GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uprava: Pozajmica Kermasu nije izvlačenje novca iz Brodotrogira

Uprava: Pozajmica Kermasu nije izvlačenje novca iz Brodotrogira
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2018 / 18:42
Autor: SEEbiz
TROGIR - Uprava Brodotrogira u petak je istaknula da odluka glavne skupštine te kompanije o pozajmici od 248 milijuna kuna Kermas Internationalu nije izvlačenje novca iz Brodotrogira, nego se radi o prijenosu poslovnih udjela Brodotrogira u Trogir Maritimeu, na Kermas International.

"Nije riječ o prebacivanju 248 milijuna kuna, već se radi o prijenosu poslovnih udjela koje Brodotrogir d.d. ima u društvu Trogir Maritime d.o.o. na društvo Kermas International Ltd., na temelju pozajmica koje je isti u prethodnom periodu dao Brodotrogiru d.d.", navodi se u priopćenju Uprave Brodotrogira dostavljenom Hini.

Dodaje se kako knjigovodstvena vrijednost tih poslovnih udjela odgovara svoti od 248 milijuna kuna, pored kojih Kermas International preuzima i obveze po kreditima za brodove koji se nalaze u Trogir Maritimeu d.o.o., a sveukupna cijena po kojoj se indirektno preuzimaju brodovi je za 11,6 milijuna dolara veća od tržišne vrijednosti. Pored toga, kako se navodi, umanjenjem pozajmice za navedeni iznos od 248 milijuna kuna Brodotrogir d.d. neće imati obvezu po kamatama u visini od oko 10 milijuna kuna godišnje.

Prema navodima nekih medija, radi se o navodnom "izvlačenju novca" iz Brodotrogira kojemu je većinski vlasnik Danko Končar i usmjerivanje tog novca u drugu tvrtku kojoj je također Končar vlasnik, ali iz Uprave Brodotrogira to opovrgavaju.

"Ne radi se ni o kakvom izvlačenju novca niti se radi bilo kakav promet s novcem, već se radi o povratu pozajmica prijenosom poslovnih udjela," priopćili su iz Uprave Brodotrogira.

Na upit kako komentiraju medijske informacije da je 150 radnika Brodotrogira tehnološki višak, Uprava je odgovorila kako Brodotrogir zajedno s tvrtkama kćerima trenutno zapošljava 950 radnika te će zbrinjavanje tehnološkog viška biti u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

"Istina je da se radi na izradi nove organizacije i sistematizacije radnih mjesta u jednom dijelu društava i da će doći do određenog organizacijskog i tehnološkog viška uzrokovanog smanjenim poslovnim aktivnostima u ovoj godini", kažu u Upravi Brodotrogira.

Ujedno podsjećaju da se Ugovorom o privatizaciji Brodotrogira Kermas energija obvezala u petoj godini restrukturiranja zadržati minimalno 600 radnika.

"Sada se nalazimo u šestoj godini nakon privatizacije i vidljivo je da se u cijelom periodu broj radnika zaposlenih u Brodotrogiru i tvrtkama kćerima zadržavao sukladno ugovorenom proizvodnom programu, a ne na temelju minimalnih obveza po Ugovoru o privatizaciji", kaže se u priopćenju.

Također se ističe da se sve aktivnosti koje su povezane uz definiranje i zbrinjavanje tehnološkog viška provode i provodit će se "samo i jedino isključivo u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom".

"Kao što je vidljivo i nakon provedbe planiranog zbrinjavanja i dalje će broj zaposlenih biti veći od onog koji je bio definiran Ugovorom o privatizaciji. Model zbrinjavanja i uvjeti zbrinjavanja u pravilu odgovaraju uvjetima koji su važili kod prethodna dva zbrinjavanja," objasnila je Uprava Brodotrogira.

Kako su izvijestili iz Uprave, perspektiva Brodotrogira s tvrtkama kćerima bazira se na "realnim poslovnim temeljima tako da ne smije biti poslovanja s gubitkom" te da se prihodima s tržišta moraju pokriti svi rashodi. "Upravo na temelju takve strategije povlačimo poteze budući da samo efikasna proizvodnja može biti konkurentna na zahtjevnom svjetskom brodograđevnom tržištu," zaključuje se u priopćenju Uprave Brodotrogira.

Tagovi: Kermas energija, Brodotrogir, Danko Končar, Trogir Maritime, Kermas International
PROČITAJ I OVO
Dulux preuzima slovenski JUB za više od 190 milijuna eura
AKVIZICIJE
Dulux preuzima slovenski JUB za više od 190 milijuna eura
LJUBLJANA - Tvrtku JUB iz Dola kod Ljubljane, najstarijeg slovenskog proizvođača zidnih boja, preuzet će za više od 191,3 milijuna eura australska kompanija Dulux koja je dio japanske multinacionalne tvrtke Nippon Paint Holdings, objavili su u četvrtak slovenski mediji.
Kraš: Bruto dobit porasla 34%, dobra očekivanja za cijelu 2021.
RAST
Kraš: Bruto dobit porasla 34%, dobra očekivanja za cijelu 2021.
ZAGREB – Rezultati poslovanja Kraš grupe u trećem tromjesečju 2021. godine potvrđuju kontinuitet trenda rasta u svim segmentima poslovanja. Konsolidirani ukupni prihodi iznose 759,2 milijuna kuna, što je za 53,2 milijuna kuna, odnosno 7,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Adris: Prihodi gotovo dosegnuli pretpandemijsku razinu
DOBRA GODINA
Adris: Prihodi gotovo dosegnuli pretpandemijsku razinu
ZAGREB - Adris grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 605 milijuna kuna neto dobiti, što je značajan rast u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 141 milijun kuna, uz rast ukupnih prihoda za 23 posto, na 4,51 milijardu kuna, objavili su u četvrtak iz te tvrtke.
Gubitak Grupacije Đuro Đaković povećan čak 68,5%
POGORŠANJE
Gubitak Grupacije Đuro Đaković povećan čak 68,5%
ZAGREB - Đuro Đaković grupacija u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poslovala je s gubitkom od 53,6 milijuna kuna, što je za 68,5 posto više nego lani, kada je u istom razdoblju gubitak iznosio 31,8 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće objavljeno u četvrtak.
Grupa Končar ostvarila trostruko veću neto dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine
SJAJNE BROJKE
Grupa Končar ostvarila trostruko veću neto dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine
ZAGREB - Grupa KONČAR je u trećem kvartalu 2021. godine zabilježila dvoznamenkasti rast svih ključnih pokazatelja poslovanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE