GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uniprom širi biznis

Uniprom širi biznis
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2017 / 18:07
Autor: SEEbiz / Vijesti
NIKŠIĆ - Ministarstvo ekonomije i Vlada do 12. decembra oglasili su na javnu raspravu Nacrt plana davanja koncesija za geološka istraživanja i ekploataciju mineralnih sirovina za 2018. godinu.

Planom koji je urađen u saradnji sa Zavodom za geološka istraživanja u Podgorici, predviđena su istraživanja i ekploatacija 11 nalazišta različitih vrsta kamena i rude boksita u opštinama Andrijevica, Berane, Danilovgrad, Nikšić i Pljevalja.

Opština Nikšić i kompanija Uniprom Metali, kojom gazduje biznismen Veselin Pejović predložili su inicijativama, u skladu sa Zakonom o koncesijama, da se u Nacrt plana za 2018. uvrste tri nalazišta na području ove opštine.

To su ležište bijelih boksita na lokalitetu "Međeđe", ležište rude crvenih boksita na lokalitetu "Đelov do" u Nikšiću i ležište tehničko-građevinskog kamena "Midova kosa"- Budoš.

Prema podacima iz Nacrta plana zemljište za prve dvije lokacije: "Međeđe" i "Đelov do" u vlasništvu je Pejovićeve firme i očigledno želi da širi biznis imovinom nikšićkih Rudnika boksita koju je preuzeo još krajem 2015. godine.

Istražene rezerve crvenih boksita u ležištu "Đelov do" iznose 2.942.000 tone, a perspektivne rezerve su procijenjene na oko tri miliona tona.

Potencijalne geološke rezerve bijelog boksita na lokalitetu "Međeđe" su 400.000 tona.

Zemljište na lokalitetu "Midova kosa" je u državnom, odnosno, vlasništvu Opštine Nikšić.

U pljevaljskoj opštini u Nacrt plana uvršteno je ležište cementnog laporca "Jagnjilo" koje se prostire na površini od 90 hektara, a na ležištu "Piševska rijeka", sedam kilometara jugoistočno od Andrijevice kandidovana je eksploatacija tehničko-građevinskog kamena vulkanita. Potencijalne rezerve tehničko građevinskog kamena procijenjene su na više od 20 miliona kubika (m3).

U selu Luge, takođe pored Andrijevice, Ministarstvo ekonomije je takođe kandidovalo nalazište vulkanita, dok je na lokalitetu "Žoljevica" KO Trešnjevo u Nacrt plana uvršteno nalazište građevinskog ukrasnog kamena.

U Elaboratu iz 1963. rezerve ukrasnog kamena su procijenjene na 2,22 miliona kubika, ali se u Nacrtu plana napominje da ih treba uzeti sa rezervom.

U Beranama je predloženo ležište tehničko-građevinskog kamena na uzvišenju "Gradina" koje se nalazi na 1020 m nadmorske visine.

Ležišta arhitektonskog-građevinskog (ukrasnog) kamena na tri ležišta: "Klikovače", "Kriva ploča"-Slatina i "Vinići", iz danilovgradske opštine, našle su se u Nacrtu plana za 2018. godinu.

Da bi zainteresovani koncesionari preuzeli ležište mineralne sirovine moraju se javiti na javni poziv koji će Ministarstvo ekonomije i Vlada naknadno objaviti nakon okončane javne rasprave i usvajanja plana za narednu godinu. U skladu sa Zakonom o koncesijama, Ministarstvo ekonomije obavlja obračun koncesione naknade, dok naplatu i evidenciju vrši Poreska uprava.

Ministarstvo: Vodili računa da lokacije nijesu u blizini naselja

Nacrt plana davanja koncesija za geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2018. napravljen je na osnovu procjene uslova za geološke i eventualne eksploatacione radove, sa aspekta potencijalnih geoloških rezervi i saznanja o njihovom kvalitetu, kao i uslovima za eksploataciju povoljnu za dodjelu koncesija, saopštili su "Vijestima" iz Ministarstva ekonomije.

Te procjene dominantno su bazirane na analizama raspoložive dokumentacije koja se odnosi na geološku građu i geomorfološke karakteristike, kao i na osnovu obilaska terena, odnosno prethodnog ispitivanja zemljišta u okviru potencijalnih prostora.

"Prilikom odabira istražno-eksploatacionih prostora vodilo se računa o prostorno-planskoj dokumentaciji, kako ne bi došlo do konflikta plana eksploatacije i planskih dokumenata, zatim o samoj poziciji prostora, s obzirom na to da se nalaze u široj okolini navedenih opština na, uglavnom, državnom zemljištu u čijoj blizini nema naselja, kao i o zainteresovanosti određenih investitora za dodjelu koncesija", objasnili su iz Ministarstva.

U vezi sa interesovanjem investitora za dodjelu koncesija, podsjetili su "da je Zakonom o koncesijama propisano da zainteresovano lice može nadležnom organu podnijeti inicijativu za pokretanje postupka davanja koncesija".

"To nikako ne znači da podnosilac inicijative mora biti i budući koncesionar, s obzirom na činjenicu da se koncesija ne daje na osnovu Plana, već na osnovu javnog poziva koji se sprovodi u skladu sa načelima transparentnosti, nediskriminacije i konkurentnosti. Dakle, Ministarstvo je uvažilo interesovanje određenih zainteresovanih subjekata i uvrstilo predložene lokacije u Nacrt plana isključivo jer je takve lokacije prepoznalo kao značajne kako za valorizaciju geoloških potencijala na tim lokacijama, tako i za sam lokalni razvoj", dodali su iz Ministarstva.

Planom su dominantno obuhvaćena ležišta u centralnom i sjevernom dijelu CG, što, između ostalog, predstavlja namjeru da se podstakne razvoj ovog dijela države i da konkretan doprinos u sprovođenju mjera koje imaju za cilj ravnomjerni regionalni razvoj.

"Upravo vođeni time, ali i činjenicom da su ispunjeni svi potrebni uslovi da određena lokacija bude dio Nacrta Plana, opredijelili smo se za uvršćivanje inicijativa Opštine Nikšić i kompanije Uniprom Metali u dokument", zaključili su iz Ministarstva.

Tagovi: Uniprom, Veselin Pejović, Zavod za geološka istraživanja u Podgorici, boksit, Đelov do
PROČITAJ I OVO
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
REAKCIJE
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koji se odnosi na prijavu Požgaj grupe vezano uz nepotpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama za nabavu drvne sirovine za ovu godinu, a rezultati revizije se očekuju sutra.
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
OTKUP
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
ZRENJANIN – Fortenova Grupa je pokrenula prinudni otkup akcija „Dijamanta“, a za svaku od 10.265 akcija biće plaćeno po 34,3 hiljade dinara, objavljeno je danas.
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju
LEASING
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u izvanrednom nadzoru 9 leasing društava, koja pokrivaju više od 90 posto ukupne imovine tog tržišta u Hrvatskoj, utvrdila je nezakonitosti i nepravilnosti pri izračunu kamatnih stopa kod njih osam, procijenivši da je nepravilnostima obuhvaćeno više od 50 tisuća ugovora o leasingu.

Airbus najavljuje reorganizaciju proizvodnje zrakoplova
NAJAVE
Airbus najavljuje reorganizaciju proizvodnje zrakoplova
TOULOUSE - Europski zrakoplovni koncern Airbus najavio je veliku reorganizaciju proizvodnje zrakoplova u Njemačkoj i Francuskoj, izdvajajući proizvodnju dijelova trupa kao osnovni dio poslovanja grupe.
Kineski Guangzhou Baiyun je najprometniji aerodrom na svijetu u 2020.
PROMJENE
Kineski Guangzhou Baiyun je najprometniji aerodrom na svijetu u 2020.
NEW YORK - Međunarodni aerodrom Hartsfield-Jackson u Atlanti izgubio je titulu najprometnijeg u svijetu nakon 23 godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE