GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruženje marina HGK: U marinama lani 11 posto manje prihoda

Udruženje marina HGK: U marinama lani 11 posto manje prihoda
MARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2021 / 22:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prošle je godine u hrvatskim marinama ostvaren prihod od oko 812 milijuna kuna, što je za 11 posto manje nego 2019. godine, ali je u godini pandemije to zuzetno dobar rezultat, ocijeno je u petak predsjednik Udruženja marina Hrvatske gospodarske komore (HGK) Sean Lisjak.

Vjerujem da će ova godina biti daleko bolja nego prošla, rekao je Lisjak na sjednici Udruženja marina HGK.

Lisjak je naveo da je 2019. godina bila jedna od najboljih među zadnjih deset godina u nautičkom turizmu odnosno marinama, a te je godine ostvaren prihod od oko 918 milijuna kuna.

Poslovanje u prošloj godini obilježila je pandemija covida-19, a Lisjak je kazao kako su smatrali da je boravak na plovilu pogodan i omogućava određenu osamu te nisu pogriješili. Lanjski je prihod nautike od oko 812 milijuna kuna, ili 11 posto manje na godišnjoj razini, ocijenio izuetno dobrim s obzirom na pandemiju tijekom koje su neki oblici turizma imali znatno lošije rezultate.

Po Lisjakovim riječima, sjevernojadranske marine lani su poslovale bolje što se tiče stalnog veza i klijenata, ali su podbacile u smislu tranzitnih plovila, dok su marine u južom dijelu Jadrana imale dosta tranzitnih plovila.

U marinama su se provodile sve preventivne mjere, a ove je godine osigurano 12 punktova za testiranje u marinama kako nautičari ne bi morali, prije povratka u matične zemlje, tražiti mjesto gdje će se testirati na koronavirus, istaknuo je.

Lisjak se osvrnuo i na neka akutalna pitanja u nautičkom turizmu, pri čemu je rekao kako je sada fokus na pripremi prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pomorskom dobru, jer se traži način za produljenje koncesija marinama kojima će uskoro isteći koncesija.

Naime, marine kojima istekne koncesija moraju ići na novi javni natječaj, a Lisjak napominje kako postoji prostor da se na novi natječaj ne mora ići ili da se da prednost postojećem kocesionaru koji ispunjava svoje obveze.

Po njegovim riječima, investicije u marine su malo bile stale odnosno nije se previše investiralo u pojedine marine kao ranije. No, to neće narušiti postojeću kvalitetu te će se ulaganja nastaviti u idućim razdobljima, kazao je, dodajući i kako se održavanje uredno provodilo.

Direktor ACI-ja Kristijan Pavić na predstojeću sezonu gleda s optimizmom. Najave su obećavajuće, gosti dolaze, a rezultati ostvareni u prvoj polovici godine ukazuju da će sezona biti dobra, procjenjuje Pavić.

Tagovi: Udruženje marina HGK, Sean Lisjak, kompanija ACI, Kristijan Pavić
PROČITAJ I OVO
U Mostar sletio prvi zrakoplov na izravnom letu iz SAD-a
LETOVI
U Mostar sletio prvi zrakoplov na izravnom letu iz SAD-a
MOSTAR - Zrakoplov na izravnome letu iz SAD-a prvi put je u povijesti sletio u zračnu luku u Mostaru koja inače opstaje zahvaljujući charterima jer nema redovitih izravnih letova.
U godinu dana svi vlakovi HŽ-a ukupno kasnili dvije godine
KAŠNJENJE
U godinu dana svi vlakovi HŽ-a ukupno kasnili dvije godine
ZAGREB - U godinu dana svi vlakovi HŽ-a ukupno su kasnili dvije godine, piše u nedjelju Jutarnji list, navodeći da je puž doslovno 10 puta brži jer dok HŽ elektrificira 800 metara pruge taj mekušac prijeđe čak 8700 metara.
Zračna luka Split uskoro s dva milijuna putnika
PUTNICI
Zračna luka Split uskoro s dva milijuna putnika
SPLIT - U splitskoj se zračnoj i gradskoj luci i ovoga vikenda nastavlja trend velikog broja putnika i zrakoplova, a na Resniku krajem mjeseca očekuju i drugog milijuntnog putnika.
Nastavlja se agonija Brodosplita, prekinuta predstečajna nagodba
AGONIJA
Nastavlja se agonija Brodosplita, prekinuta predstečajna nagodba
ZAGREB - Trgovački sud u Splitu obustavio je predstečajni postupak nad Brodograđevnom industrijom Split. Postane li ova odluka pravomoćna, tvrtka Brodosplit u vlasništvu Tomislava Debeljaka otići će u stečaj, piše u petak Večernji list, navodeći da bi stečaj značio zatvaranje škvera.
Lufthansa s prvom kvartalnom dobiti od izbijanja pandemije
U PLUSU
Lufthansa s prvom kvartalnom dobiti od izbijanja pandemije
FRANKFURT - Njemačka aviokompanija Lufthansa zaključila je drugo tromjesečje ove godine s neto dobiti od 259 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE