GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj 97 posto poduzeća upotrebljava računala s pristupom internetu

U Hrvatskoj 97 posto poduzeća upotrebljava računala s pristupom internetu
STATISTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2022 / 08:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj 97 posto poduzeća upotrebljava računala s pristupom internetu, 69 posto ih ima vlastitu mrežnu stranicu, a 94 posto upotrebljava neki oblik fiksne širokopojasne veze, podaci su Državnog zavoda za statistiku iz istraživanja vezanog uz primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) u poduzećima u 2022. godini.

Internetska prodaja, pokazalo je istraživanje, zauzima samo 17 posto ukupne prodaje roba i usluga, dok se uslugom računalnog oblaka na internetu koristi 44 posto poduzeća.

Isto tako, 70 posto poduzeća poduzima mjere kako bi reducirali utrošak papira, dok ih 40 posto poduzima mjere kako bi reducirali potrošnju električne energije IKT opreme.

Širokopojasni fiksni pristup (DSL, kabelski internet, zakupljeni vod) upotrebljava spomenutih 94 posto poduzeća, s time da 42 posto poduzeća ima brzine od 30 do 100 Mbps, 24 posto od 500 do 1.000 Mbps, 19 posto manje od 30, 11 posto od 100 do 500 Mbps, a četiri posto više od jedan Gbps.

Brzinom prijenosa većom od 100 Mbps koristi se 39 posto poduzeća, a što je porast od 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

Računalnim resursima putem usluga računalnog oblaka koristi se 44 posto hrvatskih poduzeća, što je porast od pet posto u odnosu na prošlu godinu, a podjednako se njime koriste mala, srednja i velika poduzeća, pokazuju podaci DZS-a,

Podjela prema tipu usluge pokazuje da se poduzeća najčešće koriste računalnim oblakom za procesiranje elektroničke pošte (89 posto), a nešto su manje zastupljene usluge pohrane podataka (75 posto) i antivirusna zaštita (70 posto).


Informatičke stručnjake ima 17 posto poduzeća, dok je sedam posto anketiranih pokušalo zaposliti nove informatičke stručnjake prošle godine, ali je čak 75 posto njih imalo problema pri zapošljavanju. Najčešći su problemi bili mali broj prijavljenih kandidata i nedostatak traženih informatičkih vještina kandidata.

Nadalje, 78 posto poduzeća informatičku opremu koju više ne koristi odlaže na odlagališta elektroničkog otpada, kod 47 posto poduzeća oprema ostaje uskladištena u poduzeću (npr. kao repozitorij rezervnih dijelova) dok 30 posto poduzeća prodaje ili donira opremu koja se više ne koristi.

Podaci prikazani u istraživanju Državnog zavoda za statistiku procjene su dobivene iz istraživanja IKT-POD. To je godišnje istraživanje o primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) i daje informacije o upotrebi računala, interneta, elektroničkog poslovanja i ostalih oblika IKT-a u poduzećima.

Podaci su važan izvor za provođenje politike u području informacijskog društva u Republici Hrvatskoj i EU. Istraživanje je provedeno na uzorku od 4.499 poduzeća. Istraživanje IKT-POD provedeno je 2022. prema Eurostatovim smjernicama, a istraživanja su provedena u svim državama EU-a, ističu iz DZS-a.

Tagovi: širokopojasni internet, Državni zavod za statistiku
PROČITAJ I OVO
Uprava Plave lagune predlaže isplatu dividende iz zadržane dobiti
DIVIDENDA
Uprava Plave lagune predlaže isplatu dividende iz zadržane dobiti
POREČ - Dioničari Plave lagune mogu se nadati isplati dividende iz zadržane dobiti.
Luka Koper ima pet novih nadzornika
NADZORNICI
Luka Koper ima pet novih nadzornika

KOPER - Dioničari Luke Koper na današnjoj su izvanrednoj skupštini opozvali četiri člana nadzornog odbora, koji su imenovani u vrijeme vlade Janeza Janše, a to su Francije Matoz, Nevenko Črešnar Pergar, Andrej Koprivec i Božidar Godnjavec. Nadzornicima su imenovani Borut Škabar, Barbara Nose, Jožef Petrovič, Boštjan Rader i Mirko Bandlje.

Dora Strezova-Nikolova nova je glavna direktorica Coca-Cola HBC Adrije
KARIJERE
Dora Strezova-Nikolova nova je glavna direktorica Coca-Cola HBC Adrije
ZAGREB – Početkom veljače Dora Strezova-Nikolova preuzela je dužnost glavne direktorice poslovne jedinice Coca-Cola HBC Adria, sa sjedištem u Zagrebu.
Emirates odradio uspješan let na održivo zrakoplovno gorivo
PREKRETNICA
Emirates odradio uspješan let na održivo zrakoplovno gorivo
LONDON - Zrakoplovna kompanija Emirates izvela je uspješan testni let Boeinga 777 koji pokreće održivo zrakoplovno gorivo, objavila je kompanija ranije ovog tjedna. Glavni operativni direktor Emiratesa Adel Al Redha opisao je let kao "prekretnicu", izvijestila je francuska novinska agencija AFP.
Hrvatske šume su utočište za političke uhljebe
UHLJEBI
Hrvatske šume su utočište za političke uhljebe
ZAGREB - Hrvatske šume, državna tvrtka koja je u fokus javnosti došla zbog poruka koje su najviši vladini dužnosnici slali bivšem predsjedniku uprave oko zapošljavanja njima bliskih osoba, posljednjih je godina očito postala utočište za političke uhljebe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE