GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U trgovini i prerađivačkoj industriji 47 posto dobiti svih poduzetnika

U trgovini i prerađivačkoj industriji 47 posto dobiti svih poduzetnika
STATISTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2020 / 10:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Poduzetnici u trgovini i prerađivačkoj industriji u 2019. godini su ostvarili neto dobit od 14,6 milijardi kuna, što je 46,8 posto ukupno ostvarene neto dobiti svih hrvatskih poduzetnika, koja je iznosila 31,3 milijarde kuna, pokazuju podaci Fine.

Poduzetnici - obveznici poreza na dobit, bez banaka i osiguravajućih društava, njih 136.260, u 2019. godini su zapošljavali 969.776 radnika, ostvarili dobit razdoblja u iznosu od 48,9 milijardi kuna, gubitak razdoblja u iznosu od 17,6 milijardi kuna te iskazali neto dobit u visini od 31,3 milijarde kuna.

Promatraju li se podaci prema konsolidiranom financijskom rezultatu (neto dobiti ili neto gubitku), u 2019. je u 19 područja djelatnosti ostvarena neto dobit, a samo u jednoj neto gubitak i to kod poduzetnika u poslovanju financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja u iznosu od 187,6 milijuna kuna, navode iz Fine.

Finini podaci pokazuju i da su poduzetnici u prerađivačkoj industriji i trgovini na veliko i na malo ostvarili najveću dobit razdoblja, u iznosu od gotovo 21 milijarde kuna, što je 42,9 posto ukupno ostvarene dobiti razdoblja svih poduzetnika koja je iznosila 48,9 milijardi kuna.

Poduzetnici u te dvije djelatnosti su imali i najveći broj zaposlenih, 436.008 (45 posto svih zaposlenih kod hrvatskih poduzetnika).

Najveća neto dobit u 2019. ostvarena je kod poduzetnika u trgovini na veliko i malo - 7,4 milijarde kuna.

Slijede poduzetnici prerađivačke industrije sa 7,2 milijarde kuna neto dobiti te poduzetnici u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima sa 3,9 milijardi kuna neto dobiti.

Najuspješniji poduzetnik u prerađivačkoj industriji u 2019. godini je bio HEP koji je iskazao dobit razdoblja od 1,1 milijardu kuna.

Na drugom je mjestu Pliva Hrvatska s ostvarenom dobiti razdoblja u iznosu od 984,4 milijuna kuna, dok je treće mjesto zauzeo Hrvatski Telekom (HT) sa 717,1 milijun kuna ostvarene dobiti razdoblja.

U trgovini na veliko i malo najveću dobit razdoblja u 2019. je ostvario Lidl Hrvatska, u iznosu od 345,9 milijuna kuna.

Slijedi Roto Dinamic s ostvarenih 230,5 milijuna kuna dobiti i Atlantic Trade s 229,0 milijuna kuna ostvarene dobiti razdoblja.

Najvišu prosječnu mjesečnu neto plaću obračunali su poduzetnici u djelatnosti rudarstva i vađenja u iznosu od 8.485 kuna, što je za 45,9 posto više od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika u Hrvatskoj koja je iznosila 5.815 kuna, pokazuju podaci Fine.

Tagovi: trgovina, prerađivačka industrija, Lidl Hrvatska, Roto Dinamic, Konzum, Atlantic Trade, Hrvatska elektroprivreda, Pliva, Hrvatski Telekom
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE