GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruženi Pivac i Kraš bit će uz dijelove Fortenove najjača hrvatska prehrambena kompanija

Udruženi Pivac i Kraš bit će uz dijelove Fortenove najjača hrvatska prehrambena kompanija
KONSOLIDACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2019 / 21:23
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ako Braća Pivac ostvare namjeru preuzimanja najvećeg domaćeg konditora Kraša, godišnji prihod Pivac Grupe, gledajući prema ostvarenom u prošloj godini, bit će tri milijarde i 600 milijuna kuna ili oko 500 milijuna eura, čime postaje najveća prehrambena tvrtka u zemlji, ne računajući prehrambeni dio Fortenova grupe.

Takav razvoj događaja nije bio nezamisliv prije, primjerice, pet ili deset godina. Ali, kao posljedica širenja Kraša, a ne Mesne industrije Pivac.

Kao moguće akvizicije Kraša, koji je u početku širenja preuzeo osječku Karolinu i Miru iz Prijedora u BiH, spominjani su osječki Kandit i požeško Zvečevo, a u posljednje dvije godine čak je svrstavan u konzorcij domaćih kompanija koje bi mogle preuzeti i sam Agrokor, piše Jutarnji list.

S obzirom na najnoviji pohod Braće Pivac na većinsko vlasništvo u Krašu, može se slobodno reći da je Kraš od lovca na tržištu postao lovina. S druge strane, Mesna industrija Pivac, koju su braća Ivica, Tonči i Neven pokrenula 1990. u rodnom Vrgorcu gdje je i danas sjedište kompanije, nikad nije bila meta nečijeg preuzimanja, a u širenje su krenuli 2003. godine.

Akvizicije na tržištu mesa i mesnih prerađevina u Hrvatskoj od uvođenja tržišne ekonomije bile su rijetke jer nije riječ o naročito profitabilnom biznisu, a i veći igrači na tržištu uglavnom su obiteljski biznisi čiji su vlasnici, poput braće Pivac, strpljivo i postupno razvijali posao.

Izostanak značajnijih preuzimanja u mesnoj te prehrambenoj industriji u cjelini posljedica je razvoja događaja u kojem se Hrvatska otvorila uvozu mesa, uništavajući značajan dio prijeratnog uzgoja stoke, a trgovačku mrežu u značajnom su dijelu preuzeli stranci. Sve je to domaću mesnu industriju stavilo u tržišnu utakmicu u kojoj je uvoz mesa bio manje-više neizbježan, a čak i uz uvoz rijetki su mogli računati na nešto više od "borbe za ostanak".

Među potonje ulaze i braća Pivac koja su 1990. obiteljski obrt svoga oca Miljenka, koji je u socijalizmu imao nekoliko mesnica u Vrgorcu i okolici, proširila u tvrtku koja se, među ostalim, bavila obradom mesa, s naglaskom na proizvodnju pršuta koji će poslije postati zaštitni znak kompanije.

Početak dvijetisućitih Mesna industrija Braća Pivac dočekala je s oko 100 milijuna kuna godišnjeg prihoda, a već 2007. prebacili su milijardu kuna. U međuvremenu su 2003. preuzeli karlovački PPK, Dalmesso iz Klisa i još neke manje tvrtke unutar i izvan prehrambene industrije, poput hotela Miramare, Biokovo i Makarska.

Posljednja velika akvizicija, prije namjeravane s Krašem, bila je čakovečka Vajda 2015. godine. Riječ je klaonici s najvećim kapacitetom u zemlji. Iako su jedan od najvećih uvoznika mesa, pokrenuli su i vlastiti uzgoj svinja i junadi, a u poslovnom sustavu imaju oko 100 kooperanata u Slavoniji i na sjeveru zemlje.

Koliko se mesna industrija iz Vrgorca uspjela učvrstiti na tržištu, svjedoči podatak da su Braća Pivac prekinula suradnju s Agrokorom kada je njegov osnivač i vlasnik Ivica Todorić, umjesto plaćanja robe, počeo nuditi kompenzacije.

- Nas ponuđene kompenzacije nisu zanimale, a danas normalno poslujemo s Konzumom - otkrio je u intervjuu za Jutarnji list Ivica Pivac. S druge strane, puno veće tvrtke od Braće Pivac pristale su na kompenzacije i druge oblike posrednog financijskog iscrpljivanja u poslovanju s Agrokorom.

U preuzimanje Kraša tvrtke koje kontroliraju braća Pivac kreću s oko dvije milijarde i 640 milijuna kuna godišnjeg prihoda. Za usporedbu, Vindija je lani ostvarila prihod od 2,8 milijardi kuna, Podravka, bez Belupa, oko dvije milijarde i 60 milijuna kuna, a Dukat milijardu i 922 milijuna kuna.

U Krašu je Mesna industrija Pivac počela obilnije kupovati dionice 2011. kada su ovladali s pet posto vlasništva u zagrebačkom konditoru.

U idućih pet godina, uloživši oko 100 milijuna kuna, okrupnili su svoj paket dionica u Krašu do 19,56 posto čime su, uz radnike i menadžere Kraša promatrane kao jednog dioničara koji tako i nastupaju, postali najveći dioničari u toj kompaniji.

Nakon lani provedene dokapitalizacije Kraša braća Pivac povećala su svoj vlasnički udio na gotovo 31 posto i s tih pozicija kreću u najavljeno preuzimanje većinskog vlasništva. Na često postavljano pitanje otkud interes mesne industrije za dionice našeg najvećeg konditora, Ivica Pivac uvijek je odgovarao da je "Kraš perspektivna i dobro vođena tvrtka". Pivac se, naime, branio od sumnji i spekulacija da kupuje dionice Kraša za nekog drugog, a one koje mu nisu vjerovali valjda je razuvjerio najavom preuzimanja.

Tagovi: Mesna industrija braća Pivac, Kraš, Agrokor, Fortenova grupa, Ivica Pivac, Vajda, Konzum
PROČITAJ I OVO
Udruga slijepih Zagreba otvorila pogon za proizvodnju tekućih sapuna
PROJEKTI
Udruga slijepih Zagreba otvorila pogon za proizvodnju tekućih sapuna
ZAGREB - Udruga slijepih Zagreba u utorak je otvorila novi pogon za proizvodnju tekućih sapuna koje će prodavati pod brendom "Dodir prirode".
Air Serbia od oktobra leti do Zuricha 19 puta nedeljno
LETOVI
Air Serbia od oktobra leti do Zuricha 19 puta nedeljno

BEOGRAD - Kompanija Air Serbia najavila je da od 1. oktobra uvodi dodatne letove do Ciriha, tako da će četvrtkom, petkom, subotom, nedeljom i ponedeljkom obavljati po tri dnevna leta na ovoj relaciji.

Plenković se nada rješenju koje će omogućiti da se BAT usidri u Istri
NADE
Plenković se nada rješenju koje će omogućiti da se BAT usidri u Istri
RIJEKA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako se nada da će se u razgovorima sljedećih dana iznaći rješenje koje će omogućiti da British American Tobacco (BAT) ostane u Kanfanaru dulje vrijeme, da se BAT "usidri" u Istri.
3. maj: Kanadskom naručitelju predan novi brod Algoma Interpid
ŠKVEROVI
3. maj: Kanadskom naručitelju predan novi brod Algoma Interpid
RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj u utorak je naručitelju, kanadskoj tvrtki Algoma Central Corporation predan novoizgrađeni samoiskrcavajući brod za prijevoz rasutih tereta "Algoma Interpid" (gradnja 733), vrijedan 36,5 milijuna dolara, a na svečanosti primopredaje bio je i premijer Andrej Plenković.
Zbog štrajka radnika javnog prijevoza u Njemačkoj paraliziran javni život
PARALIZA
Zbog štrajka radnika javnog prijevoza u Njemačkoj paraliziran javni život
BERLIN - Štrajk radnika javnog prijevoza u utorak je u mnogim njemačkim gradovima paralizirao javni život.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE