GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U što Milan Popović ulaže u Hrvatskoj?

U što Milan Popović ulaže u Hrvatskoj?
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2020 / 21:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka banka našla se pod obradom istražitelja HNB-a zbog rizik od pranja novca i financiranja terorizma, a na udaru su Milan Popović i niz nepoznatih tvrtki iz Italije, piše u nedjelju Jutarnji list.

U samom uvodu Zaključka Zapisnika eksperti HNB-a upozoravaju kako su “nezakonitosti i nedostaci utvrđeni u svim revidiranim poslovnim područjima te na sve tri “linije obrane".

Brojnost nezakonitosti i propusta, kao i iznosi koji se spominju u Zaključku HNB-a, toliki su da ukazuju na dugogodišnje sustavno zanemarivanje pitanja sprečavanja pranja novca u Zagrebačkoj banci.

U Zapisniku posebnu pozornost privlači iznos gotovinskih isplata po računima nerezidenata s obilježjem tzv. talijanske tipologije u iznosu od 1,79 milijuna kuna, kao i ukupan iznos isplata po računima klijenata kojima je stvarni vlasnik bio poznati srpski poduzetnik bivši partner Severine Vučković, Milan Popović.

Po tim Popovićevim računima kroz Zagrebačku banku prošlo je više od milijardu kuna, a HNB je upozorio da je Zagrebačka banka trebala kao sumnjive prijaviti čak 38 transakcija ukupne vrijednosti od 488 milijuna kuna.

Što znamo o investicijama Milana Popovića u Hrvatsku? Kako je sam nedavno otkrio u intervjuu za Nacional, kupio je farmu u Vrbovcu te poslovni prostor i još neke nekretnine tu u Maksimiru.

- To su sve privatni poslovi privatnih poduzetnika u koje sam uložio zato što prebacujem dio svojih poslova u Hrvatsku, ali to nisu poslovi koji se tiču investicija u Hrvatskoj, rekao je tada Popović.

“Milan Popović dolazio je tijekom određenog vremenskog perioda u Zagrebačku banku gotovo svakodnevno i radio neke novčane transakcije koje su čak i unutar banke privukle pozornost, objavio je Nacional.

U međuvremenu se pojavila i tvrdnja da je Popović svoje račune u Zagrebačkoj banci zatvorio.

U Hrvatskoj Milan Popović ima registriranu tvrtku Celanova, čiji je osnivač i direktor. Ta tvrtka posljednjih je godina u Hrvatskoj uglavnom investirala u nekretnine, kojih je kupila nekoliko, piše Jutarnji list.

Popović je prvo investirao u kuću na Horvatovcu, i to 2015. godine, kako se navodi u zemljišnim knjigama. Isprva se kao vlasnik vodila tvrtka s Cipra Lardero Assets Ltd., no u svibnju 2019. vlasništvo te kuće preneseno je ugovorom o kupoprodaji nekretnine na Popovićevu zagrebačku tvrtku Celanova, čije je sjedište prijavljeno upravo na adresi na Horvatovcu.

Sljedeća investicija kojoj smo uspjeli ući u trag je iz travnja 2018. godine. Popovićeva tvrtka Celanova kupila je tada četverosobni dvoetažni stan od 138,7 četvornih metara u novozagrebačkom stambenom naselju Meandar koje su gradili tvrtka Feal In i građevinski poduzetnik Vlado Leko. Stan je Popovićeva tvrtka kupila od Marija Čolaka, direktora Feal Ina, i to po cijeni od 330.000 eura, kako je navedeno u kupoprodajnom ugovoru. Osim stana, Popovićeva je tvrtka u toj zgradi kupila i dvije garaže.

Zatim je u zagrebačkom kvartu Maksimir Popovićeva Celanova investirala u kupnju poslovnog prostora, stana te nekoliko garaža, što ga je stajalo oko 2,4 milijuna eura. Poslovni prostor Popovićeva tvrtka je kupila u Kraljevićevoj ulici od VMD Standarda d.o.o., a riječ je o prostoru od 427,4 četvorna metra te pet garaža, po cijeni od 1,281 milijun eura. Također od VMD Standarda, u toj je zgradi Popovićeva tvrtka kupila peterosobni stan od 273 četvorna metra i dvije garaže, i to za 1,147 milijuna eura.

Nadalje, Celanova je kupila nekretninu od nekadašnje klizačice Idore Hegel na otoku Hvaru, što je vidljivo iz zemljišnih knjiga, a i farmu u Vrbovcu. Celanova, i sudskom registru povezana s Popovićem, u jednom je trenutku imala i udjele u tvrtki Mega Immobilien Gzima Redžepija, bliskog suradnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, za kojeg je Popović više puta rekao da mu je prijatelj.

Foto: Avaz

Tagovi: Milan Popović, Zagrebačka banka, Idora Hegel, Vlado Leko, Gzim Redžepi, Celanova, Hrvatska narodna banka, Severina,Milan Bandić
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE