GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U što Milan Popović ulaže u Hrvatskoj?

U što Milan Popović ulaže u Hrvatskoj?
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2020 / 21:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka banka našla se pod obradom istražitelja HNB-a zbog rizik od pranja novca i financiranja terorizma, a na udaru su Milan Popović i niz nepoznatih tvrtki iz Italije, piše u nedjelju Jutarnji list.

U samom uvodu Zaključka Zapisnika eksperti HNB-a upozoravaju kako su “nezakonitosti i nedostaci utvrđeni u svim revidiranim poslovnim područjima te na sve tri “linije obrane".

Brojnost nezakonitosti i propusta, kao i iznosi koji se spominju u Zaključku HNB-a, toliki su da ukazuju na dugogodišnje sustavno zanemarivanje pitanja sprečavanja pranja novca u Zagrebačkoj banci.

U Zapisniku posebnu pozornost privlači iznos gotovinskih isplata po računima nerezidenata s obilježjem tzv. talijanske tipologije u iznosu od 1,79 milijuna kuna, kao i ukupan iznos isplata po računima klijenata kojima je stvarni vlasnik bio poznati srpski poduzetnik bivši partner Severine Vučković, Milan Popović.

Po tim Popovićevim računima kroz Zagrebačku banku prošlo je više od milijardu kuna, a HNB je upozorio da je Zagrebačka banka trebala kao sumnjive prijaviti čak 38 transakcija ukupne vrijednosti od 488 milijuna kuna.

Što znamo o investicijama Milana Popovića u Hrvatsku? Kako je sam nedavno otkrio u intervjuu za Nacional, kupio je farmu u Vrbovcu te poslovni prostor i još neke nekretnine tu u Maksimiru.

- To su sve privatni poslovi privatnih poduzetnika u koje sam uložio zato što prebacujem dio svojih poslova u Hrvatsku, ali to nisu poslovi koji se tiču investicija u Hrvatskoj, rekao je tada Popović.

“Milan Popović dolazio je tijekom određenog vremenskog perioda u Zagrebačku banku gotovo svakodnevno i radio neke novčane transakcije koje su čak i unutar banke privukle pozornost, objavio je Nacional.

U međuvremenu se pojavila i tvrdnja da je Popović svoje račune u Zagrebačkoj banci zatvorio.

U Hrvatskoj Milan Popović ima registriranu tvrtku Celanova, čiji je osnivač i direktor. Ta tvrtka posljednjih je godina u Hrvatskoj uglavnom investirala u nekretnine, kojih je kupila nekoliko, piše Jutarnji list.

Popović je prvo investirao u kuću na Horvatovcu, i to 2015. godine, kako se navodi u zemljišnim knjigama. Isprva se kao vlasnik vodila tvrtka s Cipra Lardero Assets Ltd., no u svibnju 2019. vlasništvo te kuće preneseno je ugovorom o kupoprodaji nekretnine na Popovićevu zagrebačku tvrtku Celanova, čije je sjedište prijavljeno upravo na adresi na Horvatovcu.

Sljedeća investicija kojoj smo uspjeli ući u trag je iz travnja 2018. godine. Popovićeva tvrtka Celanova kupila je tada četverosobni dvoetažni stan od 138,7 četvornih metara u novozagrebačkom stambenom naselju Meandar koje su gradili tvrtka Feal In i građevinski poduzetnik Vlado Leko. Stan je Popovićeva tvrtka kupila od Marija Čolaka, direktora Feal Ina, i to po cijeni od 330.000 eura, kako je navedeno u kupoprodajnom ugovoru. Osim stana, Popovićeva je tvrtka u toj zgradi kupila i dvije garaže.

Zatim je u zagrebačkom kvartu Maksimir Popovićeva Celanova investirala u kupnju poslovnog prostora, stana te nekoliko garaža, što ga je stajalo oko 2,4 milijuna eura. Poslovni prostor Popovićeva tvrtka je kupila u Kraljevićevoj ulici od VMD Standarda d.o.o., a riječ je o prostoru od 427,4 četvorna metra te pet garaža, po cijeni od 1,281 milijun eura. Također od VMD Standarda, u toj je zgradi Popovićeva tvrtka kupila peterosobni stan od 273 četvorna metra i dvije garaže, i to za 1,147 milijuna eura.

Nadalje, Celanova je kupila nekretninu od nekadašnje klizačice Idore Hegel na otoku Hvaru, što je vidljivo iz zemljišnih knjiga, a i farmu u Vrbovcu. Celanova, i sudskom registru povezana s Popovićem, u jednom je trenutku imala i udjele u tvrtki Mega Immobilien Gzima Redžepija, bliskog suradnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, za kojeg je Popović više puta rekao da mu je prijatelj.

Foto: Avaz

Tagovi: Milan Popović, Zagrebačka banka, Idora Hegel, Vlado Leko, Gzim Redžepi, Celanova, Hrvatska narodna banka, Severina,Milan Bandić
PROČITAJ I OVO
Air Serbia povećava broj letova od 14. juna
LETOVI
Air Serbia povećava broj letova od 14. juna
BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Air Serbia saopštila je danas da će zbog povećane tražnje do 14. juna povećati broj letova na pojedinim linijama, pa će tako umesto planiranih 16 letova do Londona (Heathrow), Beča, Zuricha i Frankfurta obaviti čak 70 povratnih letova.
Zabranjeno slijetanje aviona Montenegro Airlinesa na beogradski aerodrom
ZABRANE
Zabranjeno slijetanje aviona Montenegro Airlinesa na beogradski aerodrom
BEOGRAD - Odlukom Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije, avioni crnogorske nacionalne kompanije Montenegro Airlines od srijede nemaju dozvolu za slijetanje na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".
Mussemann: Kriza nas nije pogodila, otvaraju se nove prilike, pa i u Hrvatskoj
INTERVJU
Mussemann: Kriza nas nije pogodila, otvaraju se nove prilike, pa i u Hrvatskoj
INTERVJU - "Mi smo jedna od nekoliko rijetkih tvrtki koje mogu ponuditi namještaj po mjeri izrađen od kombinacija čelika, drveta, stakla, koriona, himaxa, kamena i svih ostalih materijala - i tu smo jedinstveni po tome što sve to možemo realizirati unutar naše tvrtke."
Meteor grupa istiskuje male dioničare Badela 1862 - otpremnina 12,86 kuna po dionici
ISTISKIVANJE
Meteor grupa istiskuje male dioničare Badela 1862 - otpremnina 12,86 kuna po dionici
ZAGREB - Badel 1862 u utorak je objavio da je glavni dioničar te tvrtke Meteor grupa - Labud zatražio od Uprave sazivanje glavne skupštine radi donošenja odluke o prijenosu dionica manjinskih dioničara, uz isplatu primjerene otpremnine u novcu u iznosu od 12,86 kuna po dionici.
Šef Ryanaira najavljuje žalbu na državnu pomoć Lufthansi
ŽALBA
Šef Ryanaira najavljuje žalbu na državnu pomoć Lufthansi
DUBLIN - Irska niskotarifna zrakoplovna kompanija Ryanair žalit će se na njemačku državnu pomoć Lufthansi u iznosu devet milijardi eura, rekao je u utorak izvršni direktor Michael O'Leary.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE