GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uprava: Pozajmica Kermasu nije izvlačenje novca iz Brodotrogira

Uprava: Pozajmica Kermasu nije izvlačenje novca iz Brodotrogira
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2018 / 18:42
Autor: SEEbiz
TROGIR - Uprava Brodotrogira u petak je istaknula da odluka glavne skupštine te kompanije o pozajmici od 248 milijuna kuna Kermas Internationalu nije izvlačenje novca iz Brodotrogira, nego se radi o prijenosu poslovnih udjela Brodotrogira u Trogir Maritimeu, na Kermas International.

"Nije riječ o prebacivanju 248 milijuna kuna, već se radi o prijenosu poslovnih udjela koje Brodotrogir d.d. ima u društvu Trogir Maritime d.o.o. na društvo Kermas International Ltd., na temelju pozajmica koje je isti u prethodnom periodu dao Brodotrogiru d.d.", navodi se u priopćenju Uprave Brodotrogira dostavljenom Hini.

Dodaje se kako knjigovodstvena vrijednost tih poslovnih udjela odgovara svoti od 248 milijuna kuna, pored kojih Kermas International preuzima i obveze po kreditima za brodove koji se nalaze u Trogir Maritimeu d.o.o., a sveukupna cijena po kojoj se indirektno preuzimaju brodovi je za 11,6 milijuna dolara veća od tržišne vrijednosti. Pored toga, kako se navodi, umanjenjem pozajmice za navedeni iznos od 248 milijuna kuna Brodotrogir d.d. neće imati obvezu po kamatama u visini od oko 10 milijuna kuna godišnje.

Prema navodima nekih medija, radi se o navodnom "izvlačenju novca" iz Brodotrogira kojemu je većinski vlasnik Danko Končar i usmjerivanje tog novca u drugu tvrtku kojoj je također Končar vlasnik, ali iz Uprave Brodotrogira to opovrgavaju.

"Ne radi se ni o kakvom izvlačenju novca niti se radi bilo kakav promet s novcem, već se radi o povratu pozajmica prijenosom poslovnih udjela," priopćili su iz Uprave Brodotrogira.

Na upit kako komentiraju medijske informacije da je 150 radnika Brodotrogira tehnološki višak, Uprava je odgovorila kako Brodotrogir zajedno s tvrtkama kćerima trenutno zapošljava 950 radnika te će zbrinjavanje tehnološkog viška biti u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

"Istina je da se radi na izradi nove organizacije i sistematizacije radnih mjesta u jednom dijelu društava i da će doći do određenog organizacijskog i tehnološkog viška uzrokovanog smanjenim poslovnim aktivnostima u ovoj godini", kažu u Upravi Brodotrogira.

Ujedno podsjećaju da se Ugovorom o privatizaciji Brodotrogira Kermas energija obvezala u petoj godini restrukturiranja zadržati minimalno 600 radnika.

"Sada se nalazimo u šestoj godini nakon privatizacije i vidljivo je da se u cijelom periodu broj radnika zaposlenih u Brodotrogiru i tvrtkama kćerima zadržavao sukladno ugovorenom proizvodnom programu, a ne na temelju minimalnih obveza po Ugovoru o privatizaciji", kaže se u priopćenju.

Također se ističe da se sve aktivnosti koje su povezane uz definiranje i zbrinjavanje tehnološkog viška provode i provodit će se "samo i jedino isključivo u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom".

"Kao što je vidljivo i nakon provedbe planiranog zbrinjavanja i dalje će broj zaposlenih biti veći od onog koji je bio definiran Ugovorom o privatizaciji. Model zbrinjavanja i uvjeti zbrinjavanja u pravilu odgovaraju uvjetima koji su važili kod prethodna dva zbrinjavanja," objasnila je Uprava Brodotrogira.

Kako su izvijestili iz Uprave, perspektiva Brodotrogira s tvrtkama kćerima bazira se na "realnim poslovnim temeljima tako da ne smije biti poslovanja s gubitkom" te da se prihodima s tržišta moraju pokriti svi rashodi. "Upravo na temelju takve strategije povlačimo poteze budući da samo efikasna proizvodnja može biti konkurentna na zahtjevnom svjetskom brodograđevnom tržištu," zaključuje se u priopćenju Uprave Brodotrogira.

Tagovi: Kermas energija, Brodotrogir, Danko Končar, Trogir Maritime, Kermas International
PROČITAJ I OVO
Japanski premijer traži dodatne doze Pfizera
CJEPIVO
Japanski premijer traži dodatne doze Pfizera
TOKIO - Japanski premijer Yoshihide Suga zatražio je u subotu od američke farmaceutske tvrtke Pfizer dodatne doze cjepiva protiv covida-19, izvijestili su mediji.
Kanada ne odustaje od AstraZenece unatoč slučajevima zgrušavanja krvi
CJEPIVO
Kanada ne odustaje od AstraZenece unatoč slučajevima zgrušavanja krvi
OTTAWA - Kanada je u subotu objavila da je identificirala drugi slučaj zgrušavanja krvi u tjedan dana s malim brojem trombocita nakon primjene cjepiva AstraZenece, ali zemlja i dalje preporučuje njegovo korištenje.
Zoran Tajić v.d. direktora Barske plovidbe
KADROVI
Zoran Tajić v.d. direktora Barske plovidbe
BAR - Zoran Tajić iz Bara danas je izabran za vršioca dužnosti izvršnog direktora AD Barska plovidba.
Rubicon Partner Ventures drži 17,51% Luke Rijeka
PROMJENE
Rubicon Partner Ventures drži 17,51% Luke Rijeka
RIJEKA - Rubicon Partners Ventures ASI sp. z.o.o. sada je vlasnik 17,51 posto udjela riječke luke, a udjel su preuzeli od OT Logisticsa.
Imenovan novi Odbor direktora Plantaža, Vuksanović predsjednik
PLANTAŽE
Imenovan novi Odbor direktora Plantaža, Vuksanović predsjednik
PODGORICA - Odbor direktora kompanije Plantaže izabrao je u petak, na konstitutivnoj sjednici, Nebojšu Vuksanovića za predsjednika Odbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE