GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNIDO-ISEC na forumu u Pekingu otvara vrata divovskim investicijama u Hrvatsku

UNIDO-ISEC na forumu u Pekingu otvara vrata divovskim investicijama u Hrvatsku
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2018 / 09:45
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Organizacija UN-a za industrijski razvoj, Međunarodni centar za prijenos i promociju solarne tehnologije Hrvatsku (UNIDO-ISEC) 3. studenoga u Pekingu organizira investicijski forum kojemu će u fokusu biti Hrvatska.

Po prvi puta jedna je država, Hrvatska, dobila čast i priznanje da bude u fokusu investicijskog foruma u organizaciji UNIDO-a. Najvažniji događaj hrvatskog investicijskog foruma je dodjela granta za rekonstrukciju ratom razrušenih područja od strane čelnika UNIDO ISEC – a u visini od 1,2 milijarde USD.

Potvrđeno je kako će ovom važnom forumu nazočiti i kineski premijer Li Keqiang što je još jedan dokaz koliko kineski politički vrh daje važnosti suradnji s Hrvatskom. Očekuje se da će s hrvatske strane na forumu sudjelovati ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac;

UNIDO ISEC pripremio je 100 milijardi juana  (13 milijardi eura) za ulaganje, a projekti su već spremni za potpisivanje na forumu. 

To će uključivati ove projekte:

1. Donacija za poslijeratnu rekonstrukciju

2. Uspostava Europskog centra UNIDO ISEC u Hrvatskoj

3. Posebna gospodarska zona (uključujući skladišni i logistički centar, proizvodni park UNIDO ISEC, trajno mjesto održivog foruma Ujedinjenih naroda, besplatni trgovački centar i sl.)

4. Zadarski lučki kontejnerski terminal 

5. Zračna luka Zadar

6. Željeznica

7. Restrukturiranje brodogradnje

8. Prvi svjetski nacionalni stadion sa solarnom tehnologijom u suradnji s HNS-om

9. Sjedište filmske akademije 

10. Urbanistički projekti u Krapinskim Toplicama

11. United Nation Tesla, suradnja šest instituta sa Sveučilištem u Zagrebu

12. Jedinstvena baza za proizvodnju morske soli 

13. 5G tehnologija

14. Svjetlosni sezonski program zdravstvenog turizma u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom turizma

15. Proizvodnja vina

16. Dok-Ing Energy

Među najzanimljivijim prilikama je fond za poslijeratnu obnovu koji raspolaže s 1,2 milijarde dolara novčanih sredstava određenih za Hrvatsku. Radi se o novcu koji je već dva desetljeća na raspolaganju Hrvatskoj, a koji upravo sada, zalaganjem vodstva UNIDO-ISEC-a i Kinesko jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA), imamo prilike privući u Hrvatsku. U realizaciji ovih projekata sudjelovat će Ujedinjeni narodi, Svjetska banka; Kineska razvojna banka. Uvozno-izvozna banka Kine te novoosnovana Kineska agencija za međunarodni razvoj i suradnju.

Potencijalno jedan od najatraktivnijih projekata jest i uspostava Centra za poravnavanja u kineskoj valuti renminbi (juan). Zagreb i Hrvatska postali bi tako jedna od najvažnijih točaka novčarskog tržišta imajući u vidu rastući utjecaj kineske valute u međunarodnim financijskim okvirima. 

Valja spomenuti i suradnju na sportskom planu. Riječ je o projektu nacionalnog nogometnog stadiona u Hrvatskoj o čemu su već poodmakli razgovori s Hrvatskim nogometnim savezom. Radi se o izgradnji nacionalnog stadiona koristeći najsuvremenije tehnologije solarnih panela. Svemu je tome, naravno, dodatni zamah dao nedavni senzacionalni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

UNIDO planira otvoriti i suradnju između Kine i Hrvatske na području filmske industrije. Riječ je o snimanju prvog kineskog filma u Hrvatskoj, radnog naslova "Ljeto u Hrvatskoj".

Osim toga, UNIDO će surađivati i s produkcijskim kućama iz Kine, SAD-a i Hrvatske kako bi se ojačala suradnja na području filma. Između ostalog, planirano je i pokretanje Hrvatskog filmskog festivala u NR Kini. Od ostalih potencijalnih investicija izdvajamo mogućnost uvođenja 5G mreže u Hrvatskoj te uspostavu stalnog konferencijskog centra za održivi razvoj u Poslovnoj zoni u Zadru.

Tagovi: UNIDO-ISEC, kineske investicije, Luka Zadar, Zračna luka Zadar, Gabrijela Žalac, Li Keqiang, Krapinske Toplice, Hrvatski nogometni savez
PROČITAJ I OVO
Vozači Ubera idu u štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Vozači Ubera idu u štrajk
ZAGREB - Oko 2.000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije.
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
PREPORUKE
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
NEW BRUNSWICK - Savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze cjepiva Johnson & Johnson protiv koronavirusa najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
STRANI AGENTI
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
MOSKVA - Još dva online ruska medija vlada je u petak proglasila "stranim agentima" što je dodatno ograničilo slobodu izražavanja i glasove kritike upućene vlastima.
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
INICIJATIVE
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
ZAGREB - Fortenova grupa, u okviru koje posluju neke od najznačajnijih kompanija u Hrvatskoj i regiji poput Konzuma, Mercatora, Jamnice, Zvijezde, Dijamanta, Belja, Tiska, Sarajevskog kiseljaka itd. i formalno se pridružila UN Global Compactu, najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu održivost.
Bloomberg Adria započinje s radom 2022. godine
SERVISI
Bloomberg Adria započinje s radom 2022. godine
ZAGREB – Bloomberg Media i Mtel Swiss, pružatelj televizijskih usluga koji je u većinskom vlasništvu operatora Telekom Srbija, danas su najavili sporazum o stvaranju prve regionalne multiplatformske mreže za vijesti za područje jugoistočne Europe, s redakcijama u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE