GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U hrvatskim zračnim lukama u devet mjeseci 10,4% više putnika

U hrvatskim zračnim lukama u devet mjeseci 10,4% više putnika
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2018 / 08:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatske zračne luke u devet mjeseci prihvatile su 8,99 milijuna putnika ili 10,4 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a samo je u rujnu bilo 1,43 milijuna putnika ili 9,7 posto više nego u lanjskom rujnu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je od ukupnog rujanskog broja putnika u svih devet zračnih luka u Hrvatskoj najviše, 453 tisuće, bilo u Zračnoj luci Split, koja je time u plusu od 8,1 posto u odnosu na rujan prošle godine.

Na drugom mjestu je Zračna luka Dubrovnik s 383 tisuće putnika ili 10,5 posto više nego lani, dok je zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman treća s 343 tisuće putnika ili 4,4 posto više.

S većim porastom, od 23 posto, može se pohvaliti Zračna luka Pula, zbog 123 tisuće putnika koje je prihvatila u rujnu, a po broju od 90 tisuća putnika slijedi Zračna luka Zadar, rast od 14,6 posto u odnosu na isti mjesec lani.

Porast broja putnika od 16,6 posto zabilježila je Zračna luka Rijeka s više od 27 tisuća putnika, a slijede zračne luke Osijek, s 7 tisuća putnika ili 20,5 posto više, te Brač s 6,6 tisuća putnika ili porastom od 49 posto, dok je najmanja među svim lukama Mali Lošinj s 440 putnika u plusu od 15,5 posto u odnosu na rujan 2017.

Strana tržišta s kojih je na hrvatskim zračnim lukama bilo najviše putnika u tom mjesecu su Njemačka, UK, Francuska, Švedska i Nizozemska, a iz svih tih zemalja, osim iz Švedske, bilo je više putnika nego u lanjskom rujnu.

Porast broja putnika u svim zračnim lukama u rujnu i u devet mjeseci ove godine pratio je i porast broja operacija zrakoplova.

Nedavno objavljeni podaci DZS-a pokazuju tako da je ukupno u rujnu u zračnim lukama registrirano 15.466 operacija zrakoplova ili 14,9 posto više, dok je na razini devet mjeseci bilo 104.120 operacija ili 7,7 posto više.

Tereta je na zračnim lukama u rujnu bilo ukupno 1.218 tona ili 2,9 posto manje nego u rujnu 2017. Ipak, u prvih devet mjeseci ove godine zabilježen je prijevoz oko 9.119 tona tereta, što je 33,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Tagovi: Zračna luka split, Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Zadar, Zračna luka Rijeka
PROČITAJ I OVO
Cromaris nastavlja s rastom proizvodnje i izvoza
RAST
Cromaris nastavlja s rastom proizvodnje i izvoza
ROVINJ - Cromaris, vodeći hrvatski i šesti proizvođač brancina i orade u svijetu, najbrže je rastuća tvrtka te predvodnik u kvaliteti i inovativnosti proizvoda u industriji mediteranske ribe.
Merckov oralni lijek protiv korone pokazuje ohrabrujuće rezultate
LIJEK
Merckov oralni lijek protiv korone pokazuje ohrabrujuće rezultate
NEW YORK - Farmaceutski div Merck i američki laboratorij objavili su u subotu napredak u ispitivanju oralnog lijeka protiv covida-19, antivirusnog preparata koji pozitivno utječe na smanjenje virusnog opterećenja.
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ŠIRENJE
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ZAGREB - CIAK Grupa priopćila je kako je 3. ožujka finalizirala ugovor o preuzimanju Trgometala.
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
LOW COST
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
ZAGREB - Zračna luka Zagreb započela je pregovore o dovođenju low cost aviokompanija kako bi se potaknuo rast jer pandemija koronavirusa i dalje uveliko utječe na industriju.
Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
MARŽE
Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
ANALIZA - Rezultati za 2020. godinu uključuju posljedice hrvatske turističke sezone koje izravno i neizravno utječu na mnoge hrvatske bluechipove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE