GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Generi u pogon puštena najveća Hrvatska solarna fotonaponska elektrana

U Generi u pogon puštena najveća Hrvatska solarna fotonaponska elektrana
SOLARNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2019 / 19:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na lokaciji tvrtke Genera u Svetoj Nedelji u utorak je puštena u rad najveća integrirana solarna fotonaponska elektrana za vlastite potrebe u Hrvatskoj, vrijedna gotovo 15 milijuna kuna, priopćeno je iz te tvrtke.

Na približno 9.000 četvornih metara krovnih površina zgrada u vlasništvu Genere izgrađeno je solarno fotonaponsko postrojenje koje će godišnje proizvoditi 1.535.585 kWh električne energije i uštedjeti više od milijuna kuna. Također, emisije CO2 na godišnjoj će se razini smanjiti za 360 tona.

Projekt „Izgradnja fotonaponske elektrane Genera za potrebe proizvodnog pogona", ukupno vrijedan 14,7 milijuna kuna, dijelom je financiran iz programa Europskog fonda za regionalni razvoj, a temeljem ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava, zaključenog između Genere i Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u lipnju 2018. godine.

Svečanom puštanju u rad elektrane prisustvovali su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Domagoj Validžić, izaslanik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Pinter, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, član Uprave Hrvatskog Telekoma Saša Kramar, izvršni direktor Dechra Pharmaceuticalsa Ian Page, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Genera Mladen Vedriš, član Uprave tvrtke Genera Marko Fresl i drugi.

Izvršni direktor Dechra Pharmaceuticalsa, većinskog vlasnika Genere, istaknuo je zadovoljstvo radom u kompaniji koja je u posljednje četiri godine, koliko je prošlo od njegovog prvog posjeta, narasla skoro četiri puta.

"Solarna elektrana koju danas puštamo u pogon je najnoviji od mnogo noviteta koje smo uveli posljednjih godina. Imamo odličan tim za budućnost i želim zahvaliti svima koji su zajedno s nama u ovoj poslovnoj avanturi", izjavio je Page.

Predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Genera Mladen Vedriš naglasio je da su novi solarni paneli važni i zbog toga jer se ne radi o farmi koja zaposjeda novi prostor. "Iznimno je bitan stupanj koncentracije panela na već postojećem prostoru, jer se ne radi o farmi koja zaposjeda novi prostor, pa sa samog komercijalnog aspekta to je visoka proporcija energije koja se upotrebljava za vlastite potrebe, dok se višak prenosi u mrežu", rekao je Vedriš, dodavši da se više od 90 posto produkcije koja se stvara u Generi izvozi, stoga je doprinos tvrtke Genera BDP-u Hrvatske značajan.

Grad Sveta Nedelja dao je punu podršku tom projektu, a gradonačelnik Zurovec istaknuo je kako je ponosan na poduzetničku klimu koja se stvorila u tom gradu.

"Grad Sveta Nedelja također funkcionira na način da se povlače sredstva iz europskih fondova, a veliku podršku imamo i od strane Županije. Ponosan sam na ovaj podvig, a u odnosu na prije nekoliko godina napravili smo veliki pomak oko navedenog postrojenja, kako u vidu tehnologije, tako i u pogledu samih ljudi i stručnjaka koji su uključeni u njegovo funkcioniranje", kazao je Zurovec.

Svoju podršku izrazio je i župan Kožić, istaknuvši da danas na prostoru Zagrebačke županije funkcionira dvadesetak poduzetničkih zona te da se vidi značajan porast ulaganja.

Tagovi: Genera, solarna elektrana, Dechra Pharmaceuticals, Ian Page, Stjepan Kožić
PROČITAJ I OVO
Ericsson NT: Neto dobit srezana 16,8%
LOŠA GODINA
Ericsson NT: Neto dobit srezana 16,8%
ZAGREB - Neto dobit Ericssona Nikole Tesle (ENT) za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 67,2 milijuna kuna, što je 16,8 manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je ENT u srijedu u devetomjesečnom financijskom izvješću.
Qatar Airways i u studenome samo jednom tjedno prema Zagrebu
LETOVI
Qatar Airways i u studenome samo jednom tjedno prema Zagrebu
ZAGREB - Qatar Airways smanjio je promet prema Zagrebu još krajem rujna, a linija će s minimalnim brojem tjednih operacija prometovati i u studenome.
Trgovine PEVEX-a neće raditi na blagdan Svih svetih
NAJAVE
Trgovine PEVEX-a neće raditi na blagdan Svih svetih
ZAGREB - Uprava trgovačkog lanca PEVEX donijela je odluku o ovotjednom radnom vremenu prodajnih centara, njih 26 diljem Hrvatske.
Prepolovljeni prihodi zrakoplovnih kompanija
TEŽAK PAD
Prepolovljeni prihodi zrakoplovnih kompanija
LONDON - Ukupni prihodi globalnih zračnih prijevoznika smanjit će se za 46 posto 2021. u odnosu na 2019. godinu, objavilo je danas Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA).
Međimurska tvrtka kažnjavat će radnike koji završe u samoizolaciji
POTEZI
Međimurska tvrtka kažnjavat će radnike koji završe u samoizolaciji

ČAKOVEC - Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca u Međimurju uvela je neobičnu praksu; svakom radniku kojem bude određena samoizolacija smanjit će plaću za 10 posto. To im je u dopisu priopćio direktor kompanije Đuro Horvat.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE