GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ugostitelji predlažu kompenzacijske mjere da bi preživjeli zatvaranje

Ugostitelji predlažu kompenzacijske mjere da bi preživjeli zatvaranje
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 17:03
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Ugostitelji su u četvrtak predložili dva seta mjera koje bi im trebale pomoći da prežive novo zatvaranje ili će, ako do njih ne dođe, mnogi od njih bankrotirati, rečeno je na četvrtak na konferenciji ugostitelja koju je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca.

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak istaknuo je da je prvi model obeštećenja dugoročnijeg karaktera i bazira se na nekoliko mjera. Riječ je o smanjenju stope PDV-a na pet posto na razdoblje od tri godine te dugoročno na 13 posto za sve ugostitelje, potom o nastavku potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. što znači 4.000 kuna uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa (do 1. svibnja 2021.)

Predlažu i obeštećenje od 10 eura po četvornom metru prostora te Covid kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost, tj. HAMAG-BICRO krediti za likvidnost na tri godine uz dodatne ciljane garancije i moratorij kreditnih obveza za poduzetnike kojima je onemogućen rad.

Prema navedenom modelu, rekao je Medak, ugostitelji bi uz pomoć kredita izdržali razdoblje obustave aktivnosti, a potom kroz smanjenu stopu PDV-a ostvarili veće prihode od čega bi i država dugoročno profitirala, uzme li se u obzir da s nižim poreznim stopama idu i veće uplate u proračun. Ugostitelji pritom ukazuju na potrebu brzog isplaćivanja kredita jer na njih sada prečesto predugo čekaju.

Drugi model obeštećenja baziran je na osiguranju prihoda samim poduzetnicima, a ne samo za radnike i njihove plaće i to u iznosu od 50 posto prometa od istog razdoblja prošle godine, kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa. Nadalje, taj model uključuje i oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja lockdowna na svim razinama vlasti i to najamnina, komunalnih naknada, komunalnih usluga poput odvoza smeća, vodne naknade spomeničke rente i sl. Isto tako, ugostitelji predlažu oslobađanje od parafiskalnih nameta, kao posebnog troška koji dodatno opterećuje poslodavce.

Medak je kazao da su, uvažavajući pune razmjere aktualne pandemijske krize, ugostitelji jednoglasni u poruci da im je u trenutnoj situaciji najvažnije očuvati poslovanje i spriječiti val otpuštanja koji bi mogao uslijediti ako se uz lockdown ne uvedu adekvatne kompenzacijske mjere.

"S bilo kojim od ova dva predstavljena modela izbjegao bi se crni scenarij koji nas zasigurno očekuje", rekao je Medak, istaknuvši i da ugostitelji u ovome trenutku imaju oko milijardu eura uloženih u svoje biznise te ako ih propadne samo pola to je vrijednost pola milijarde eura. Smatra da ako privatni ugostitelji zbog pandemije propadnu, a ugostiteljski su objekti mahom u privatnom vlasništvu, da će onda na njihovo mjesto doći strane korporacije.

Naveo je da su prihodi u ukupnoj ugostiteljskoj djelatnosti do sada pali 40-ak posto na razini cijele države. Čudi ga što od početka pandemije, izuzevši mjeru za pomoć u očuvanju radnih mjesta, država, za razliku od ostatka Europe, nije predložila niti jednu mjeru za pomoć poslodavcima, poduzetnicima i realnom sektoru.

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas kazao je da cijela priča oko ugostitelja može trajati maksimalno šest mjeseci. Rekao je da je cijeli privatni sektor složan u tome da bi Vlada već sutra morala izaći u javnost s novim reformskim mjerama ili će u protivnom rasti i broj nezaposlenih te će se i produbiti i nastaviti opća kriza.

"Mjere za očuvanje radnih mjesta nisu dovoljne, očekujemo adekvatne mjere, očekujemo mjere koje će obuhvatiti sve koji imaju pad prometa od 50 posto na više i sve koji su zatvoreni", rekao je Bujas, dodavši da mu nije jasno da su recimo fitnes centri zatvoreni, a u crkve se može ići. Ugostitelji, naveo je Bujas, ne žele biti na prosjačkom štapu i na socijali od 4.000 kuna već traže da im se nadoknadi ono što će izgubiti.

Predsjednik Udruge hrvatskih poslodavaca Damir Zorić naglasio je da su europske zemlje već poduzele kompenzacijske korake za nadoknadu štete ugostiteljima. Ukazao je na važnost financijskog zdravlja gospodarskih subjekata. Procijenio je da bi građani u prosincu mogli potrošiti mnogo manje nego lani, moguće i do 50-ak posto manje.

Tagovi: ugostitelji, kompenzacijske mjere, Damir Zorić, Hrvatska udruga poslodavaca
PROČITAJ I OVO
Šćuric: ToMontenegro ne može u utakmicu s Air Serbijom
ANALITIČARI
Šćuric: ToMontenegro ne može u utakmicu s Air Serbijom
PODGORICA - Najveći problem Air Montenegra (ToMontenegra) je što je u daleko lošijem položaju nego je bio Montenegro Airlines, smatra vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric u analizi koja je objavljena na regionalnom avio-portalu ZAMAaero.
Alfa Plam u minusu i treću godinu zaredom
LOŠ TREND
Alfa Plam u minusu i treću godinu zaredom
VRANJE - Vranjski proizvođač peći i štednjaka, Alfa Plam (ALFA), objavio je godišnji finansijski izveštaj za proteklu godinu tokom koje je nastavljen silazni trend poslovanja ove kompanije.
BioNTech ima velike planove u Singapuru
PLANOVI
BioNTech ima velike planove u Singapuru
BERLIN - Tvrtka BioNTech se svojim cjepivom protiv korone uzdigla u sam svjetski vrh - i financijski. Ali već razmišlja i o vremenu nakon ove pandemije i sprema golemu investiciju u Singapuru.
Kreativne industrije Srbije u vreme pandemije imale rast od 3,6%
RAST
Kreativne industrije Srbije u vreme pandemije imale rast od 3,6%
BEOGRAD - Kreativne industrije u Srbiji ostvarile su rast od 60 odsto tokom poslednjih šest godina, a i tokom pandemije zabeležile su rast od 3,6 odsto, saopšteno je danas.
Bolnica Srebrnjak i savjetovalište Genetika iz BiH potpisali sporazum o suradnji
SPORAZUM
Bolnica Srebrnjak i savjetovalište Genetika iz BiH potpisali sporazum o suradnji
ZAGREB - Dječja bolnica Srebrnjak i Genetičko savjetovalište Genetika iz Bosne i Hercegovine potpisali su memorandum o suradnji s planom širenja znanstveno-istraživačke i dijagnostičke djelatnosti tih dviju ustanova, izvijestila je u subotu bolnica Srebrnjak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE