GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uniper traži novi hitni zajam od četiri milijare eura

Uniper traži novi hitni zajam od četiri milijare eura
ZAJAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2022 / 17:21
Autor: SEEbiz / H
DUESSELDORF - Posrnuli njemački uvoznik plina Uniper zatražio je u ponedjeljak od vlade novi hitni zajam od četiri milijarde eura, povrh već iskorištenih devet milijardi, kako bi se mogao nositi sa snažnim rastom tržišnih cijena.

Najavljujući taj potez, Uniper je istaknuo da bi cilj proširene kreditne linije kod razvojne banke KfW bila stabilizacija njezinog poslovanja.

Kompanija je već iskoristila dodijeljenih joj devet milijardi eura.

U srpnju vlada je uvozniku plina osigurala 15 milijardi eura pomoći, preuzevši 30-postotni vlasnički udio i obećavši devet milijardi eura kreditne linije putem državnog zajmodavca KfW-a.

Zbog naglog smanjenja ruske opskrbe plinom putem plinovoda Sjeverni tok 1 na Baltičkom moru, Uniper je morao kupovati plin na fizičkom tržištu po znatno višim cijenama kako bi ispunio svoje ugovorne obveze, pa ima problema s likvidnošću.

Uniper kupuje plin na fizičkom tržištu budući da je ruski Gazprom smanjio isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 za četiri petine zbog problema s povratom turbine sa servisa u Kanadi i redovnog održavanja.

Zbog smanjenih isporuka ruskog plina kompanija je u prvoj polovini godine poslovala s neto gubitkom od 12,3 milijarde eura.

Polugodišnji gubitak također uključuje 2,7 milijardi eura umanjene vrijednosti otkazanog plinovoda Sjeverni tok 2, koji je kompanija financijski podupirala, i otpis nematerijalne imovine njezine ruske tvrtke Unipro, pokazalo je poslovno izvješće.

Njemačka je prošlog tjedna uvela nove naknade na plin kako bi sufinancirala visoke troškove uvoza, pojačavši opterećenje za građane i kompanije unatoč visokoj inflaciji.

Naknada za skladištenje plina od 0,59 eurcenti po megavat satu i naknada za više troškove nabave od 2,419 eurocenti po kilovat satu naplaćivat će se od listopada do ožujka 2024.

Nove naknade značit će za prosječnu četveročlanu obitelj gotovo 500 eura veće troškove za plin u cijeloj godini, prema procjenama digitalnih platformi za usporedbu i analizu cijena Verivox i Check24.

Kancelar Olaf Scholz rekao je prošlog tjedna da će se, kako bi se ublažio udarac novih troškova koji će posebno teško pogoditi siromašna kućanstva, stopa PDV-a smanjiti s 19 posto na sedam posto kako bi se "sačuvala društvena kohezija".

Tagovi: Uniper, ruski plin, Gazprom, Olaf Scholz
PROČITAJ I OVO
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
POTEZI
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
ZAGREB - Nakon što je ruski milijarder Denis Štengelov preuzeo Zvečevo, dogodile su se prve promjene na čelu kompanije.
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
AKVIZICIJE
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
BEOGRAD - Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udio (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši tako jedini vlasnik ovog vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE