GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UGP: Programom za očuvanje radnih mjesta provodi se diskriminacija poduzetnika

UGP: Programom za očuvanje radnih mjesta provodi se diskriminacija poduzetnika
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2021 / 12:37
Autor: SEEbiz/h
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika (UGP) smatra neprimjerenim uvjetovanje potpore za radna mjesta stupnjem procijepljenosti zaposlenih te smatra da se tako diskriminiraju pojedini sektori i tvrtke, priopćio je UGP u petak.

UGP se ne slaže da potporu od 4.000 kn po radniku, odnosno potporu u stopostotnom iznosu, mogu dobiti samo tvrtke u kojima najmanje 70 posto zaposlenih ima EU digitalne COVID potvrde, dok one s manje od 70 posto potpore dobivaju proporcionalno, odnosno u skladu s postotkom cijepljenih zaposlenika.

"Za veliki broj poduzetnika ovakva odluka o dodjeli potpora je neprihvatljiva, te se postavlja pitanje zašto se od poduzetnika kojima je više od godinu dana zabranjen rad ili su im značajno smanjeni poslovni kapaciteti, te samim time ovise o državnim potporama za očuvanje radnih mjesta kako bi opstali, traži znatno veći postotak procijepljenosti od postotka procijepljenosti odraslog stanovništva", kaže se u UGP-ovom priopćenju.

Naglašava se da UGP podržava namjeru Ministarstva rada i mirovinskog sustava da mjere za očuvanje radnih mjesta i dalje ostanu na snazi za najugroženjije sektore i poduzetnike s područja na kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom, ali smatra da i poduzetnici iz drugih krajeva Hrvatske, bez obzira na sektor i mjesto poslovanja, trebaju pomoć od države.

Udruga traži od Vlade da hitno ukine kriterij po kojem dodjela potpora ovisi o procijepljenosti zaposlenika. Najavljuje da će u protivnom spremna "pokrenuti i potrebne pravne radnje, a jedna od opcija je i tužba Ustavnom sudu".

Hrvatski zavod za zapošljavanje u petak je donio mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za srpanj, a koja se vezuje i uz covid-potvrde pa će stopostotni iznos potpore moći ostvariti poslodavci čijih 70 i više posto radnika ima covid-potvrde. Mjera je namijenjena poslodavcima iz sektora prijevoza i skladištenja, što uključuje prijevoz putnika kopnom, zrakom i vodom, kao i zračni prijevoz robe, zatim tu su uslužne djelatnosti povezane s prijevozom, pa sektor ugostiteljstva i turizma, to jest pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića

Nadalje, mjera se odnosi i na administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, što uključuje iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing), putničke agencije, organizatore putovanja (turoperatore) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima.

Tu je i sektor umjetnosti, zabave i rekreacije, što uključuje proizvodnju i prikazivanje filmova i video filmova, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa te distribuciju istih

Mjera se odnosi i na organizatore kulturnih, poslovnih i sportskih događanja, poput sajmova i vjenčanja, te prateće djelatnosti poput tvrtki za najam opreme, audio i video snimanje, prodaju ulaznica, najam dvorana te ostale tvrtke koje većinu svojih prihoda ostvaruju od događanja i javnih okupljanja, izvijestili su iz HZZ-a.

Također, program se odnosi i na poslodavce s područja na kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom za područje Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, bez obzira na djelatnost i pad prometa, a u slučaju kada su zbog objektivnih razloga poslovno-proizvodni procesi bitno smanjeni ili onemogućeni.

Tagovi: Udruga, Glas poduzetnika, potpore, radna mjesta, diskriminacija
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE