GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uljanik 1856 ugovorio gradnju prvog broda

Uljanik 1856 ugovorio gradnju prvog broda
BRODOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2021 / 07:39
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
PULA - Novi Uljanik, točnije tvrtka Uljanik 1856 ugovorila je svoj prvi brod. Riječ je o manjem brodu za norveškog naručitelja, sličan onima koji se grade u susjednom pulskom brodogradilištu Tehnomont.

Direktor Uljanika 1856 Samir Hadžić, kojemu je nedavno mandat u Upravi produljen za šest mjeseci, nije otkrivao detalje o brodu, ali nam kaže da je to početak novog Uljanika koji je prije dva mjeseca počeo zapošljavati. Trenutno ima 170 zaposlenika, a taj će broj rasti.

- Riječ je o brodu duljine 22 metra i sličan je onima što ih radi Tehnomont. Ugovor je potpisan s norveškim naručiteljem koji je poznat hrvatskim brodogradilištima. Odlučili smo se na takav potez jer želimo lagano rasti i ne želimo se zalijetati u velike zahvate. Lagano si gradimo ljude i know how te čitav sustav. Uljanik je vizualno tu, ali sustav i ljude gradimo iznova. Taj brod nije gabarita onih koji su se nekad radili, ali je to početak za nas i tako ćemo nastaviti. To ne znači da odustajemo od gradnje velikih brodova. Ovakvim manjim brodovima možemo popunjavati pad u proizvodnji jer nemamo u planu izguravati naša manja brodogradilišta - kazao je Hadžić za Jutarnji list.

Radovi oko broda su počeli, odnosno pripremne radnje i projektiranje, a trebao bi biti gotov do kraja 2022. godine. Odlična je to vijest za Uljanik, kojemu je prije dva mjeseca odobren kredit od 32,5 milijuna kuna kod HBOR-a za pokretanje proizvodnje za koji je Vlada dala državno jamstvo. Taj novac čekao se jako dugo, a sada je omogućio da se u posljednja dva mjeseca zaposli još radnika. Cilj je do kraja godine da novi Uljanik ima oko 250 zaposlenih, a kako planiraju i da će dovršiti gradnju 526 koja je na navozu od 2017. godine, a trenutno je na javnoj dražbi po jednu kunu, ideja je da se zaposli između 500 i 750 ljudi kroz 2022. godinu.

Hadžić je optimističan oko prodaje te gradnje, poznate kao "stočar" jer je namijenjena prijevozu žive stoke i kaže da za nju postoje tri zainteresirana, iako ne otkriva imena, budući da je Uljanik 1856 u ovoj situaciji samo zainteresirana strana koja bi dovršila brod.

- Ta je gradnja na zadnjoj dražbi i podaje se za 1 kunu. Ima zainteresiranih i upravo sam došao sa sastanka s jednim od njih. Pokušavamo sklopiti konstrukciju da se taj brod završi i da to bude prvi veliki brod koji ćemo gurnuti s navoza, što bi nam bilo iznimno zadovoljstvo. Cijela bi ta priča mogla završiti pozitivno za brod, nas i naručitelja. Brod neće u rezalište. Naš je interes da ga završimo. U minus ga nećemo raditi jer smo to već doživjeli. To je proizvod na kojemu možemo ekipirati ljude i podići sistem, i znati što možemo te vidjeti propuste koje treba ispraviti. Druga stvar koja je za nas bitna jest da poslovni partneri mogu vidjeti da smo i dalje brodogradilište i da smo sposobni napraviti brod. Kada bismo to napravili s nula posto profita da platimo ljude i prodamo taj brod, bili bismo zadovoljni. A drugima je to pokazatelj da možemo nastaviti raditi po tržišnim uvjetima - istaknuo je Hadžić.

Inače, Uljanik 1856, do trenutka dobivanja kredita, osiguravao je plaće za 30-ak djelatnika kroz dodatne poslove. Kako je epidemija covida zaustavila posao i u brodarskoj branši, na vezu su u luci tri platforme i još šest brodova koji plaćaju vez, a i na njima uljanikovci vrše sitne popravke. Kako kaže Hadžić, sve im je to pomoglo da prebrode razdoblje do dobivanja prvog kredita i pokretanja dugo priželjkivane proizvodnje. Ujedno, osigurali su poslove za druga strana i domaća brodogradilišta kao što su savijanje limova te cjevarski poslovi.

Tagovi: Uljanik, Samir Hadžić, Uljanik 1856, brodogradnja
PROČITAJ I OVO
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE