GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uprava Brodosplita: Očekujemo državna jamstva za naše nove poslove

Uprava Brodosplita: Očekujemo državna jamstva za naše nove poslove
JAMSTVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2018 / 19:27
Autor: SEEbiz / 24 sata
SPLIT - Iz Brodosplita ističu kako bi prva godina nakon uspješno provedenog restrukturiranja trebala biti iznimno važna za DIV grupu odnosno Brodosplit, zato što se u brodogradnji prepoznaju po gradnji složenih brodova za putničko i cruising tržište, kao i brodova s posebnim zahtjevima (npr. vojni i luksuzni) i tržište složenih čeličnih konstrukcija (brane, mostovi, elementi platformi).

Tu je splitsko brodogradilište, kako tvrde, pripremilo dobre poslove. Međutim, da bi to mogli ostvariti u punom volumenu od Vlade RH odnosno od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), kao državne razvojne i izvozne banke, "očekujemo podršku u osiguranju jamstava za povrat avansa i po potrebi za kreditna zaduženja kako to ima i naša konkurencija u EU", ističu iz Brodosplita u odgovoru na upit Hine. Kako navode brodogradnja kojom se splitsko brodogradilište bavi u ponudi, osim gradnje, ima i financiranje te gradnje jer je takav zahtjev kupaca, a za što prilikom izrade kalkulacije moraju znati sve uvjete i trošak financiranja unaprijed, ako i da će se, uz ispunjavanje uvjeta, ista sigurno odobriti u zadanom roku.

Dakle, bez jamstvenog programa (koji ne spada u domenu državnih potpora) od strane države (HBOR-a) i naravno zainteresiranih banaka da kreditima prate potrebe za financiranjem koristeći ta državna jamstva, uz prihvatljiva jamstva samog Brodosplita, nije uopće moguće realizirati ugovaranje velikih brodova. Sve je to poznato i radi se u drugim državama Europske unije, koje su svoje jamstvene programe za financiranje brodogradnje službeno donijele i koje je odobrila Europska komisija, poručuju iz Uprava Brodosplita.

Kako su danas objavili neki mediji, predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak mora u sljedećih 60 dana odlučiti potpisuje li ugovore za gradnju sedam novih kruzera, no "posao im 'visi' jer se poslovne banke u Hrvatskoj, pogotovo nakon krize u Uljaniku, ne žele izlagati i davati kredite za gradnju". "A da bi Brodosplit ušao u te poslove, treba im jamstvo za 80 posto vrijednosti ugovorenog broda. Brodosplit može uložiti 20 posto svojeg novca, jer će to relativno brzo pokriti avansom, no treba mu kvalitetnija financijska pratnja do predaje brodova jer tek tada kupac isplaćuje posao. Stoga Brodosplit prebacuje lopticu Vladi tražeći da ona osigura ova jamstva, izgledno putem državnog HBOR-a", piše današnji Večernji list.

Upitan za eventualna jamstva brodogradnji ministar financija Zdravko Marić podsjetio je danas da više od dva odnosno tri desetljeća imamo problematiku brodogradnje.

"Znate i sami kako smo reagirali u slučaju vezano uz Uljanik, lani smo dali zadnju subvenciju iz samog proračuna i tada smo okarakterizirali da se nadamo da je to bilo završno. Međutim, evidentno je da je problematika brodogradilišta i dalje na stolu, tako da ćemo se i s problematikom Uljanika, odnosno Brodosplita i svih ostalih morati i dalje nastaviti baviti. Jer svi su prošli daleki put restrukturiranja i u konačnici država je izašla iz njih i u najvećem dijelu oni su pod upravljanjem privatnih igrača. Međutim, evidentno je da određeni iskoraci koji su napravljeni možda neće biti u potpunosti dovoljni", rekao je Marić, dodajući da će preko resornog ministarstva pratiti razvoj te problematike.

 

Tagovi: Brodosplit, Tomislav Debeljak, Zdravko Marić
PROČITAJ I OVO
Zoran Đorđević novi direktor Pošte Srbije
KADROVI
Zoran Đorđević novi direktor Pošte Srbije
BEOGRAD - Bivši ministar za rad Zoran Đorđević imenovan je danas za novog direktora Pošte.
Švedska odobrila AstraZenecino cjepivo za starije od 65
CJEPIVO
Švedska odobrila AstraZenecino cjepivo za starije od 65
STOCKHOLM - Švedske zdravstvene vlasti u četvrtak su proširile uporabu AstraZenecina/Oxfordskog cjepiva na starije od 65 godina, nakon novih britanskih istraživanja.
Novartis će pomoći njemačkom CureVacu u proizvodnji cjepiva za covid
CJEPIVO
Novartis će pomoći njemačkom CureVacu u proizvodnji cjepiva za covid
ŽENEVA - Njemački laboratorij CureVac priopćio je u četvrtak da je potpisao ugovor s velikom švicarskom farmaceutskom tvrtkom Novartisom, na temelju kojega će već 2021. sudjelovati u proizvodnji cjepiva protiv covida-19.
UHPA pozdravlja najave iz Vlade da traže rješenja za putničke agencije
RJEŠENJA
UHPA pozdravlja najave iz Vlade da traže rješenja za putničke agencije
ZAGREB - Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) pozdravlja najave iz Vlade da se traže rješenja kako bi se u mjere državne potpore za djelatnosti pogođene koronakrizom uključile i putničke agencije, izvijestili su u četvrtak iz te udruge.
Teva pod lupom EK zbog sumnje u blokadu generičke konkurencije
ISTRAGA
Teva pod lupom EK zbog sumnje u blokadu generičke konkurencije
TEL AVIV - Europska komisija izvijestila je u četvrtak da je pokrenula istragu protiv izraelskog proizvođača lijekova Teve zbog sumnje da je nezakonito blokirao generičku konkurenciju lijeku za multiplu sklerozu Copaxone.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE