GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Universal Media: Raste tržište oglašavanja u Srbiji

Universal Media: Raste tržište oglašavanja u Srbiji
OGLAŠAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2019 / 21:10
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Tržište oglašavanja u Srbiji porašće za 3,5 odsto ove godine, a ukupne investicije u tom sektoru će dostići 141 milion evra, procene su istraživanja globalne agencijske mreže "Universal Media".

Kako se navodi u istraživanju koje prenosi portal „Marketingmreža", očekuje se nastavak rasta i u narednim godinama, tako da će u 2020. godini srpska „advertising" ekonomija imati rast od 3,6 odsto, a dostići će vrednost od 146 miliona evra.

„Prihod od oglašavanja u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CEE) do 2020. godine porašće za 8,7 odsto i iznosiće 20 milijardi dolara, što je niža stopa rasta u poređenju sa rastom od 9,8 odsto iz prošle godine", ističe se u istraživanju Universal Media.

Kada je reč o Srbiji, televizija na prostoru oglašavanja uzima najveći deo kolača, od čak 60 odsto ukupnih investicija.

„Smatra se da će ove godine oglašavanje na TV-u porasti za 2,7 odsto, a sličan trend možemo očekivati u naredne četiri godine", navodi regionalna direktorka Universal Media Biljana Kolaković, i dodaje da iako Srbija prati svetski trend rasta oglašavanja u digitalnoj sferi, ove investicije čine tek 20 odsto ukupnih investicija u oglašavanju.

Prema njenim rečima, na digitalu u Srbiji i dalje prednjače oglašavanje na društvenim mrežama (26 odsto) i video sadržaji (19 odsto).

Pored Srbije, Slovenije i Hrvatske koje će imati umereni rast, najveći rast na tržištima na kojima posluju UM agencije, koje su deo I&F Grupe, imaće Bugarska.

„Na tržištima na kojima poslujemo primetan je rast oglašavanja. U Bugarskoj će on biti osam odsto u ovoj godini. Tome, pre svega, doprinosi veliki rast investicija u digitalne formate, koji je u Bugarskoj uočljivo veći nego u odnosu na ostale formate, kao i stabilno oglašavanje na TV stanicama", rekla je Kolaković.

Tagovi: Universal Media, tržište oglašavanja u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Triglav neće isplatiti dividendu
DIVIDENDA
Triglav neće isplatiti dividendu
LJUBLJANA - Na Glavnoj skupštini Zavarovalnice Triglav mali su dioničari zahtijevali isplatu dividendi, ali država je, kao većinski vlasnik, odlučila da ne isplati prošlogodišnju dobit dioničarima.
Katastrofa Croatia Airlinesa: 110,5 milijuna kuna neto gubitka u prvom kvartalu
GUBITAK
Katastrofa Croatia Airlinesa: 110,5 milijuna kuna neto gubitka u prvom kvartalu
ZAGREB - Croatia Airlines je u prvom kvartalu ostvarila operativni gubitak u visini od 95,7 milijuna kn koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 110,5 milijuna kn.
Gorenje: Prvih 40 radnika ostalo bez posla
OTKAZI
Gorenje: Prvih 40 radnika ostalo bez posla
VELENJE - Završen je popis viške radnika u Gorenju. U prvom valu oko 40 zaposlenika dobit će obavijest o otkazu. To je manje od prvobitnih predviđanja da će 155 ljudi izgubiti posao.
Wizz Air ponovo otvorio bazu u Beogradu
BAZA
Wizz Air ponovo otvorio bazu u Beogradu
BEOGRAD - Wizz Air, najveća niskobudžetna avio-kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi, saopštila je danas da je ponovo otvorila svoju beogradsku bazu sa rutama do nekih od najpopularnijih destinacija u Evropi.
Arena Hospitality Group i formalno kupila Hotel Riviera
HOTELI
Arena Hospitality Group i formalno kupila Hotel Riviera
PULA - Arena Hospitality Group izvijestila je da je dana sklopila Ugovor o kupoprodaji s Republikom Hrvatskom s ciljem stjecanja vlasništva nad hotelom Riviera za kupoprodajnu cijenu u iznosu od 36,5 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE