GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Krapinsko-zagorskoj županiji lani 11 posto više turista

   U Krapinsko-zagorskoj županiji lani 11 posto više turista
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2020 / 16:34
Autor: SEEbiz
DONJA STUBICA - Krapinsko-zagorsku županiju u 2019. godini posjetilo je 176.460 turista ili 11 posto više nego godinu ranije, koji su ostvarili 373 tisuće noćenja ili 7 posto više, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Donjoj Stubici.

Zagorje je krajem 2019. imalo 3.238 registriranih komercijalnih ležajeva, što je rast od 7 posto u proteklih godinu dana.

Voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar kazala je da su domaći turisti činili 50,5 u dolascima i 53 posto u noćenjima.

"I dalje je naše tradicionalno i najbitnije tržište Slovenija, zatim slijede Njemačka, Poljska, Bosna i Hercegovina, Izrael, Austrija. Od ukupnog broja posjetitelja, gledajući i domaće i strane, na slovenske goste otpada 14,53 posto, na Nijemce 6,25, a na Poljake 5,76 posto", rekla je Škrinjar.

Od domaćih gostiju prvo mjesto, s 24 posto, zauzimaju gosti koji u Krapinsko-zagorsku županiju dolaze s područja Grada Zagreba.
Prosječna dužina boravka gostiju je 2,11 dana, a najveći broj gostiju u je stigao u individualnom aranžmanu, njih više od 70 posto.

Voditeljica ureda krapinsko-zagorske turističke zajednice iznijela je usporedne turističke pokazatelje za 2013. i 2019. godinu, a u tom je razdoblju broj dolazaka porastao sa 71 tisuću godišnje na 176 tisuća, odnosno za 146 posto, a broj noćenja sa 161 tisuću na 373 tisuće ili za 131 posto. Smještajni kapaciteti, pak, povećani su za 54 posto.
Župan Željko Kolar naglasio je da te brojke dodatno pozicioniraju Krapinsko-zagorsku županiju kao objektivno najjaču kontinentalnu destinaciju u Hrvatskoj te podsjetio da je u županijskom turističkom masterplanu za 2025. godinu predviđeno oko milijun noćenja.

"Rekao sam da ne bih bio nesretan da 2025. imamo 800 tisuća noćenja. Međutim, mi više ne rastemo tom brzinom kao što smo rasli. S postojećim smještajnim kapacitetima, s popunjenosti hotela 76 do 80 posto, to je nemoguće“, rekao je Kolar te dodao da su stvoreni svi preduvjeti za turistički rast, poput brendiranja i komunalne infrastrukture, no da privatni investitori na to nisu odgovorili dinamikom kakva se očekivala.

"Ono što je sigurno, dizat ćemo kvalitetu usluge u destinaciji, a s Centrom kompetentnosti za ugostiteljstvo i turizam stvarati kadrove“, kazao je župan Kolar te dodao da će se i sve više okretati prema zdravstvenom turizmu.

Na području Krapinsko-zagorske županije djeluje devet turističkih zajednica koje su sve bilježile rast dolazaka turista i noćenja. U hotelima i kampovima ostvareno je 81,5 posto noćenja. Rast od 22,5 posto u broju posjetitelja bilježi i osam muzeja na području Krapinsko-zagorske županije, dok je Svetište Majke Božje Bistričke prošle godine posjetilo 971.250 ljudi ili 1,6 posto više nego u 2018.

Tagovi: Krapinsko-zagorska županija, Željko Kolar, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Mussemann: Kriza nas nije pogodila, otvaraju se nove prilike, pa i u Hrvatskoj
INTERVJU
Mussemann: Kriza nas nije pogodila, otvaraju se nove prilike, pa i u Hrvatskoj
INTERVJU - "Mi smo jedna od nekoliko rijetkih tvrtki koje mogu ponuditi namještaj po mjeri izrađen od kombinacija čelika, drveta, stakla, koriona, himaxa, kamena i svih ostalih materijala - i tu smo jedinstveni po tome što sve to možemo realizirati unutar naše tvrtke."
Meteor grupa istiskuje male dioničare Badela 1862 - otpremnina 12,86 kuna po dionici
ISTISKIVANJE
Meteor grupa istiskuje male dioničare Badela 1862 - otpremnina 12,86 kuna po dionici
ZAGREB - Badel 1862 u utorak je objavio da je glavni dioničar te tvrtke Meteor grupa - Labud zatražio od Uprave sazivanje glavne skupštine radi donošenja odluke o prijenosu dionica manjinskih dioničara, uz isplatu primjerene otpremnine u novcu u iznosu od 12,86 kuna po dionici.
Šef Ryanaira najavljuje žalbu na državnu pomoć Lufthansi
ŽALBA
Šef Ryanaira najavljuje žalbu na državnu pomoć Lufthansi
DUBLIN - Irska niskotarifna zrakoplovna kompanija Ryanair žalit će se na njemačku državnu pomoć Lufthansi u iznosu devet milijardi eura, rekao je u utorak izvršni direktor Michael O'Leary.
ACI marine u lipnju nautičare dočekuju besplatnim danima i posebnim popustima
ODLIČAN POTEZ
ACI marine u lipnju nautičare dočekuju besplatnim danima i posebnim popustima
RIJEKA – Nakon popuštanja mjera u uvjetima epidemije s ciljem poboljšanja ponude i uspješnog početka nautičke i turističke sezone, ACI od 1. do 30. lipnja uvodi povoljnije uvjete u svojim marinama.
Grupa Pivac otvorila najveću i najmoderniju pršutanu u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi
INVESTICIJE
Grupa Pivac otvorila najveću i najmoderniju pršutanu u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi
VRGORAC - Izgradnjom pršutane Grupa Pivac zaokružila je investicijski ciklus koji je započela projektom širenja suradnje s domaćim uzgajivačima svinja i ulaganjima u primarnu klaoničku obradu, odnosno proširenje i modernizaciju klaonice u Čakovcu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE