GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U pripremi projekt izgradnje novih arkada na groblju Mirogoj

U pripremi projekt izgradnje novih arkada na groblju Mirogoj
ARKADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 21:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kompleks groblja Mirogoj vrijedan je primjer europske neoklasicističke arhitekture njemačkog arhitekta Hermanna Bolléa, a ujedno i najvrjedniji spomenik zagrebačke arhitekture devetnaestoga stoljeća koje se smatra i jednim od najljepših groblja u Europi.

Mirogoj je predivan park i umjetnička galerija na otvorenom. Osim potvrđenih arhitektonskih i estetskih vrijednosti, groblje ima veliki povijesni, društveni i kulturni značaj kao prvo zagrebačko multikonfesionalno groblje i posljednje počivalište mnogih povijesnih ličnosti te se naziva i hrvatskim Panteonom.

Hermann Bollé dovršio je gradnju veličanstvenih arkada 1917. godine. Bolléova početna ideja bila je cijelo groblje okružiti arkadama i paviljonima s grobnom kapelom na centralnom ulazu, koju za života nije uspio realizirati. Do sada Bolleove arkade nikada nisu uspjele okružiti groblje nego su ostale zid-portal između svijeta živih i mrtvih.

Realizacijom projekta izgradnje južnih arkada na groblju Mirogoj, koja je planirana u razdoblju od 2022. do 2026. godine, jedan kilometar duge arkade razdvajati će groblje od prometnih i javnih površina te stambenih objekata na jugu.

Na taj način arkade se nastavljaju na južni dio groblja Mirogoj, dijelom s ogradnim zidom u kombinaciji s kolumbarijskim nišama, a dijelom s arkadama koje će razdvajati groblje Mirogoj od prometnih i javnih površina te stambenih objekata na jugu.

Nove arkade na groblju Mirogoj bit će izgrađene na području zaštićene kulturno - povijesne cjeline koja će biti prostorna, vizualna i zvučna barijera groblja prema vanjskom prostoru te će na rubnom području stvoriti potrebnu oazu mira i smisleno oblikovati nikada dovršenu južnu granicu groblja Mirogoj.

U građevini su predviđena tri tipa ukopnih mjesta, niše za smještaj četiri i šest urni u sklopu kolumbarijskih zidova (3.462 mjesta), grobnice za 6 ukopnih mjesta unutar arkada (440 mjesta) te zajedničke grobnice na mjestima paviljona arkada na etaži -1.

Planirana vrijednost investicije iznosi 115 milijuna kuna uvećano za PDV. Zbog kompleksnog zahvata cijeli Projekt podijeljen je u četiri etape izgradnje, u razdoblju od četiri godine. Početak izgradnje očekuje se početkom 2022. godine.

Projekt izgradnje južnih arkada na groblju Mirogoj od posebnog je značaja za građane, Grad Zagreb, kao i Republiku Hrvatsku.

Tagovi: Mirogoj, obnova Mirogoja, Hermann Bolle, Europska investicijska banka, Zagrebački holding, Gradska groblja
PROČITAJ I OVO
Eurowings najavio 25 linija iz Njemačke prema Hrvatskoj
LINIJE
Eurowings najavio 25 linija iz Njemačke prema Hrvatskoj
ZAGREB - Eurowings u kolovozu najavljuje čak 25 međunarodnih linija iz Njemačke prema šest hrvatskih zračnih luka.
Odlični rezultati Atlantske plovidbe
BRODARI
Odlični rezultati Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Ostvarena dobit Grupe koja uključuje dobit pripisanu imateljima kapitala iznosi 45,4 mil. HRK. U istom razdoblju prošle godine ostvaren je gubitak od 57,4 milijuna kuna.
Alpha Adriatic drži ključ raspleta u 3. maju
NAMIRENJE
Alpha Adriatic drži ključ raspleta u 3. maju
RIJEKA – Uprava 3. maja, na čelu s direktorom Edijem Kučanom, jučer je prvi put izašla službeno s prijedlogom i modelom namirenja preostalog dijela vjerovničkih potraživanja, koja ukupno iznose oko 104 milijuna kuna.
Grupa Krka povećala prodaju i neto dobit u prvom polugodištu
RAST
Grupa Krka povećala prodaju i neto dobit u prvom polugodištu
NOVO MESTO - Grupa Krka je u prvoj polovici godine ostvarila 808,6 milijuna eura prihoda od prodaje, što je jedan posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Neto dobit porasla je 11 posto na 177,4 milijuna eura.
AstraZeneca: Prodaja cjepiva utrostručena u drugom tromjesečju
UZLET
AstraZeneca: Prodaja cjepiva utrostručena u drugom tromjesečju

LONDON - Prodaja cjepiva farmaceutske kompanije AstraZeneca više se nego utrostručila, na 894 milijuna dolara u drugom tromjesečju u odnosu na prethodno razdoblje.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE