GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U pripremi projekt izgradnje novih arkada na groblju Mirogoj

U pripremi projekt izgradnje novih arkada na groblju Mirogoj
ARKADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 21:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kompleks groblja Mirogoj vrijedan je primjer europske neoklasicističke arhitekture njemačkog arhitekta Hermanna Bolléa, a ujedno i najvrjedniji spomenik zagrebačke arhitekture devetnaestoga stoljeća koje se smatra i jednim od najljepših groblja u Europi.

Mirogoj je predivan park i umjetnička galerija na otvorenom. Osim potvrđenih arhitektonskih i estetskih vrijednosti, groblje ima veliki povijesni, društveni i kulturni značaj kao prvo zagrebačko multikonfesionalno groblje i posljednje počivalište mnogih povijesnih ličnosti te se naziva i hrvatskim Panteonom.

Hermann Bollé dovršio je gradnju veličanstvenih arkada 1917. godine. Bolléova početna ideja bila je cijelo groblje okružiti arkadama i paviljonima s grobnom kapelom na centralnom ulazu, koju za života nije uspio realizirati. Do sada Bolleove arkade nikada nisu uspjele okružiti groblje nego su ostale zid-portal između svijeta živih i mrtvih.

Realizacijom projekta izgradnje južnih arkada na groblju Mirogoj, koja je planirana u razdoblju od 2022. do 2026. godine, jedan kilometar duge arkade razdvajati će groblje od prometnih i javnih površina te stambenih objekata na jugu.

Na taj način arkade se nastavljaju na južni dio groblja Mirogoj, dijelom s ogradnim zidom u kombinaciji s kolumbarijskim nišama, a dijelom s arkadama koje će razdvajati groblje Mirogoj od prometnih i javnih površina te stambenih objekata na jugu.

Nove arkade na groblju Mirogoj bit će izgrađene na području zaštićene kulturno - povijesne cjeline koja će biti prostorna, vizualna i zvučna barijera groblja prema vanjskom prostoru te će na rubnom području stvoriti potrebnu oazu mira i smisleno oblikovati nikada dovršenu južnu granicu groblja Mirogoj.

U građevini su predviđena tri tipa ukopnih mjesta, niše za smještaj četiri i šest urni u sklopu kolumbarijskih zidova (3.462 mjesta), grobnice za 6 ukopnih mjesta unutar arkada (440 mjesta) te zajedničke grobnice na mjestima paviljona arkada na etaži -1.

Planirana vrijednost investicije iznosi 115 milijuna kuna uvećano za PDV. Zbog kompleksnog zahvata cijeli Projekt podijeljen je u četiri etape izgradnje, u razdoblju od četiri godine. Početak izgradnje očekuje se početkom 2022. godine.

Projekt izgradnje južnih arkada na groblju Mirogoj od posebnog je značaja za građane, Grad Zagreb, kao i Republiku Hrvatsku.

Tagovi: Mirogoj, obnova Mirogoja, Hermann Bolle, Europska investicijska banka, Zagrebački holding, Gradska groblja
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE