GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNIDO-ISEC na forumu u Pekingu otvara vrata divovskim investicijama u Hrvatsku

UNIDO-ISEC na forumu u Pekingu otvara vrata divovskim investicijama u Hrvatsku
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2018 / 09:45
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Organizacija UN-a za industrijski razvoj, Međunarodni centar za prijenos i promociju solarne tehnologije Hrvatsku (UNIDO-ISEC) 3. studenoga u Pekingu organizira investicijski forum kojemu će u fokusu biti Hrvatska.

Po prvi puta jedna je država, Hrvatska, dobila čast i priznanje da bude u fokusu investicijskog foruma u organizaciji UNIDO-a. Najvažniji događaj hrvatskog investicijskog foruma je dodjela granta za rekonstrukciju ratom razrušenih područja od strane čelnika UNIDO ISEC – a u visini od 1,2 milijarde USD.

Potvrđeno je kako će ovom važnom forumu nazočiti i kineski premijer Li Keqiang što je još jedan dokaz koliko kineski politički vrh daje važnosti suradnji s Hrvatskom. Očekuje se da će s hrvatske strane na forumu sudjelovati ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac;

UNIDO ISEC pripremio je 100 milijardi juana  (13 milijardi eura) za ulaganje, a projekti su već spremni za potpisivanje na forumu. 

To će uključivati ove projekte:

1. Donacija za poslijeratnu rekonstrukciju

2. Uspostava Europskog centra UNIDO ISEC u Hrvatskoj

3. Posebna gospodarska zona (uključujući skladišni i logistički centar, proizvodni park UNIDO ISEC, trajno mjesto održivog foruma Ujedinjenih naroda, besplatni trgovački centar i sl.)

4. Zadarski lučki kontejnerski terminal 

5. Zračna luka Zadar

6. Željeznica

7. Restrukturiranje brodogradnje

8. Prvi svjetski nacionalni stadion sa solarnom tehnologijom u suradnji s HNS-om

9. Sjedište filmske akademije 

10. Urbanistički projekti u Krapinskim Toplicama

11. United Nation Tesla, suradnja šest instituta sa Sveučilištem u Zagrebu

12. Jedinstvena baza za proizvodnju morske soli 

13. 5G tehnologija

14. Svjetlosni sezonski program zdravstvenog turizma u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom turizma

15. Proizvodnja vina

16. Dok-Ing Energy

Među najzanimljivijim prilikama je fond za poslijeratnu obnovu koji raspolaže s 1,2 milijarde dolara novčanih sredstava određenih za Hrvatsku. Radi se o novcu koji je već dva desetljeća na raspolaganju Hrvatskoj, a koji upravo sada, zalaganjem vodstva UNIDO-ISEC-a i Kinesko jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA), imamo prilike privući u Hrvatsku. U realizaciji ovih projekata sudjelovat će Ujedinjeni narodi, Svjetska banka; Kineska razvojna banka. Uvozno-izvozna banka Kine te novoosnovana Kineska agencija za međunarodni razvoj i suradnju.

Potencijalno jedan od najatraktivnijih projekata jest i uspostava Centra za poravnavanja u kineskoj valuti renminbi (juan). Zagreb i Hrvatska postali bi tako jedna od najvažnijih točaka novčarskog tržišta imajući u vidu rastući utjecaj kineske valute u međunarodnim financijskim okvirima. 

Valja spomenuti i suradnju na sportskom planu. Riječ je o projektu nacionalnog nogometnog stadiona u Hrvatskoj o čemu su već poodmakli razgovori s Hrvatskim nogometnim savezom. Radi se o izgradnji nacionalnog stadiona koristeći najsuvremenije tehnologije solarnih panela. Svemu je tome, naravno, dodatni zamah dao nedavni senzacionalni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

UNIDO planira otvoriti i suradnju između Kine i Hrvatske na području filmske industrije. Riječ je o snimanju prvog kineskog filma u Hrvatskoj, radnog naslova "Ljeto u Hrvatskoj".

Osim toga, UNIDO će surađivati i s produkcijskim kućama iz Kine, SAD-a i Hrvatske kako bi se ojačala suradnja na području filma. Između ostalog, planirano je i pokretanje Hrvatskog filmskog festivala u NR Kini. Od ostalih potencijalnih investicija izdvajamo mogućnost uvođenja 5G mreže u Hrvatskoj te uspostavu stalnog konferencijskog centra za održivi razvoj u Poslovnoj zoni u Zadru.

Tagovi: UNIDO-ISEC, kineske investicije, Luka Zadar, Zračna luka Zadar, Gabrijela Žalac, Li Keqiang, Krapinske Toplice, Hrvatski nogometni savez
PROČITAJ I OVO
Nakon isplate bonusa, sindikat u Gorenju najavio štrajk
ŠTRAJK
Nakon isplate bonusa, sindikat u Gorenju najavio štrajk
VELENJE - Gorenje je zaposlenicima isplatilo posebnu naknadu od uštede u proizvodnji za kolovoz. Kako se sindikat nije uspio dogovoriti s upravom o jedinstvenom iznosu dodatka, najavio je štrajk za ponedjeljak.
Udruga slijepih Zagreba otvorila pogon za proizvodnju tekućih sapuna
PROJEKTI
Udruga slijepih Zagreba otvorila pogon za proizvodnju tekućih sapuna
ZAGREB - Udruga slijepih Zagreba u utorak je otvorila novi pogon za proizvodnju tekućih sapuna koje će prodavati pod brendom "Dodir prirode".
Air Serbia od oktobra leti do Zuricha 19 puta nedeljno
LETOVI
Air Serbia od oktobra leti do Zuricha 19 puta nedeljno

BEOGRAD - Kompanija Air Serbia najavila je da od 1. oktobra uvodi dodatne letove do Ciriha, tako da će četvrtkom, petkom, subotom, nedeljom i ponedeljkom obavljati po tri dnevna leta na ovoj relaciji.

Plenković se nada rješenju koje će omogućiti da se BAT usidri u Istri
NADE
Plenković se nada rješenju koje će omogućiti da se BAT usidri u Istri
RIJEKA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako se nada da će se u razgovorima sljedećih dana iznaći rješenje koje će omogućiti da British American Tobacco (BAT) ostane u Kanfanaru dulje vrijeme, da se BAT "usidri" u Istri.
3. maj: Kanadskom naručitelju predan novi brod Algoma Interpid
ŠKVEROVI
3. maj: Kanadskom naručitelju predan novi brod Algoma Interpid
RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj u utorak je naručitelju, kanadskoj tvrtki Algoma Central Corporation predan novoizgrađeni samoiskrcavajući brod za prijevoz rasutih tereta "Algoma Interpid" (gradnja 733), vrijedan 36,5 milijuna dolara, a na svečanosti primopredaje bio je i premijer Andrej Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE