom delu autoputa i da se stavi nova.

- Mi smo kao investitori hteli da uštedimo finansijska sredstva iz kredita EBRD i taj projekat koji je trebalo da košta 25 mil EUR, kako su rekli projektanti, mi smo sveli na oko 17 mil EUR ili 2,07 milijardi dinara - naveo je Drobnjak.

Prema njegovim rečima, u martu sledi javna nabavka, a radovi se očekuju krajem juna ili početkom jula. Drobnjak kaže da je taj autoput rađen još 1997. godine i da zbog nedostatka novca još nije "rehabilitovan", već je rađeno samo održavanje, kako bi saobraćaj mogao da funkcioniše.

EBRD je pre skoro dve godine odobrila novac za obnovu autoputa, ali projektant nije završio povereni posao za predviđenih devet meseci, iako je ugovor sa njim potpisan još u aprilu 2016. godine, u vrednosti od 191.000 EUR.

Putevi Srbije će, navodi Drobnjak, insistirati kod evropskih banaka da projektant sa kojim je raskinut ugovor više ne može da učestvuje na tenderima u našoj zemlji.

Takođe, kaže da je nadzorni organ odgovoran tek kada počnu radovi, ali da je u ovom slučaju "zapelo" već kod projektovanja.

- Stanje na tom delu autoputa je jako loše i zato ćemo da ga popravimo, da bude kao u Evropi - zaključio je Drobnjak.
Glavni projekat je u fazi revizije bezbednosti saobraćaja od strane nezavisnog konsultanta, a paralelno se radi priprema konkursne dokumentacije za nabavku radova

Tagovi: Batrovci, Bajakovo, autoput, Putevi Srbije, Zoran Drobnjak
PROČITAJ I OVO
Air Serbia povećava broj letova od 14. juna
LETOVI
Air Serbia povećava broj letova od 14. juna
BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Air Serbia saopštila je danas da će zbog povećane tražnje do 14. juna povećati broj letova na pojedinim linijama, pa će tako umesto planiranih 16 letova do Londona (Heathrow), Beča, Zuricha i Frankfurta obaviti čak 70 povratnih letova.
Zabranjeno slijetanje aviona Montenegro Airlinesa na beogradski aerodrom
ZABRANE
Zabranjeno slijetanje aviona Montenegro Airlinesa na beogradski aerodrom
BEOGRAD - Odlukom Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije, avioni crnogorske nacionalne kompanije Montenegro Airlines od srijede nemaju dozvolu za slijetanje na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".
Mussemann: Kriza nas nije pogodila, otvaraju se nove prilike, pa i u Hrvatskoj
INTERVJU
Mussemann: Kriza nas nije pogodila, otvaraju se nove prilike, pa i u Hrvatskoj
INTERVJU - "Mi smo jedna od nekoliko rijetkih tvrtki koje mogu ponuditi namještaj po mjeri izrađen od kombinacija čelika, drveta, stakla, koriona, himaxa, kamena i svih ostalih materijala - i tu smo jedinstveni po tome što sve to možemo realizirati unutar naše tvrtke."
Meteor grupa istiskuje male dioničare Badela 1862 - otpremnina 12,86 kuna po dionici
ISTISKIVANJE
Meteor grupa istiskuje male dioničare Badela 1862 - otpremnina 12,86 kuna po dionici
ZAGREB - Badel 1862 u utorak je objavio da je glavni dioničar te tvrtke Meteor grupa - Labud zatražio od Uprave sazivanje glavne skupštine radi donošenja odluke o prijenosu dionica manjinskih dioničara, uz isplatu primjerene otpremnine u novcu u iznosu od 12,86 kuna po dionici.
Šef Ryanaira najavljuje žalbu na državnu pomoć Lufthansi
ŽALBA
Šef Ryanaira najavljuje žalbu na državnu pomoć Lufthansi
DUBLIN - Irska niskotarifna zrakoplovna kompanija Ryanair žalit će se na njemačku državnu pomoć Lufthansi u iznosu devet milijardi eura, rekao je u utorak izvršni direktor Michael O'Leary.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE