GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukinuta aerodromska taksa u BiH

Ukinuta aerodromska taksa u BiH
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2023 / 08:36
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte, usvojilo je jednogodišnji moratorij na taksu za putnike u odlasku koji stupa na snagu početkom naredne godine.

Forto je nakon sjednice izjavio novinarima da je ovo prvi put da državni nivo, država BiH, radi poticaj za aerodrome.

– Iako je taksa nešto što se obračunava aviokompanijama za odlazeće putnike, to se zove taksa za odlazećeg putnika, i to je višemilionski poticaj. U 2024. ukidamo ovu taksu na prijedlog i uz saglasnost Direkcije za civilno zrakoplovstvo BHDCA i direktora Čedomira Šušnjara – naveo je Forto.

Dodao je da je to rezultat sastanaka koje su imali sa upravama sva četiri bosanskohercegovačka aerodroma, gdje su tražili pomoć i “mi smo im prvi put sa državnog nivoa dali pomoć”.

– Iako je to tri marke po odlazećem putniku, ako kompanija prevozi 300.000 putnika godišnje, to je skoro milion maraka poticaja i to može biti jedan od mnogih faktora koji će pomoći da neke od aviokompanija dođu i da voze sa naših aerodroma, a cilj je imati što veći broj prevezenih putnika i što veći broj destinacija sa naših aerodroma – istaknuo je Forto.
Kazao je da će pratiti situaciju, te napomenuo da postoji jedan uslov za aerodrome pod kojim su ovo uradili – moraju svi ispuniti evropsku regulativu u smislu usklađivanja svojih akata sa onim što zahtijeva Evropska unija.

Po njegovim riječima, zasad to samo Sarajevo ima, a potrebno je da i ostali aerodromi to imaju.

– Jako je bitno da vidimo rezultate ovog poticaja, jer je ovo direktni transfer iz budžeta BiH ka našim aerodromima – zaključio je Forto.

Tagovi: AERODROM SARAJEVO, AERODROM TUZLA, AERODROMSKA TAKSA
PROČITAJ I OVO
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE