GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajinska kriza teško pogodila Dalekovod: Prihodi potonuli 36%

Ukrajinska kriza teško pogodila Dalekovod: Prihodi potonuli 36%
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2022 / 19:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na razini Grupe Dalekovod u prvih devet mjeseci 2022. godine zabilježen je pad poslovnih prihoda od 36 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a isti su iznosili 705,7 milijuna kuna.

Na pad prihoda Grupe najznačajniji utjecaj imalo je matično društva, Dalekovod d.d. zbog zaustavljanja radova na dva projekta u Ukrajini te manjoj aktivnosti u skandinavskim zemljama. Društvo grupe Dalekovod Ljubljana d.o.o. također je utjecala na smanjenje prihoda u promatranome periodu zbog završne faze u kojoj se nalazi najznačajniji projekt Cirkovce-Pince 2x400kV. Na projektima u Ukrajini ne očekuju se gubitci odnosno negativni utjecaj na profitabilnost Društva zbog strukture ugovora s investitorima gdje su rizici svedeni na minimum.

Proizvodni segment ostvario je više prihode za 13 posto (123,2 milijuna kuna) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Društvo Dalekovod Mostar je zbog visoke razine ugovorenih poslova tijekom 2022. godine ostvarilo rast prihoda u iznosu od 50 posto u odnosu na isto razdoblj prethodne godine.

Dalekovod Projekt d.o.o. ostvario je rast prihoda u iznosu od 12 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Društvo Dalekovod EMU d.o.o. je zbog smanjenih aktivnosti kupaca na domaćem tržištu zabilježio pad prihoda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine u iznosu od 23 posto.

EBITDA Grupe u izvještajnom razdoblju iznosi 5,1 milijuna, a najveći utjecaj takvom ostvarenju su prije spomenute okolnosti vezane uz smanjenu tendersku aktivnosti ključnih kupaca zbog pandemije COVID19 i izazovi vezani uz rusku-ukrajinsku krizu u kontekstu snažnog rasta cijena materijala i sirovina, energenata te posljedično svih ostalih troškova.

Oporavak poslovanja primjetan je u trećem kvartalu 2022. godine u kojem je realizirano 264 milijuna kuna prihoda uz pozitivnu neto dobit u iznosu 3,6 milijuna kuna. U sljedećem razdoblju očekuju nastavak pozitivnog trenda u prvome redu kroz naplate povećanih troškova poslovanja u dogovoru s domaćim i stranim investitorima temeljem definiranih metodologija te očekujemo snažnu tendersku aktivnost u energetskoj i prometnoj infrastrukturi u narednom periodu kako kroz provedbu projekata NPOO-a, tako i kroz snažnu investicijsku aktivnost u vidu provedbe aktivnosti zelene i digitalne tranzicije na tržištima gdje Dalekovod Grupa tradicionalno posluje i ima snažnu prisutnost, a što podrazumijeva značajne investicije u energetsku infrastrukturu i obnovljive izvore energije.

Slijedom provedene dokapitalizacije te uplate ukupnog upisanog kapitala od 410 milijuna kuna u novcu tijekom siječnja 2022. godine, Društvo je 11. veljače 2022. godine sredstvima prikupljenim izdanjem novih dionica namirilo svoja dugovanja prema vjerovnicima čije tražbine su utvrđene predstečajnom nagodbom. Ukupan iznos namirenih tražbina na razini Društva iznosio je 357 milijuna kuna, a posljedično su se značajno unaprijedili pokazatelji zaduženosti te ukupni financijski položaj Društva i Grupe na dan 30. lipnja 2022. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Obzirom na navedeno odnosno otklanjanje neadekvatnosti kapitala i ograničenih financijskih mogućnosti provedbom dokapitalizacije biti će osiguran nastavak razvoja i veća otpornost na vanjske čimbenike rizika Društva i Grupe.

Tijekom trećeg tromjesečja doneseno je i pravomoćno rješenje o dosudi nekretnine Društva u Dugom Selu, a čijim pravomoćnim rješenjem i sudskom odlukom o namirenju će se prijebojem namiriti obveza prema vjerovniku PODRAVSKA BANKA d.d. Za isti iznos će se smanjiti ukupni financijski dug i zaduženost Grupe vezano za potraživanja razlučnih vjerovnika koji nisu sudjelovali u predstečajnoj nagodbi.

Na projektu Dugo Selo – Križevci, temeljem odluke konzorcijskih članova a u skladu sa odredbama međukonzorcijskog ugovora, Društvo planira preuzeti preostale neizvršene radove na projektu Dugo Selo-Križevci iz domene DIV Grupe, a na što je investitor HŽ Infrastruktura dala svoju suglasnost.

Tagovi: Dalekovod, Grupa Dalekovod, Dalekovod Projekt d.o.o., Podravska banka, DIV Grupa, HŽ Infrastruktura, Ukrajina, Rusija
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE