GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga slijepih Zagreba otvorila pogon za proizvodnju tekućih sapuna

Udruga slijepih Zagreba otvorila pogon za proizvodnju tekućih sapuna
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2020 / 17:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga slijepih Zagreba u utorak je otvorila novi pogon za proizvodnju tekućih sapuna koje će prodavati pod brendom "Dodir prirode".

Taj projekt nastavlja se na prije pet godina započetu proizvodnju krutih sapuna s točkicama i natpisima na pakiranjima na Brailleovim pismu, što je Udruga slijepih pokrenula kroz svoju tvrtku za socijalno poduzetništvo "Sfera Vision" i uz pomoć brojnih donacija, volontera, a kasnije i podršku Grada Zagreba, od kojeg su dobili prostor za pogon u sklopu bivše mesne industrije Zagrepčanka.

U proizvodnju je dvije godine uključena i tvornica ulja Zvijezda koja donira jestivo ulje kao jednu od sirovina za sapune, i koja će, kako je na otvorenju pogona kazao njen direktor Tihomir Adem, s time nastaviti, jer smatra da svaku proizvodnju, a posebice socijalno odgovornu, vrijedi podržati.

Voditeljica proizvodnje i sama slabovidna osoba Barbara Šajinović, izvijestila je da će tekući sapuni od sutra biti dostupni u Udruzi, a do kraja godine i na njihovom 'web shopu', te da ih je u planu, kao i krute sapune plasirati i u drogerije i druge trgovine.

Objasnila je da su sve sirovine i za tekuće, kao i za krute sapune, potpuno prirodne, bez sintetskih bojila, mirisa i deterdženata, a osim ulja iz Zvijezde u kuhanju ulja i lužine koriste i eterična ulja, dodajući da se primjerice tekući sapun od slatke naranče boja kurkumom.

"Tehnologija proizvodnje i sva oprema, kao i cijeli prostor pogona prilagođen je slijepim i slabovidnim osobama, koje su i jedine zaposlene. S novim pogonom će ih biti ukupno šest, a u planu su i edukacije za druge, kako bi možda u budućnosti i oni mogli to raditi", istaknula je Šajinović.

Izvršni direktor Udruge slijepih Zagreba Goran Denis Tomašković naglasio je pak da su za novu proizvodnju tekućih sapuna dobili i financijsku potporu Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA) od 30 tisuća eura za dio opreme te Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 20 tisuća eura, što je na otvorenju pogona potvrdila i direktorica EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk, poručivši da joj je drago da i u tome sudjeluju.

Milijun kuna iz Europskog socijalnog fonda

Na otvorenju pogodna bili su i predstavnici Grada Zagreba, kao i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić koji je toj Udruzi uručio i ugovor o sredstvima, koje su putem svoje tvrtke Sfera Vision dobili iz Europskog socijalnog fonda javivši se prošle godine na natječaj Ministarstva za ta sredstva.

Riječ je, kako je kazao, o milijun kuna, od čega je 850 tisuća kuna bespovratno, a namijenjeno za proširenje proizvodnje, nabavu opreme i drugog potrebnog.

"Socijalno poduzetništvo iznimno je važno u svakoj zemlji, a posebice za skupine ljudi s invaliditetom. Stoga udruge koje se time bave pomaže i Ministarstvo, koje im je od 2014. do danas odobrilo 4,2 milijuna kuna te vjerujemo da će se i u idućem razdoblju za takve inicijative i aktivnosti naći sredstva", poručio je Jelić.

Na otvorenju je istaknuto i da su "Sapuni s točkicama" Udruge slijepih Zagreba nagrađeni svjetskim priznanjem "World Golden Contribution Awards" koje dodjeljuju UN i Međunarodna asocijacija za odnose s javnošću IPRA, jer, kako je objasnio Danijel Koletić iz agencije Apriori World, osim inovativnosti zadovoljavaju i 10. cilj održivog razvoja UN-a - smanjenje nejednakosti.

Tagovi: Udruga slijepih Zagreba, Tihomir Adem, Goran Denis Tomašković, pogon za proizvodnju tekućih sapuna, Zvijezda, Danijel Koletić, Apriori World, Barbara Šajinović
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE