GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uljanik prodajom 14% Lenca osigurao novac za dvije plaće u 3. maju

Uljanik prodajom 14% Lenca osigurao novac za dvije plaće u 3. maju
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2018 / 16:47
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Došlo je do nove promjene u vlasničkoj strukturi Viktora Lenca, zahvaljujući čemu će radnici 3. maja dobiti barem još dvije plaće.

Nakon što je prošlog tjedna Tankerska plovidba prodala svoj posljednji preostali paket dionica u ovom remontnom brodogradilištu napuljskom Palumbu, koji je time došao do 40,5 posto udjela, dodatnih 14 posto iz svog portfelja prodao je i Uljanik, i to Erste plavom obaveznom mirovinskom fondu koji sada raspolaže s 22 posto udjela i time je drugi najveći dioničar u »Lencu«.

Sama transakcija vrijedna je blizu 22 milijuna kuna, a Uljanik još raspolaže s 6,1 posto udjela u »Lencu«.

Za Palumbo grupu, podsjetimo, nastala je obveza za objavu  javne ponude za preuzimanje »Lenca« i bit će zanimljivo vidjeti kako će se rasplesti ovo vlasničko preslagivanje.

Odnosno, hoće li ovo remontno brodogradilište nakon deset godina dobiti jednog većinskog vlasnika ili će odnos snaga ostati disperziran na sličan način kao i dosad s obzirom da su Zadrani i Puljani imali približno iste vlasničke udjele od po 30-ak posto, piše Novi list.

Njih su, podsjetimo, stekli nakon što se država u stečajnom postupku 2007. godine odlučila povući iz ovog brodogradilišta, prodavši svoja potraživanja od 326 milijuna kuna upravo Tankerskoj i Uljaniku.

Poslovni rezultati kroz proteklo desetljeće pokazuju da je Lenac uspješno brodio s novim vlasnicima i ovako posloženim vlasničkim odnosom snaga. I prije nego što je to najavio čelni čovjek Uljanika Gianni Rossanda u Rijeci početkom ožujka ove godine, iz Tankerske su stizali signali da remont brodova nije njihov »core business« i bilo je jasno da će najvjerojatnije izaći iz »Lenca«, samo je bilo pitanje kada i na koju ponudu će reagirati.

Ispostavilo se da to bila ona Palumbo grupe koji su se, pak, prvi put s ove strane Jadrana pojavili krajem prošle godine kada su, uz Danka Končara, dali pismo namjere za sudjelovanje u restrukturiranju posrnulog Uljanik brodogradilišta. Međutim, osim tog pisma namjere obitelj Palumbo u Puli nije otišla nikakav korak dalje i ispostavilo se da je u njihovom fokusu »Viktor Lenac«. Zanimljivo je pritom da su do ovih 40,5 posto udjela u Martinšćici stigli upravo zahvaljujući Tankerskoj, koja je Talijanima prodala svoj kompletni potrfelj dionica u »Lencu«.  

Prodaju vlasničkog udjela, kao što je poznato, Rossanda je najavio u kontekstu jedinog načina da se »3. maju« vrati dio novca koje su Puljani pozajmili. Kao što je poznato, s više od pola milijarde kuna pozajmica, koje s druge strane Učke još nisu vraćene u Rijeku, »3. maj« se grčevito bori da održi glavu iznad vode i ne potopi se u nelikvidnosti, pri čemu su plaće radnicima zadnja linija obrane koja se još uspijeva držati. S ovih dvadesetak milijuna kuna, koliko su Puljani dobili od zadnje prodaje dionica »Lenca« Erste plavom, može se reći da su plaće trećemajaca osigurane još dva mjeseca s obzirom na to da u riječkom brodogradilištu već duže vremena nema drugih značajnijih prihoda, zbog gotovo potpuno zakočene proizvodnje.

Tagovi: Uljanik, Viktor Lenac, 3. maj, Palumbo Group, Tankerska plovidba, Erste Plavi, Gianni Rossanda
PROČITAJ I OVO
Saponia: Neto dobit uzletjela za tri i pol puta
UZLET
Saponia: Neto dobit uzletjela za tri i pol puta
OSIJEK - Osječka Saponija je u prvih devet mjeseci ostvarila 38,5 milijuna kuna neto dobiti, što je 3,5 puta veća dobit nego u istom razdoblju lani, kada je iznosila 11 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog u utorak.
EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
KUPNJA
EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) stekla je 2,62 posto udjela u kompaniji Adriatic Metals PLC za podršku razvoju projekta srebrnog projetka u Varešu.
Trgovci: Ne donosite dodatna ograničenja u vrijeme pandemijske krize
UPOZORENJE
Trgovci: Ne donosite dodatna ograničenja u vrijeme pandemijske krize
ZAGREB - HUP- Udruga trgovine je jedinstvenog stava da vrijeme krize uzrokovane pandemijom COVID-19 nije dobar trenutak za nametanje dodatnih ograničenja u radu trgovina, a to se odnosi i na rad nedjeljom.
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
USPJESI
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
POREČ - I ove su se godine vina istarske Agrolagune - Castello Festigia 2017, Riserva LV 2016 i Cabernet Sauvignon Festigia 2017 - iz Italije, s natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“, vratila sa zlatnim medaljama. Pritom je vino Castello Festigia 2017 osvojilo i nagradu za najbolje vino iz Hrvatske prema odabiru novinara sudaca.
Adria Media Zagreb pojačala se s najvećim domaćim eksperticama native oglašavanja
POJAČANJA
Adria Media Zagreb pojačala se s najvećim domaćim eksperticama native oglašavanja
ZAGREB - Najveći domaći stručnjaci native oglašavanja, Silvana Mrvelj i Anita Vučinić Naprta, postali su u listopadu članovima Adria Media Zagreb tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE