GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U listopadu se stabilizirao promet u europskoj maloprodaji, najveći skok u Sloveniji

U listopadu se stabilizirao promet u europskoj maloprodaji, najveći skok u Sloveniji
STABILNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2018 / 08:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Promet u europskoj maloprodaji stabilizirao se u listopadu na mjesečnoj razini, nakon posrtaja u rujnu, dok je na godišnjoj razini nastavljen rast koji traje još od 2013. godine, pokazuju procjene europskog ureda za statistiku.

Sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji Europske unije porastao je u listopadu za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima Eurostata smanjen za 0,3 posto.

Najviše je porastao promet na benzinskim stanicama, za 0,8 posto. Slijedi kategorija hrane, pića i duhanskih proizvoda s povećanjem prometa za 0,5 posto.

U širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda zabilježen je pad prometa za 0,3 posto, pokazuju izračuni europskog statističkog ureda.

Oporavak u maloprodaji zabilježen i u eurozoni

Oporavak prometa u maloprodaji zabilježen je u listopadu i u eurozoni, iskazan u povećanju obujma prometa u trgovini na malo za 0,3 posto u odnosu na rujan kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima pao za 0,5 posto.

Najveći je rast prometa zabilježen u kategoriji motornih goriva, za jedan posto. Slijede hrana, piće i duhanski proizvodi s povećanjem obujma prometa na mjesečnoj razini za 0,6 posto.

U kategoriji neprehrambenih proizvoda promet je smanjen za 0,1 posto.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao daleko najveći rast obujma prometa u maloprodaji u listopadu na mjesečnoj razini zabilježen je u Sloveniji, za 7,9 posto. Slijede Portugal s 2,3 posto i Austrija s 1,6 posto.

Najviše se smanjio promet u maloprodaji Finske, za dva posto, te Danske i Švedske, za po 1,2 posto.

Osjetno ubrzan rast prometa na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođen obujam prometa u maloprodaji 28-člane Europske unije porastao u listopadu za 2,1 posto, nakon revidiranog 1,3-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu, pokazuju izračuni europskog statističkog ureda.

„Time je nastavljen trend godišnjega rasta, koji kontinuirano traje od srpnja 2013. godine. To je djelomično rezultat povoljnijega trenda na tržištu rada te kretanja potrošačkog optimizma koji je, iako i dalje negativan, bio znatno povoljniji u odnosu na prethodno razdoblje, od 2008. do 2013.", navodi se u osvrtu analitičara Hrvatske gospodarske komore (HGK) na izvješće Eurostata.

Najviše je porastao promet u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 2,4 posto, te na benzinskim stanicama, za 2,3 posto.

U kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda zabilježeno je povećanje prometa za 1,9 posto.

Osjetno brži rast prometa u maloprodaji zabilježen je u listopadu i u eurozoni, za 1,7 posto, nakon revidiranog 0,3-postotnog povećanja u mjesecu ranije.

Najsnažniji rast prometa zabilježen je u kategoriji hrane, pića i duhana, za 2,3 posto. Slijede neprehrambeni proizvodi s rastom prometa u maloprodaji za 1,7 posto.

Najveći skok u Sloveniji

Najmanje je porastao promet na benzinskim stanicama, za 1,5 posto.

Među zemljama članicama najveći je skok prometa u maloprodaji zabilježen u Sloveniji, za 13,3 posto. Slijede Irska s povećanjem prometa za 8,4 posto i Litva sa 7,3 posto.

Pad prometa u maloprodaji na godišnjoj razini zabilježen je na Malti, za 2,3 posto, u Finskoj, za jedan posto, i u Luksemburgu, za 0,3 posto.

Podatke o prometu u trgovini na malo Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak.

Tagovi: europska maloprodaja, Eurostat, maloprodaja, trgovina na malo
PROČITAJ I OVO
ACI: Rezultati znatno bolji od predviđanja
DOBRE BROJKE
ACI: Rezultati znatno bolji od predviđanja
RIJEKA – Nerevidirani rezultati poslovanja tvrtke Adriatic Croatia International Club za djelatnost marina d.d. (ACI) pokazuju da je najveća hrvatska nautička tvrtka u prvih devet mjeseci 2020. ostvarila 139 milijuna HRK poslovnih prihoda.
Neto gubitak Croatia Airlinesa 243,5 milijuna kuna
SVE GORE
Neto gubitak Croatia Airlinesa 243,5 milijuna kuna
ZAGREB - Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila operativni gubitak od 222,4 milijuna kuna, koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 243,5 milijuna kuna, priopćili su u petak iz nacionalne zrakoplovne kompanije.
Valamar ostvario 33% prihoda, ali očuvao zaposlenost
TEŠKA GODINA
Valamar ostvario 33% prihoda, ali očuvao zaposlenost
POREČ – Prema danas objavljenom izvješću, Valamar Riviera je usprkos Covid krizi u prva tri kvartala 2020. godine ostvarila 2,2 milijuna noćenja i ukupne prihode u visini od 673 milijuna kuna odnosno 33% prihoda prethodne godine. Na razini poslovne godine Valamar Riviera očekuje ostvariti neto gubitak, ali i pozitivan novčani tijek uz operativnu dobit u rasponu od 100 do 115 milijuna kuna.
Adriatic group: Značajan porast prodaje hrvatskih proizvoda u zapadnoj Europi
RAST
Adriatic group: Značajan porast prodaje hrvatskih proizvoda u zapadnoj Europi
ZAGREB – Prodaja hrvatskih prehrambenih proizvoda na zahtjevnim zapadnoeuropskim tržištima u prva tri kvartala ove godine, unatoč pandemiji, povećana je za oko 40 posto u odnosu na prošlu godinu – priopćili su iz Adriatic group sa sjedištem u Beču, koja je najveći distributer prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine na tržišta zapadnoeuropskih zemalja.
Francuska pomaže kompanijama smanjiti dug najma poslovnog prostora
POMOĆ
Francuska pomaže kompanijama smanjiti dug najma poslovnog prostora
PARIZ - Francuska vlada uvest će poreznu olakšicu iznajmljivačima poslovnog prostora koji su spremni otpisati dio duga kompanijama zatvorenim zbog mjera suzbijanja koronavirusa, rekao je ministar financija Bruno Le Maire.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE