GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udvostručen udio kredita turističkom sektoru

Udvostručen udio kredita turističkom sektoru
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2018 / 17:04
Autor: SEEbiz / HGK
ZADAR - "Turistički rezultati obaraju sve rekorde s 102 milijuna noćenja i deviznim prihodom od preko 9 milijardi eura, u čemu veliki dio nosi upravo Jadranska Hrvatska. No, ograničenja sezonalnosti i koncentracija na određene županije pokazuju da moramo nastaviti raditi na konkurentnosti i raznolikosti ponude. Tu podršku turističkom sektoru mogu dati upravo financijske institucije kroz nove proizvode i izvore financiranja," rekao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher povodom otvaranja konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija u Zadru na temu Jadranska Hrvatska – gospodarski trendovi i nove mogućnosti financiranja, koja je okupila brojne poduzetnike te predstavnike agencija, znanstvene zajednice i financijskih institucija.

„Najperspektivnija i godinama najjača grana gospodarstva je turizam, koji se razvio zahvaljujući prirodnim ljepotama, bogatoj kulturnoj baštini i infrastrukturi. Sada se nalazimo na točki maksimuma i moramo tražiti zaokret kako bismo osnažili našu ponudu, doveli velike turističke brendove, povećali investicije uz podršku financijskih institucija te povećali našu konkurentnost", rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin.

Na dvjema panel-raspravama održanima u sklopu konferencije govorilo se o aktualnim temama u gospodarstvu, potencijalima razvoja hrvatskog turizma te raznolikosti turističke ponude kroz prilagođene proizvode i usluge financijskih institucija.

„Jadranska Hrvatska iz godine u godinu bilježi rast kredita turističkom sektoru, a gledano u ukupnoj bilanci banaka udvostručen je udio kredita turizmu", rekao je viceguverner HNB-a Michael Faulend te istaknuo da ukupni depoziti pokrivaju ukupnu kreditnu sposobnost, tj. više se ne kreditira od zaduživanja nego iz vlastitih sredstava, što je važan element gospodarske stabilnosti.

„Jadranska Hrvatska živi od turizma. U pet mjeseci generira se 80% prihoda, koji osiguravaju život u svih 12 mjeseci, što ne predstavlja perspektivu. Moramo osigurati pretpostavke za 365 dana turizma u Istri i Dalmaciji", rekao je predsjednik Uprave Ilirije d. d. Goran Ražnjević i dodao da je sektor odmorišnog hotelijerstva visoko kapitalna, ali nisko profitabilna grana.

„Prema indeksu gospodarske snage HGK Zadarska županija bilježi lagani porast te se nalazi među vodećim županijama u Hrvatskoj", rekao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

Konferenciju je organizirala HGK uz podršku županijskih komora Jadranske Hrvatske, Grada Zadra, Zadarske županije, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i uz OTP banku kao generalnog pokrovitelja.

Tagovi: turistički sektor, hrvatski turizam, Božidar Longin, Josip Zaher, Zvonimir Savić, Ilirija, Goran Ražnjević
PROČITAJ I OVO
OT Logistics ne želi prodavati dionice Luke Rijeka i Jadranskih vrata
ODLUKE
OT Logistics ne želi prodavati dionice Luke Rijeka i Jadranskih vrata
RIJEKA – Poljski OT Logistics kao najveći pojedinačni vlasnik Luke Rijeka poručuje kako je i dalje zainteresiran za povećavanje vrijednosti Luke Rijeka d.d.
Smještajni objekti Plave Lagune dobitnici nagrade TripAdvisor - TRAVELERS` CHOICE WINNERS 2020.
USPJESI
Smještajni objekti Plave Lagune dobitnici nagrade TripAdvisor - TRAVELERS` CHOICE WINNERS 2020.
POREČ - Hoteli Park Plava Laguna, Mediteran Plava Laguna, Albatros Plava Laguna i Parentium Plava Laguna u Poreču te Hotel Sol Sipar for Plava Laguna u Umagu ponosni su vlasnici nagrade TripAdvisora Tripadvisor - TRAVELERS` CHOICE WINNERS 2020.
Wizz Air najavio novu bazu i šrenje poslovanja na Aerodromu Doncaster Sheffield
ŠIRENJE
Wizz Air najavio novu bazu i šrenje poslovanja na Aerodromu Doncaster Sheffield
BUDIMPEŠTA - Wizz Air je danas najavio novu bazu na Aerodromu Doncaster Sheffield, drugu po redu poslije London Lutona za Wizz Air UK, avio-prijevoznika u okviru ove grupacije koji je registriran sa sjedištem u UK.
British Airways smanjuje promet prema Zagrebu
POTEZI
British Airways smanjuje promet prema Zagrebu
ZAGREB - British Airways, član OneWorld alijanse, smanjit će broj tjednih letova prema Zagrebu u rujnu ove godine.
Telekom Srbija tuži United Group
TUŽBA
Telekom Srbija tuži United Group
BEOGRAD - Telekom Srbija podneće tužbu protiv United Groupa "zbog niza neistina" o toj kompaniji, potvrdio je danas koordinator Telekoma za internet i multimedije Vladimir Lučić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE