GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U kampovima prosječna dnevna potrošnja porasla 26%, na 60 eura

U kampovima prosječna dnevna potrošnja porasla 26%, na 60 eura
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2017 / 07:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kampisti u hrvatskim kampovima ove su godine ukupno prosječno dnevno trošili 60,4 eura, od čega 31,3 eura na smještaj, što je za 26, odnosno 24 posto više u odnosu na 2014. kada je zadnji puta rađeno slično istraživanje, pokazuju rezultati istraživanja Instituta za turizam.

Pritom su istraživači Instituta za turizam ispitali ukupno 1.300 osoba u 40 hrvatskih kampova, a preliminarni rezultati temelje se na podacima prikupljenim u srpnju, kolovozu i dijelu rujna.

"Preliminarni rezultati istraživanja TOMAS za kampove za ovu godinu, a u odnosu na kišnu 2014., kada je rađeno zadnje takvo istraživanje, ukazuju na značajne i skokovite promjene obilježja potražnje u kampovima. Tako ove godine vidimo rast dolazaka s partnerom, povećanje udjela turista s višim primanjima kućanstva, bolje obrazovane i aktivnije goste koji više koriste internet i društvene medije i slično", naglasila je za Hinu Zrinka Marušić iz Instituta.

Te rezultate, kaže, potvrđuje i povećan udio gostiju u kampovima koji prvi put posjećuju Hrvatsku, što sve govori u prilog jednom novom potrošačkom segmentu u hrvatskim kampovima, ali i poboljšanju kamping ponude, čemu je potvrda i rast zadovoljstva kampista i njihove potrošnje

Podsjećajući da istraživanjima TOMAS Institut za turizam već godinama ispituje obilježja i trendove turističke potražnje, Marušić oko potrošnje u kampovima ističe da su od 2014. do 2017. za 27 posto porasli i izdaci za ostale usluge, dok je gotovo nepromijenjen udio izdataka za izvan smještajne usluge.

Komentirajući rezultate i porast potrošnje, direktor Kamping udruženja Hrvatske (KUH) Adriano Palman ocijenio je da je to manjim dijelom zbog porasta cijena, ali više zbog porasta kvalitete i sadržajnije ponude u kampovima.

"Kvaliteta u kampovima raste, tu su sada i mobilne kućice koje pružaju i nešto luksuzniji odmor u kampu, kao i tematski parkovi, a primjetno je i određeno tržišno repozicioniranje nekih hrvatskih kampova ka gostima više platežne moći, što nije samo trend u Hrvatskoj nego i šire u Europi i svijetu. Raduje i što su gosti kampova sve više zadovoljni ponudom, kvalitetom, uslugom i omjerom vrijednosti za novac, što pokazuje i da smo na dobrom putu", poručio je Palman.

Istaknuo je i da se u kamping segmentu mogu očekivati velike investicije nakon što se donesu adekvatni, operativni i provedivi zakoni o turističkom zemljištu i pomorskom dobru.

Prosječna dob kampista 42 godine

Od ostalih rezultata iz istraživanja, Marušić izdvaja prosječnu dob kampista od 42 godine, što je ove godine slično kao i 2014., pri čemu ih više od 50 posto dolazi u srednjoj dobi od 30 do 49 godina. S fakultetom ih je 40 posto, a 50 posto s mjesečnim primanjima u kućanstvu iznad 3.000 eura, što je više nego prije.

Gotovo 50 posto turista u hrvatske kampove dolazi s obitelji, što je, kao i s prijateljima, nešto manje nego 2014., dok je gotovo 40 posto dolazaka samo s partnerom porast u odnosu na njih 31 posto u 2014.

Prema načinu dolaska, najviše ili 40 posto kampista je došlo automobilima s kamp kućicom, 33 posto samo automobilom, 22 posto kamperima, a svega 3 posto zrakoplovom. Pritom ih je 30 posto u kampove došlo najmanje šesti put, dok je njih 25 posto ove godine došlo prvi put, i to češće u mobilne kućice. Među najvjernijim gostima su oni s kamperima i kamp kućicama, i to Slovenci, Austrijanci i Nijemci.

Najveća motivacija za dolazak u kampove ove godine je pasivni odmor i opuštanje, 54 posto, te nova iskustva i doživljaji, gastronomija i prirodne ljepote, a Marušić ističe da su vidljivi porasti i drugih 'motivatora', poput zdravstvenih razloga, wellnessa te sporta i rekreacije.

Kampistima je ove godine za izvor informacija veća nego u 2014. važnost interneta i medija, pogotovo društvenih mreža, ali još dobro stoje i prijašnji boravak te preporuke prijatelja, dok ih više od polovice konzultira i web stranice smještajnih objekata, online turističkih agencija i urede turističkih zajednica.

Svi su jako zadovoljni ljubaznošću osoblja, osobnom sigurnošću i prirodnim ljepotama, nešto su malo manje zadovoljni atmosferom, kvalitetom hrane, komforom smještaja, čistoćom i drugim, dok su najmanje zadovoljni prezentacijom kulturne baštine, biciklističkim stazama, raznolikošću manifestacija, organizacijom prometa - parking, pješačke zone i slično.

Tagovi: kampovi, hrvatski turizam, Institut za turizam, Adriano Palman, Kamping udruženje Hrvatske
PROČITAJ I OVO
Planteu više nije član Uprave Mercatora
ODLUKE
Planteu više nije član Uprave Mercatora
LJUBLJANA - Slovenska vlada je udovoljila zahtjevu Mercatora i razriješila Gregora Planteua kao izvanrednog člana Uprave ove kompanije.
Franck Beestro – projekt usmjeren na zaštitu ekosustava i pčelinjih zajednica
PROJEKTI
Franck Beestro – projekt usmjeren na zaštitu ekosustava i pčelinjih zajednica
ZAGREB – Uz podršku Hrvatskog pčelarskog saveza, Franck ovim projektom želi podići svijest o važnosti pčela za život na Zemlji te svoje potrošače i širu javnost potaknuti da daju svoj doprinos u očuvanju prirodnih resursa i zaštiti ovih dragocjenih oprašivača.
Sveti Petar u Šumi: Otvorena prva hrvatska Kuća od kobasica
GASTRO
Sveti Petar u Šumi: Otvorena prva hrvatska Kuća od kobasica
SVETI PETAR U ŠUMI - Prva hrvatska Kuća od kobasica, jedinstveni projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna, svečano je otvorena u četvrtak u općini Sveti Petar u Šumi nedaleko Pazina u nazočnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak.
Jacek Olczak novi generalni direktor Philip Morris Interationala
KARIJERE
Jacek Olczak novi generalni direktor Philip Morris Interationala
NEW YORK - Na godišnjoj Skupštini dioničara održanoj 5. svibnja 2021. godine za novog generalnog direktora kompanije Philip Morris International Inc. (PMI) imenovan je Jacek Olczak, dosadašnji generalni direktor operacija (Chief Operating Officer) kompanije.
Cjepivo bi Moderni trebalo donijeti 19,2 mlrd dolara prihoda
ENORMNO
Cjepivo bi Moderni trebalo donijeti 19,2 mlrd dolara prihoda
NEW YORK - Američka farmaceutska kompanija Moderna izvijestila je u četvrtak da u ovoj godini očekuje 19,2 milijarde dolara prihoda od cjepiva protiv Covida-19, a prvo je tromjesečje zaključila s dobiti prvi puta otkada je osnovana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE