GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uljanikovi brodovi nikako da se prodaju na e-dražbama

Uljanikovi brodovi nikako da se prodaju na e-dražbama
DRAŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2020 / 08:32
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Niti za jedan od četiri započeta broda Uljanika koji se u sklopu stečajnog postupka već nekoliko mjeseci prodaju na e-dražbi nije se (po)javio zainteresirani kupac, što je dobrim dijelom bilo i očekivano s obzirom da se radi o prvom krugu i relativno visokoj početnoj cijeni.

Nakon broda za prijevoz automobila, koji je na vezu u »3. maju« i na kojem je ostalo odraditi još nešto manje od četvrtine posla te novogradnje 531 kod koje su zapravo u pitanju tek brodske sekcije, jučer u ponoć bez dražbovanja zaključen je prvi krug prodaje i za druga dva broda, onog za prijevoz žive stoke, kojim se misli restartati proizvodnja na pulskim navozima te bivšeg Algominog samoiskrcavajućeg bulka koji je na navozu u riječkom škveru i na kojem se uspjelo odraditi oko trećine posla.

Ukupna vrijednost sve ove četiri započete novogradnje procijenjena je na oko 560 milijuna kuna, a kao najskuplji među njima vodi se upravo car carrier, koji je procjenjen na 284 milijuna kuna. U drugom krugu dražbe, podsjetimo, njihove početne cijene padaju na polovicu utvrđene vrijednosti.

Plan je i ideja da bi se za brod za prijevoz automobila napravio prijeboj s obzirom na razlučna prava koja, temeljem poplaćanih državnih jamstava, na toj novogradnji ima država, odnosno Ministarstvo financija. Time bi se ovaj brod koji se vodi kao dio stečajne mase Uljanika, mogao završiti tamo gdje se i gradio – u »3. maju«.

Hoće li se to odraditi za vrijeme ovog drugog dražbovnog kruga koji završava u prvim danima studenog, ostaje za vidjeti, baš kao i hoće li se isti ili sličan model primijeniti i na novogradnju 526, odnosno brod za prijevoz stoke ili će se prepustiti nekom potencijalnom kupcu.

Bit će zanimljivo vidjeti i što će biti sa samoiskrcavajućim brodom za prijevoz rasutog tereta, pogotovo što je direktor »3. maja« Edi Kučan potvrdio da iz kanadske Algome pokazuju interes da bi preuzeli i ovaj brod, nakon što su u riječkom brodogradilištu uspjeli u roku završiti »Intrepid« na kojem je odrađena probna vožnja i uskoro se očekuje njegova primopredaja Kanađanima.

Tagovi: Uljanik, 3. maj, brodogradnja
PROČITAJ I OVO
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
INTERES
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
RIJEKA - Šest je potencijalnih ponuditelja koji u ovoj, neobvezujućoj fazi iskazuju interes za kupnju trećemajske tvrtke-kćeri "3. maj Rijeka 1905".
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
ZAKUP
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
PODGORICA - Na drugi međunarodni javni poziv za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare stigla je jedna ponuda.
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
ZATVARANJE
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
KRANJ - Continental zbog loših tržišnih uvjeta zatvara tvornicu za proizvodnju tiskarskih guma u Kranju. Odluka će utjecati na 70 radnih mjesta.
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
VOJNA INDUSTRIJA
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
SARAJEVO - Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i manjinski paket dionica bugojskog Binasa.
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
ZAPOŠLJAVANJE
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
BERLIN - Njemački odjel konzultantske tvrtke Boston Consulting Group (BCG) planira ove godine zaposliti više od tisuću novih zaposlenika u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i istočnoj Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE