GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uprava KB-a Sveti Duh o kaznenoj prijavi: Ako je bilo propusta, istražit ćemo ih

Uprava KB-a Sveti Duh o kaznenoj prijavi: Ako je bilo propusta, istražit ćemo ih
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2022 / 16:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uprava bolnice Klinička bolnica "Sveti Duh" rekla je u srijedu, komentirajući kaznenu prijavu djela radnika protiv ravnateljice zbog zlouporabe ovlasti, kako je sklapanje savjetodavnih usluga uobičajena praksa, ali istražit će propuste ako ih je bilo s računovodstvene strane.

Dio zaposlenika KB-a Sv. Duh kaznenu prijavu protiv ravnateljice te bolnice Ana-Marije Šimundić, predstojnika Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka Davora Štimca te pomoćnice ravnateljice za financijsko poslovanje i nemedicinske poslove u Sv. Duhu Suzanu Košćak podnijeli su zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno pogodovanja Štimčevom privatnom obrtu koji u vrijeme dogovaranja usluge savjetovanja nije postojao.

Uprava bolnice potvrdila je Hini kako je bolnica sklopila ugovor sa Štimcem za savjetodavnu uslugu, dodavši kako je to "uobičajena praksa u RH u potpunosti sukladna zakonima i propisima, i legitimno je pravo čelnika svake zdravstvene ustanove".

Iz Uprave kažu kako je Štimac kao ravnatelj KBC-a Rijeka uveo brojne pozitivne promjene i značajno unaprijedio kvalitetu poslovanja bolnice.

"Iz nekoliko konzultacijskih sastanaka koji su odrađeni do sada proizišle su brojne ideje i podloge za niz planova i projekata koji će donijeti boljitak našoj bolnici, njenim djelatnicima i pacijentima", ističu.

Pružanje usluge regulirano je ugovorom, a plaćanje je odrađeno po ispostavljenim računima.

"Ukoliko je s računovodstvene strane bilo nekih propusta, iste ćemo istražiti, po potrebi korigirati i postupanje uskladiti s propisima", naveli su u Upravi.

Poručili su kako je njihova misija "provesti bolnicu kroz tranziciju koja će unaprijediti financijsko poslovanje i umanjiti dug, koja će bolnicu učiniti poželjnim poslodavcem i mjestom za rad, ustanovom izbora za pacijente i mjestom na kojem će se pacijenti osjećati sigurno i zadovoljno" te su tom cilju u potpunosti posvećeni.

Kaznena prijava, koju potpisuju "radnici Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu", poslana je medijima uz potpisane račune, ugovor i izvješće.

Tim radnicima sporno je što je Šimundić 19. travnja i 18. svibnja 2022. Štimcu dala neograničen pristup prostorijama, opremi, evidencijama, medicinskim službama i osoblju bolnice radi uvida u poslovanje u svrhu izrade "izvješća o poslovnom savjetovanju" iako, kažu, bolnica nije imala ugovorenu nabavu takve usluge niti je postojala objektivna potreba za njom.

Štimac je na osnovu tog obilaska dostavio izvješće, ali bez datuma, da bi nakon 24. svibnja 2022. u cilju naplate tako pružene usluge osnovao paušalni obrt NORAMED koji je počeo poslovati 27. svibnja ove godine.

Obrt je s bolnicom 29. lipnja zaključio ugovor o pružanju usluga savjetovanja u trajanju jedne godine uz pravo na mjesečnu naknadu od 5000 kuna uz putne troškove te je do sada izdao tri računa za travanj, svibanj i lipanj ove godine, navodi se, između ostalog, u kaznenoj prijavi.

Radnici tvrde kako je bolnica time "neopravdano izložena trošku od 60.000 kuna", od čega joj je već pričinjena šteta, odnosno omogućena korist Štimcu u iznosu najmanje 16.624 kuna.

Grad Zagreb osnivač je KB-a Sveti Duh, a Šimundić je na mjesto ravnateljice imenovana 4. siječnja ove godine. Radnici su o svojoj kaznenoj prijavi Uskoku obavijestili Gradski ured za unutarnju reviziju i kontrolu, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Tagovi: KB Sveti duh, Davor Štimac, Ana Marija Šimundić
PROČITAJ I OVO
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
Radnici Luke Zadar sutra kreću u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Luke Zadar sutra kreću u štrajk
ZADAR - Radnici Luke Zadar d.d. započet će štrajk sutra ujutro jer poslodavac nije pristao na povećanje plaća za 200 eura, najavio je Sindikat prometa i veza Hrvatske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE