GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U planu gradnja novog kontejnerskog terminala u Luci Bar

U planu gradnja novog kontejnerskog terminala u Luci Bar
TERMINAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2020 / 12:06
Autor: SEEbiz
BAR - Novi kontejnerski terminal trebalo bi sledeće godine da se gradi u okviru Luke Bar, navodi se u Strategiji razvoja pomorske privrede do 2030. godine vlade CG.

U dokumentu, koji je Vlada CG usvojila na prošloj sednici, predviđa se da bi čitav posao morao biti završen do 2025. godine i da bi se kontejnerski terminal gradio na bazi koncesija i privatno-javnog partnerstva, pišu Dnevne novine.

U Strategiji nije naveden iznos investicije, ali je sigurno da se radi o više desetina miliona EUR.

Crna Gora bi izgradnjom novog kontejnerskog terminala imala priliku da postane jedna od prvih luka Evrope za brodove koji dolaze iz Azije.

- Time bi se povećao dalji transport roba fider brodovima, železnicom i drumskim saobraćajem prema centralnoj i istočnoj Evropi, severnoj Africi i zapadnoj Aziji, te jedna od poslednjih luka Evrope na putu ka Dalekom istoku, što bi osim transportne delatnosti luci Bar donelo i šansu za razvoj proizvodnje i pakovanja robe u kontejnerima - navodi se u Strategiji.

Unapređenjem putne i železničke infrastrukture stvorili bi se i odgovarajući uslovi za multimodalni transportni sistem.

- U tom smislu, biće formirano radno telo koje će imati zadatak da prati i koordinira razvoj logističkih aktivnosti preko luke Bar i Crne Gore - kazali su autori Strategije.

Preduzeće Kontejnerski terminal i generalni tereti, koje je izdvojeno iz Luke Bar, kupila je pre sedam godina turska kompanija Global Ports. Turska firma je kupila 62,09% akcija Kontejnerskog terminala za 8,08 mil EUR, ali se ugovorom obavezala na znatno više ulaganja.

Global ports je preuzeo obavezu da u roku od tri godine realizuje investicije u restrukturisanje kontejnerskog terminala, vredne 13,5 mil EUR. Takođe, turska kompanija je bila u obavezi da realizuje i dodatni investicioni program u periodu od pet godina nakon faze restrukturisanja, vredan 7,6 mil EUR.

U planu je otvaranje graničnog prelaza Sukobin za robni promet u cilju bolje saobraćajne povezanosti luke Bar sa zaleđem, navodi se u Strategiji i predlaže postizanje pune iskorišćenosti potencijala Slobodne zone luke kroz podsticanje proizvodne i prerađivačke djelatnosti unutar zone.

Autori Strategije razvoja pomorske privrede veruju da će Crna Gora do 2030. godine povratiti ugled tradicionalno pomorske zemlje, sa značajno osnaženom i konkurentnom pomorskom privredom čiji se razvoj bazira na principima održivosti.

Tagovi: Luka Bar, kontejnerski terminal, Global Ports
PROČITAJ I OVO
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE