GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U ZL Rijeka dočekan 200-tisućiti putnik i najavljena nova ulaganja

  U ZL Rijeka dočekan 200-tisućiti putnik i najavljena nova ulaganja
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2019 / 13:53
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - U Zračnu luku Rijeka u četvrtak je doputovao 200-tisućiti ovogodišnji putnik, potpisan je novi kolektivni ugovor te su najavljena nova ulaganja u aerodromsku infrastrukturu.

Jubilarni putnik je Stefan Kirchner iz Nürnberga koji u Rijeci studira medicinu. Čestitali su mu ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić.

Novi kolektivni ugovor potpisali su potom Palalić i predsjednica Sindikata Istra i Kvarnera Marina Cvitić.
Palalić je rekao da se ugovorom optimiziraju prava radnika i da je sklopljen nakon dvije godine burnih pregovora.
Uz ocjenu kako socijalni dijalog nema alternative, Marina Cvitić rekla je da su odnosi bili zategnuti, da je bilo pritisaka i tužbi, ali da se na kraju opet moralo razgovarati, iako je izgubljeno puno energije, pa i novca. Dodala je da KU jamči veća primanja te da vjeruje da će sindikati i uprava ubuduće razgovarati kao pravi socijalni partneri.

Palalić je u nastavku rekao da je u osam godina u imovinu Zračne luke Rijeka uloženo oko 50 milijuna kuna. Od toga je država osigurala 45, a županija pet milijuna kuna. Zračna luka tijekom cijele godine zapošljava 61 djelatnika.
Naglasio je da treba izgraditi "okomitu pistu", za što postoji mogućnost financiranja iz EU-ovih fondova.

Odgovarajući na upit o mogućnosti da Zračna luka Rijeka postane baze neke aviokompanije, rekao je da je to stvar kompanije, ali da udruženo oglašavanje u tome može samo pomoći.

Dokumentacija za neophodni aerodromski pothodnik je napravljena, a građevinsku dozvolu očekuje do kraja godine. Ocijenio je da bi Zračna luka Rijeka mogla opslužiti i dva milijuna putnika, ali da na to ne utječe samo aerodrom.
Župan Zlatko Komadina čestitao je sindikatu i upravi na razumijevanju i rekao da su se mandatu ministra Butkovića stvari bitno mijenjale, kao i odnos većinskog vlasnika, države, što se, rekao je, vidi na objektima i na opremi. Očekuje povezivanje regija domaćim zračnim prijevoznikom te da se krčki aerodrom brojkama približi susjednim zračnim lukama.

Komadini je upućeno novinarsko pitanje o napadima lokalnih HDZ-ovaca, koji kažu da prisvaja zasluge za unaprjeđenje županijskih lučkih uprava. Komadina je odgovorio da ulazimo u izborno vrijeme pa to ne čudi, ali da se mora ulagati, pripremiti prostorne planove i projekte. Županija je 20 godina ulagala, do dolaska sadašnjeg ministra, rekao je i nastavio da je imala spremne projekte, ali je bila podcijenjena, što sada više nije.

Ministar Butković rekao je da prije dvije godine zaključio da Zračna luka Rijeka treba pomoć države i ministarstva oko nekih infrastrukturnih projekata i da će biti potrebno oko 20 milijuna kuna, što je i ostvareno, pa je aerodromska zgrada uređena, a oprema nabavljena.

Veseli što Rijeka ide ka tome da bude među najjačim hrvatskim aerodromima i tu će ministarstvo pomoći koliko može, rekao je Butković. Dodao je kako su potrebna ulaganja od još 20 milijuna kuna te da će ih država poduprijeti.

Odbio je tvrdnje da je u Primorsko-goranskoj županiji češće nego drugdje, te istaknuo da se u cijeloj Hrvatskoj u prometnu infrastrukturu ulaže više od 20 milijarda kuna.

"Dobro surađujemo, rasprava će biti i bilo je, no trebamo graditi rive i lukobrane i iskoristiti sva moguća europska sredstva da napravimo što više", kazao je Butković.

Tagovi: Zračna luka Rijeka, Zlatko Komadina
PROČITAJ I OVO
Austrija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom zbog smrtnog slučaja
POTEZI
Austrija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom zbog smrtnog slučaja
BEČ - Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile cijepljenje serijom cjepiva protiv covida-19 tvrtke AstraZenece, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije u druge nakon cijepljenja, izvijestio je u nedjelju austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG).
Cromaris nastavlja s rastom proizvodnje i izvoza
RAST
Cromaris nastavlja s rastom proizvodnje i izvoza
ROVINJ - Cromaris, vodeći hrvatski i šesti proizvođač brancina i orade u svijetu, najbrže je rastuća tvrtka te predvodnik u kvaliteti i inovativnosti proizvoda u industriji mediteranske ribe.
Merckov oralni lijek protiv korone pokazuje ohrabrujuće rezultate
LIJEK
Merckov oralni lijek protiv korone pokazuje ohrabrujuće rezultate
NEW YORK - Farmaceutski div Merck i američki laboratorij objavili su u subotu napredak u ispitivanju oralnog lijeka protiv covida-19, antivirusnog preparata koji pozitivno utječe na smanjenje virusnog opterećenja.
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ŠIRENJE
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ZAGREB - CIAK Grupa priopćila je kako je 3. ožujka finalizirala ugovor o preuzimanju Trgometala.
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
LOW COST
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
ZAGREB - Zračna luka Zagreb započela je pregovore o dovođenju low cost aviokompanija kako bi se potaknuo rast jer pandemija koronavirusa i dalje uveliko utječe na industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE