GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji suzdržani oko sudske odluke o povratu Mercatorovih dionica Agrokoru

U Sloveniji suzdržani oko sudske odluke o povratu Mercatorovih dionica Agrokoru
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2020 / 14:23
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Vrlo suzdržane reakcije mogu se čuti u Sloveniji nakon što je Vrhovni sud poništio prethodno rješenje regulatorne agencije za tržišno natjecanje (AVK) te naložio da se koncernu Agrokor vrate zaplijenjene dionice trgovačkog lanca Mercator.

Vrhovni sud Republike Slovenije donio je u srijedu presudu temeljem koje dionice Mercatora, koje su odlukom Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) privremeno oduzete krajem prošle godine, bez odlaganja moraju biti vraćene Agrokoru.

Naime, Državno odvjetništvo Republike Slovenije podnijelo je Vrhovnom sudu zahtjev za zaštitu zakonitosti u kojem je, u suštini, iznijelo tvrdnju da je slovenska AVK, oduzevši dionice Mercatora Agrokoru postupila nezakonito.

Vrhovni sud je srijedu donio odluku da Mercatorove dionice treba odmah vratiti Agrokoru te da je regulator lani bez pravnog uporišta u zakonu te dionice, koje čine udjel od gotovo 70 posto u vlasništvu, zaplijenio kako bi se naplatila kazna zbog spajanja manje punionice s Agrokorom, iz vremena kad je posrnuli koncern vodio Ivica Todorić.

Vrhovni sud presudio je da pravne osnove za takvo osiguranje naplate kazne nije bilo jer se regulator pozivao na zakon o prekršajima koji se primjenjuje na fizičke, a ne može se primijeniti na pravne osobe niti njihove vrijednosnice.

U regulatornoj agenciji AVK u četvrtak su u vezi s tom presudom naveli da su se na zapljenu lani odlučili s ciljem ovrhe radi naplate kazne, kao i da poštuju odluku suda, ali da su njome zabrinuti jer gube mogućnost naplate globe koju su Agrokoru izrekli.

"Postojala je naime velika vjerojatnost da se globa neće moći naplatiti", naveli su u agenciji te dodali kako smatraju da razlozi koji su ih naveli na zapljenu dionica i dalje validni.

Podsjetimo, AVK je odredio kaznu od 53,9 milijuna eura. No, Okrajno sodišče u Ljubljani prije nešto više od mjesec dana preinačilo je tu odluku AVK-a odnosno umanjilo kaznu na milijun eura, uz obrazloženje kako neprijavljivanje koncentracije nije bilo rezultat „namjere zaobilaženja prijave koncentracije zbog mogućih štetnih učinaka na tržišno natjecanje“ nego je „rezultat nesavjesnog nehaja odgovorne osobe Ivice Todorića“.

Na odluku Vrhovnog suda danas je reagirao i ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, u okviru čijeg resora je i pitanje reguliranja tržišnog natjecanja.

Počivalšek je kazao da ne komentira sudske odluke, ali da u vezi s tim slučajem smatra važnim da strane kompanije koje djeluju u Sloveniji moraju shvaćati i širi interes sredine u kojoj djeluju.

"Poduzeća koja djeluju na našem tržištu trebaju razumjeti interes države da poslovanje velikih sistema, kakav je i Mercator, uključuju i interes svih dionika, pa i interes šire sredine. Očekujem da će zato svi akteri koji su u to upleteni uvažiti takvo stajalište te Mercatoru i ubuduće omogućiti zdrav razvoj i rast", kazao je Počivalšek, a prenose u četvrtak slovenski mediji.

Tagovi: Mercator, Agrokor, Fortenova grupa, Fabris Peruško, Sberbank, Ivica Todorić
PROČITAJ I OVO
Lučka uprava Zadar: Bulj iznio niz netočnosti o infrastrukturi Luke Gaženica
REAKCIJE
Lučka uprava Zadar: Bulj iznio niz netočnosti o infrastrukturi Luke Gaženica
ZADAR - Iz Lučke uprave Zadar opovrgnuli su i netočnima ocijenili tvrdnje Mostova saborskog zastupnika Mire Bulja, koji je u utorak izjavio da je ta luka predana u ruke turskom vlasniku te da će bez pročistača za otpadne vode onečistiti more.
Vienna Insurance Group otpisao 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji
OTPIS
Vienna Insurance Group otpisao 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji

BEČ - Austrijski osiguravatelj Vienna Insurance Group (VIG) objavio je da je zbog Covida-19 otpisao ukupno 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji.

SAD blokirale zajam Kodaku, dionice srušene 40 posto
IZNENAĐENJE
SAD blokirale zajam Kodaku, dionice srušene 40 posto
NEW YORK - Dionice Eastman Kodaka srušile su se 40 posto i na putu su da zabilježe najgori jednodnevni pad, nakon što je američka vlada blokirala zajam toj kompaniji u iznosu od 765 milijuna dolara.
Novi iskorak Ferrera
STRATEŠKI
Novi iskorak Ferrera
MILANO - Talijan Michele Ferrero, koji je svijetu predstavio čokoladu Nutella, Ferrero i Kinder, sagradio je divovsku obiteljsku slastičarsku tvornicu s godišnjom prodajom od gotovo 10 milijardi eura. Sin Giovanni krenuo je novim putem.
Preuređeni Lavanda Sunny Hotel by Valamar na otoku Hvaru oduševio goste
HOTELIJERI
Preuređeni Lavanda Sunny Hotel by Valamar na otoku Hvaru oduševio goste
HVAR - Uspješno je završena prva faza investicije u Lavanda Sunny Hotel by Valamar u uvali nadomak Starog Grada na otoku Hvaru, čime je započeo širi investicijski ciklus u objekte Helios Farosa u partnerstvu PBZ Croatia osiguranje OMF i Valamar Riviere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE