GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajinski Portinvest potvrdio interes za Luku Rijeka

Ukrajinski Portinvest potvrdio interes za Luku Rijeka
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2019 / 08:05
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
RIJEKA - Nakon što je poljski OT Logistics prošli tjedan priopćio da želi ostati aktivni dioničar Luke Rijeka i da je spreman razgovarati o novim uvjetima suradnje s AZ fondom i svim dioničarima, uključujući i Vladu, svoje poslovne i vlasničke aspiracije prema riječkoj kompaniji odlučila je javno objaviti i ukrajinska tvrtka Portinvest.

Ta je kompanija u travnju ove godine poslala Luci Rijeka poslovnu ponudu u kojoj najprije zahvaljuju na održanom sastanku i mogućnosti da sagledaju sve kapacitete Luke Rijeka, a potom naglašavaju impresioniranost poslovnom perspektivom riječke tvrtke te predlažu model ulaganja u tri terminala, uključujući i onaj u Bakru, piše Jutarnji list.

Dokument je poslan izvršnom direktoru Denisu Vukorepi, Nikolini Brnjac, državnoj tajnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te Ivici Piriću, počasnom konzulu Ukrajine u Hrvatskoj, a upravo nam se Pirić javio kako bi izrazio nezadovoljstvo stavom aktualne Uprave Luke Rijeke prema ponudi ukrajinske tvrtke.

"Portinvest nudi modernizaciju tri terminala, prijevoz tereta, prvenstveno ugljena, čelika i pšenice, kao i druge oblike suradnje. Tri puta je tvrtka slala dopise Upravi Luke Rijeka, ali su odgovori većinom bili na rubu ignorancije. Kako to da Luku Rijeka ne interesira povećanje prijevoza tereta, a prošle godine su imali velike gubitke? Kako to da ih ne zanima ulaganje u terminale koji su zastarjeli? Kako to da ih ne interesira mogućnost da Portinvest sudjeluje u kupnji, dokapitalizaciji ili nekom drugom obliku zajedničkog poslovnog pothvata kada su u pitanju ti terminali", pita Pirić te pojašnjava kako se odlučio obratiti medijima jer više ne vidi kako doprijeti do Uprave Luke Rijeka, iako je u travnju održan sastanak s čelnicima te kompanije.

Prema njegovim riječima, Portinvest je u nastavku suradnje spreman i na vlasničko preuzimanje Luke Rijeka, bez obzira na to o kojem bi se modelu preuzimanja radilo: kupnji dionica od sadašnjih vlasnika koji su voljni prodati dionice, dokapitalizaciji tvrtke ulaganjem ili na neki treći način.

U svom posljednjem dopisu Luci Rijeka Portinvest zahvaljuje na dostavljenim odgovorima, ali postavlja pitanje zbog čega im se nije odgovorilo na pet pitanja i potpitanja. Prvo od neodgovorenih pitanja odnosi se na to tko određuje vrijednost imovine tvrtke i podatke o poslovanju kompanije od 2016. do 2018., zatim se traži odgovor na pitanje o uzrocima pada prihoda od lučkih usluga, detaljan opis materijalnih troškova, kreditnih obveza te obveza prema zaposlenicima i Poreznoj upravi, kao i podatke o poslovanju sva tri terminala u koja bi Portinvest htio investirati. Dokumente je potpisao Oleksandr Smirnov, glavni izvršni direktor Portinvesta LCC koji je dio System Capital Managementa iz Ukrajine, procijenjenog na 6,4 milijarde američkih dolara, a koji je u vlasništvu Rinata Ahmetova, ukrajinskog oligarha koji je ove godine na listi američkog Forbesa na 272. mjestu.

Duško Grabovac, predsjednik Uprave Luke Rijeka od svibnja ove godine, rekao nam je kako je o poslovnom interesu Portinvesta razgovarao s Ivicom Pirićem te da su primili i pismenu ponudu za modernizaciju triju terminala.

"Mislim da se nismo postavili prema toj ponudi negativno, ali smo naznačili da smo kompanija izlistana na Zagrebačkoj burzi i moramo slijediti burzovna pravila", istaknuo je Grabovac.

Dodao je kako u svakom slučaju pozdravljaju svaku kvalitetnu ponudu koja im se predstavi i zainteresirani su za suradnju na zdravoj osnovi.

"Stoga pozivam predstavnike ukrajinske tvrtke da dođu u radni posjet našoj tvrtki jer ja u travnju nisam još bio na funkciji glavnog izvršnog direktora i bilo bi dobro da održimo sastanak. Inače, podaci o našem financijskom poslovanju su javno objavljeni na Zagrebačkoj burzi", rekao je Grabovac, dodajući kako, kada su u pitanju vlasničke aspiracije Portinvesta te mogući modeli preuzimanja u tom smislu, adresa za razgovor su vlasnici Luke Rijeka, uz poštivanje pravila Zagrebačke burze i tržišta kapitala u Hrvatskoj.

Prema neslužbenim izvorima, predstavnici ukrajinske tvrtke još nisu kontaktirali veće dioničare Luke Rijeka. Ivica Pirić rekao nam je kako bi vlasnički planovi Portinvesta krenuli s mogućom realizacijom tek ako bi se dogovorila prethodna poslovna suradnja s Lukom Rijeka.

"Siguran sam da bi Luka Rijeka procvjetala ako bi je Portinvest preuzeo vlasnički i menadžerski", zaključio je Ivica Pirić.

Tagovi: Portinvest, Luka Rijeka, OT Logistics, Denis Vukorepa, Nikolina Brnjac, Ivica Pirić, Duško Grabovac
PROČITAJ I OVO
Lučka uprava Zadar: Bulj iznio niz netočnosti o infrastrukturi Luke Gaženica
REAKCIJE
Lučka uprava Zadar: Bulj iznio niz netočnosti o infrastrukturi Luke Gaženica
ZADAR - Iz Lučke uprave Zadar opovrgnuli su i netočnima ocijenili tvrdnje Mostova saborskog zastupnika Mire Bulja, koji je u utorak izjavio da je ta luka predana u ruke turskom vlasniku te da će bez pročistača za otpadne vode onečistiti more.
Vienna Insurance Group otpisao 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji
OTPIS
Vienna Insurance Group otpisao 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji

BEČ - Austrijski osiguravatelj Vienna Insurance Group (VIG) objavio je da je zbog Covida-19 otpisao ukupno 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji.

SAD blokirale zajam Kodaku, dionice srušene 40 posto
IZNENAĐENJE
SAD blokirale zajam Kodaku, dionice srušene 40 posto
NEW YORK - Dionice Eastman Kodaka srušile su se 40 posto i na putu su da zabilježe najgori jednodnevni pad, nakon što je američka vlada blokirala zajam toj kompaniji u iznosu od 765 milijuna dolara.
Novi iskorak Ferrera
STRATEŠKI
Novi iskorak Ferrera
MILANO - Talijan Michele Ferrero, koji je svijetu predstavio čokoladu Nutella, Ferrero i Kinder, sagradio je divovsku obiteljsku slastičarsku tvornicu s godišnjom prodajom od gotovo 10 milijardi eura. Sin Giovanni krenuo je novim putem.
Preuređeni Lavanda Sunny Hotel by Valamar na otoku Hvaru oduševio goste
HOTELIJERI
Preuređeni Lavanda Sunny Hotel by Valamar na otoku Hvaru oduševio goste
HVAR - Uspješno je završena prva faza investicije u Lavanda Sunny Hotel by Valamar u uvali nadomak Starog Grada na otoku Hvaru, čime je započeo širi investicijski ciklus u objekte Helios Farosa u partnerstvu PBZ Croatia osiguranje OMF i Valamar Riviere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE