GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uljanikovi menadžeri kupili tvrtku u stečaju, pa počistili račun 3. maja

Uljanikovi menadžeri kupili tvrtku u stečaju, pa počistili račun 3. maja
REPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 19:37
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Riječko brodogradilište »3. maj« nikako da izmakne iz dosega repova Uljanik grupe koji, očito, još uvijek prilično živahno lamataju. Zbog mjenice koju je aktiviralo Učilište Uljanik, jedan od trećemajskih računa, kod Erste banke, jučer je počišćen za blizu 100.000 kuna, potvrdili su nam iz financijske službe riječkog brodogradilišta.

Mjenica je aktivirana na ukupan iznos od 610.000 kuna, međutim, uspjelo se skinuti tek tih 90-ak tisuća kuna, koliko se nalazilo na računu.

Kako su Novom listu potvrdili u »3. maju«, Učilište Uljanik jučer je aktiviralo i drugu mjenicu, na još veći iznos, no u trenutku dok smo pisali ovaj tekst u financijskoj službi riječkog brodogradilišta još su uvijek čekali na informacije Privredne banke Zagreb, da vide o čemu je točno riječ jer je, prema njihovoj evidenciji i dokumentaciji kojom raspolažu, rok dospjeća za naplatu te mjenice – istekao.

I direktor »3. maja« Edi Kučan potvrdio je ove informacije. Ističe kako je riječ o kraku jednog golemog problema koji im se cijelo vrijeme nadvija nad vratom, a to je da je riječki škver na potpunoj vjetrometini za prisilne i ine naplate drugih društava iz bivše Uljanik grupe koja su završila u stečaju.

Novac koji se jučer uspio pokupiti s jednog od računa brodogradilišta bila su sredstva koja je riječki škver zaradio od poslova za takozvana »treća lica« i koji im služi za tekuće, dnevne likvidnosti. Drugim riječima, iz toga pokrivaju sve ono što nije usko vezano za gradnju i završetak brodova.

O kojem je dugovanju riječ? Prema onom što navode u financijskoj službi »3. maja«, riječ je novcu koji je Učilište Uljanik pozajmilo »3. maju« tijekom 2017. godine.

Tako barem iskazuju sklopljeni ugovori, njih ukupno tri, koje je bivše rukovodstvo »3. maja« sklopilo s Učilištem Uljanik. Svekupan iznos tih pozajmica, čije su sredstvo osiguranja bile tri bianco mjenice, kreće se oko 2,6 milijuna kuna.

– Prema dokumentaciji koju posjedujemo u »3. maju«, mogućnost naplate za dvije mjenice je istekla, dok je kod trećeg ugovora rok naplate po izdanoj mjenici prolongiran do 31. srpnja ove godine. To je upravo ova mjenica od 610.000 kuna koja je danas aktivirana, navodi rukovoditeljica kontrolinga i pomoćnica direktora »3. maja« Mihaela Načinović.

Kako neslužbeno doznajemo, rok dospijeća po ovoj je mjenici potpisan koncem 2018. godine i parafirao ga je Maksimilian Percan, bivši direktor »3. maja«, a danas optuženik u aferi Uljanik zajedno sa svojim šefovima iz Pule.

Nije zgorega ni podsjetiti kako je taj prolongat potpisan u vrijeme dok je račun 3. maja« već bio u debeloj blokadi.

Direktor Kučan navodi kako su od strane Učilišta Uljanik imali najave o aktivaciji mjenica već određeno vrijeme, ali da su taj posao prepustili odvjetnicima. Kako neslužbeno doznajemo, o problemu s Učilištem Uljanik raspravljalo se i na zadnjoj sjednici Nadzornog odbora »3. maja«.

Od backgrounda Učilišta Uljanik valja reći da je osnovano još 2006. godine, s ciljem stručnog osposobljavanja kadrova.

Reorganizacijom Uljanik grupe, nakon što je »3. maj« postao sastavni dio, kao osnivač Učilišta upisuje se Uljanikovo društvo Poslovno-informacijski sustavi (PIS) koje je početkom svibnja prošle godine završilo u stečaju, odnosno bolje rečeno u likvidaciji s obzirom na to da imovina PIS-a nije bila dostatna ni za pokrivanje troškova stečajnog postupka.

Podsjetit ćemo da je »3. maj« u tom trenutku od PIS-a potraživao 44,5 milijuna kuna, a PIS od riječkog škvera nešto iznad 16 milijuna kuna. Međutim, najintrigantniji dio priče oko Učilišta tek slijedi.

U materijalima s ročišta PIS-a na Trgovačkom sudu u Pazinu stoji između ostalog zapisano kako je » zakonski zastupnik dužnika dostavio privremenom stečajnom upravitelju javnobilježnički ovjerenu Izjavu od 19.02.2019., danu pod materijalnom i kaznenom odgovornošću, iz koje proizlazi da se imovina dužnika sastoji od pokretnina i potraživanja.

U Izjavi se, među ostalim, navodi da je dužnik osnivač ustanove Učilište Uljanik, Ustanova za obrazovanje odraslih, Pula, Flaciusova 1, OIB: 26303043176. Učilište Uljanik je pravna osoba osnovana radi trajnog obavljanja društvene djelatnosti koja, pritom, ne stječe dobit, pa se s obzirom na navedeno osnivački udjel u navedenoj ustanovi ne može smatrati imovinom koja se može unovčiti«.

Privremeni, odnosno stečajni upravitelj PIS-a, podsjetimo, bio je Marko Zagorac, a zakonski zastupnik dužnika mogao je biti samo direktor PIS-a Boris Dvoršak, koji je na toj poziciji krajem 2018. godine zamijenio Hrvoja Markulinčića, nakon što je ovaj podnio ostavku.

Što se, međutim, u međuvremenu dogodilo? Osnivački udjel, odnosno Učilište Uljanik, ipak je na kraju prodan, nekih pola godine nakon što je PIS završio u likvidaciji.

Taman nekako u vrijeme kad je stečajni upravitelj Zagorac krenuo s oglašavanjem prodaje osnivačkog udjela u Učilištu Uljanik, a riječkom »3. maju« odvrnuti prvi spasonosni krediti, Dvoršak i ravnatelj Učilišta Goran Pikot početkom listopada prošle godine u Puli, ulažu 1.000 kuna i osnivaju tvrtku B.& G. Solutions.

Valja spomenuti i da su bila tri pokušaja prodaje vlasničkog udjela u Učilištu. Prvi put po početnoj cijeni od 200.000 kuna, drugi put za 150.000, sve do konačnih 100.000 kuna.

Iz registra web stečajevi vidljivo je da je otvaranje ponuda u trećem krugu bilo zakazano 23. prosinca prošle godine u Zagorčevom uredu u Rijeci, a mjesec dana kasnije u sudski se registar kao novi osnivač, odnosno vlasnik Učilišta Uljanik unosi Dvoršak-Pikotova privatna tvrtka B.& G. Solutions.

S obzirom na prijašnje funkcije na kojima su dočekali urušavanje Uljanik grupe, jedan kao ravnatelj Učilišta, drugi kao direktor PIS-a i član Upravnog vijeća te ustanove, sigurno nisu trebali puno »kopati« da pronađu više od dva i pol milijuna kuna vrijedne ugovore o zajmu iz 2017. i pripadajuće bianco mjenice.

Tagovi: Uljanik, 3. maj, Erste, Edi Kučan, B.& G. Solutions, Boris Dvoršak, Maksimilian Percan, Mihaela Načinović, Učilište Uljanik,
PROČITAJ I OVO
ACI: Rezultati znatno bolji od predviđanja
DOBRE BROJKE
ACI: Rezultati znatno bolji od predviđanja
RIJEKA – Nerevidirani rezultati poslovanja tvrtke Adriatic Croatia International Club za djelatnost marina d.d. (ACI) pokazuju da je najveća hrvatska nautička tvrtka u prvih devet mjeseci 2020. ostvarila 139 milijuna HRK poslovnih prihoda.
Neto gubitak Croatia Airlinesa 243,5 milijuna kuna
SVE GORE
Neto gubitak Croatia Airlinesa 243,5 milijuna kuna
ZAGREB - Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila operativni gubitak od 222,4 milijuna kuna, koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 243,5 milijuna kuna, priopćili su u petak iz nacionalne zrakoplovne kompanije.
Valamar ostvario 33% prihoda, ali očuvao zaposlenost
TEŠKA GODINA
Valamar ostvario 33% prihoda, ali očuvao zaposlenost
POREČ – Prema danas objavljenom izvješću, Valamar Riviera je usprkos Covid krizi u prva tri kvartala 2020. godine ostvarila 2,2 milijuna noćenja i ukupne prihode u visini od 673 milijuna kuna odnosno 33% prihoda prethodne godine. Na razini poslovne godine Valamar Riviera očekuje ostvariti neto gubitak, ali i pozitivan novčani tijek uz operativnu dobit u rasponu od 100 do 115 milijuna kuna.
Adriatic group: Značajan porast prodaje hrvatskih proizvoda u zapadnoj Europi
RAST
Adriatic group: Značajan porast prodaje hrvatskih proizvoda u zapadnoj Europi
ZAGREB – Prodaja hrvatskih prehrambenih proizvoda na zahtjevnim zapadnoeuropskim tržištima u prva tri kvartala ove godine, unatoč pandemiji, povećana je za oko 40 posto u odnosu na prošlu godinu – priopćili su iz Adriatic group sa sjedištem u Beču, koja je najveći distributer prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine na tržišta zapadnoeuropskih zemalja.
Francuska pomaže kompanijama smanjiti dug najma poslovnog prostora
POMOĆ
Francuska pomaže kompanijama smanjiti dug najma poslovnog prostora
PARIZ - Francuska vlada uvest će poreznu olakšicu iznajmljivačima poslovnog prostora koji su spremni otpisati dio duga kompanijama zatvorenim zbog mjera suzbijanja koronavirusa, rekao je ministar financija Bruno Le Maire.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE