GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U što Milan Popović ulaže u Hrvatskoj?

U što Milan Popović ulaže u Hrvatskoj?
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2020 / 21:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka banka našla se pod obradom istražitelja HNB-a zbog rizik od pranja novca i financiranja terorizma, a na udaru su Milan Popović i niz nepoznatih tvrtki iz Italije, piše u nedjelju Jutarnji list.

U samom uvodu Zaključka Zapisnika eksperti HNB-a upozoravaju kako su “nezakonitosti i nedostaci utvrđeni u svim revidiranim poslovnim područjima te na sve tri “linije obrane".

Brojnost nezakonitosti i propusta, kao i iznosi koji se spominju u Zaključku HNB-a, toliki su da ukazuju na dugogodišnje sustavno zanemarivanje pitanja sprečavanja pranja novca u Zagrebačkoj banci.

U Zapisniku posebnu pozornost privlači iznos gotovinskih isplata po računima nerezidenata s obilježjem tzv. talijanske tipologije u iznosu od 1,79 milijuna kuna, kao i ukupan iznos isplata po računima klijenata kojima je stvarni vlasnik bio poznati srpski poduzetnik bivši partner Severine Vučković, Milan Popović.

Po tim Popovićevim računima kroz Zagrebačku banku prošlo je više od milijardu kuna, a HNB je upozorio da je Zagrebačka banka trebala kao sumnjive prijaviti čak 38 transakcija ukupne vrijednosti od 488 milijuna kuna.

Što znamo o investicijama Milana Popovića u Hrvatsku? Kako je sam nedavno otkrio u intervjuu za Nacional, kupio je farmu u Vrbovcu te poslovni prostor i još neke nekretnine tu u Maksimiru.

- To su sve privatni poslovi privatnih poduzetnika u koje sam uložio zato što prebacujem dio svojih poslova u Hrvatsku, ali to nisu poslovi koji se tiču investicija u Hrvatskoj, rekao je tada Popović.

“Milan Popović dolazio je tijekom određenog vremenskog perioda u Zagrebačku banku gotovo svakodnevno i radio neke novčane transakcije koje su čak i unutar banke privukle pozornost, objavio je Nacional.

U međuvremenu se pojavila i tvrdnja da je Popović svoje račune u Zagrebačkoj banci zatvorio.

U Hrvatskoj Milan Popović ima registriranu tvrtku Celanova, čiji je osnivač i direktor. Ta tvrtka posljednjih je godina u Hrvatskoj uglavnom investirala u nekretnine, kojih je kupila nekoliko, piše Jutarnji list.

Popović je prvo investirao u kuću na Horvatovcu, i to 2015. godine, kako se navodi u zemljišnim knjigama. Isprva se kao vlasnik vodila tvrtka s Cipra Lardero Assets Ltd., no u svibnju 2019. vlasništvo te kuće preneseno je ugovorom o kupoprodaji nekretnine na Popovićevu zagrebačku tvrtku Celanova, čije je sjedište prijavljeno upravo na adresi na Horvatovcu.

Sljedeća investicija kojoj smo uspjeli ući u trag je iz travnja 2018. godine. Popovićeva tvrtka Celanova kupila je tada četverosobni dvoetažni stan od 138,7 četvornih metara u novozagrebačkom stambenom naselju Meandar koje su gradili tvrtka Feal In i građevinski poduzetnik Vlado Leko. Stan je Popovićeva tvrtka kupila od Marija Čolaka, direktora Feal Ina, i to po cijeni od 330.000 eura, kako je navedeno u kupoprodajnom ugovoru. Osim stana, Popovićeva je tvrtka u toj zgradi kupila i dvije garaže.

Zatim je u zagrebačkom kvartu Maksimir Popovićeva Celanova investirala u kupnju poslovnog prostora, stana te nekoliko garaža, što ga je stajalo oko 2,4 milijuna eura. Poslovni prostor Popovićeva tvrtka je kupila u Kraljevićevoj ulici od VMD Standarda d.o.o., a riječ je o prostoru od 427,4 četvorna metra te pet garaža, po cijeni od 1,281 milijun eura. Također od VMD Standarda, u toj je zgradi Popovićeva tvrtka kupila peterosobni stan od 273 četvorna metra i dvije garaže, i to za 1,147 milijuna eura.

Nadalje, Celanova je kupila nekretninu od nekadašnje klizačice Idore Hegel na otoku Hvaru, što je vidljivo iz zemljišnih knjiga, a i farmu u Vrbovcu. Celanova, i sudskom registru povezana s Popovićem, u jednom je trenutku imala i udjele u tvrtki Mega Immobilien Gzima Redžepija, bliskog suradnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, za kojeg je Popović više puta rekao da mu je prijatelj.

Foto: Avaz

Tagovi: Milan Popović, Zagrebačka banka, Idora Hegel, Vlado Leko, Gzim Redžepi, Celanova, Hrvatska narodna banka, Severina,Milan Bandić
PROČITAJ I OVO
Luka Koper sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije
OŠTAR PAD
Luka Koper sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije

KOPER - Slovenska kompanija Luka Koper zabilježila je u prvih devet mjeseci ove godine pad prekrcaja tereta za 16 posto, a prihod u visini 155 milijuna eura za 11 posto je manji nego u istom razdoblju lani.

Butković: Veliki infrastrukturni radovi napreduju prema planu unatoč covidu
RADOVI
Butković: Veliki infrastrukturni radovi napreduju prema planu unatoč covidu
ZAGREB - Veliki infrastrukturni radovi u Hrvatskoj poput pelješkog mosta, istarskog ipsilona i autocestovnog koridora 5c odvijaju se nesmetano unatoč epidemiji koronavirusa, poručio je u petak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
HGK ukida članarine za tvrtke kojima je ograničeno poslovanje
ČLANARINE
HGK ukida članarine za tvrtke kojima je ograničeno poslovanje
ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora donijela je Odluku da se, prema posljednjem paketu mjera za suzbijanje zaraze od 28. studenoga, privremeno ukida obveza plaćanja članarine za djelatnosti obuhvaćene odlukom. Odluka HGK primjenjuje se od 1. studenoga i vrijedi do 31. prosinca.
Delta Air Lines i Alitalia uvode testiranje radi letova bez karantene
TESTIRANJA
Delta Air Lines i Alitalia uvode testiranje radi letova bez karantene
NEW YORK - Američki avioprijevoznik Delta Air Lines i talijanska Alitalia najavili su letove između SAD-a i Europe koji bi zahvaljujući novim protokolima testiranja isključivali obavezu karantene i opasnost zaraze covidom 19.
Milena Vušak ulazi u Upravu Kraša
KARIJERE
Milena Vušak ulazi u Upravu Kraša
ZAGREB – Na današnjoj izvanrednoj sjednici Nadzornog odbora Kraša imenovana je nova članica Uprave Milena Vušak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE