GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U drugom tromjesečju više putnika u morskim lukama, ali manje tereta

U drugom tromjesečju više putnika u morskim lukama, ali manje tereta
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2019 / 07:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U hrvatskim morskim lukama u drugom tromjesečju ove godine, ali i na razini šest mjeseci, bilo je više prometa brodova i putnika, ali i manje prometa robe nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U morske je luke ukupno u drugom tromjesečju ove godine prispjelo 98.599 brodova ili 2,5 posto više nego lani, dok je s ukupnih 9,34 milijuna putnika ostvaren rast od 4,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najviše putnika, njih 1,39 milijuna, prošlo je kroz luku Split, čime je ostvarila porast od 4,6 posto, a slijedi luka Dubrovnik, koja je s 972 tisuće putnika na brodovima u plusu od 34,3 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2018.

Među morskim lukama u drugom tromjesečju ove godine s najznačajnjim porastom broja putnika od 63,7 posto, odnosno ukupnih 39 tisuća putnika, ističe se rovinjska luka.

Tereta je u morskim lukama u drugom tromjesečju bilo ukupno 5,27 milijuna tona ili 7,7 posto manje nego u istim mjesecima prošle godine. Najviše tereta zabilježeno je luci Omišalj, 1,7 milijuna tona, što je međutim 25,1 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U luci Ploče zabilježeno je, pak, 938 tisuća tona tereta, ili 3,6 posto više, dok je u luci Rijeka zabilježeno 33,3 posto više tereta, 852 tisuće tona.

Velik podbačaj od 20,7 posto imala je luka Bakar, ukupno 773 tisuće tona tereta.

Od siječnja do kraja lipnja u hrvatskim morskim lukama registrirano je ukupno 149.548 brodova, rast od 2 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U istom je razdoblju zabilježeno i 12,28 milijuna putnika, što je rast od 4,6 posto, dok je tereta bilo 0,7 posto manje, 10,1 milijun tona, pokazuju objavljeni podaci DZS-a.

Tagovi: morske luke, teretne luke, Luka Rijeka, Luka Zadar, Luka Split, Luka Ploče
PROČITAJ I OVO
TUI razmatra produljenje ljetne sezone
OPCIJE
TUI razmatra produljenje ljetne sezone
FRANKFURT - Europska turistička grupa TUI izvijestila je u srijedu da je prvu polovinu fiskalne godine zaključila s gubitkom, ali očekuje dobru ljetnu sezonu, signaliziravši da bi je mogla produljiti do studenoga.
BAT najavio investiciju od 200 milijuna kuna u pogon u Kanfanaru
INVESTICIJE
BAT najavio investiciju od 200 milijuna kuna u pogon u Kanfanaru
KANFANAR - British American Tobacco najavio je tijekom posjeta premijera Andreja Plenkovića pogonu u istarskom Kanfanaru, ulaganje od 200 milijuna kuna u proizvodnju nove kategorije grijanih duhanskih proizvoda, a istaknuo je i važnost novog logističkog centra u Rijeci.
Končar: Erste Plavi traži dividendu od 5,8 kuna
DIVIDENDA
Končar: Erste Plavi traži dividendu od 5,8 kuna
ZAGREB - Treći najveći dioničar Končara, obvezni mirovinski fond Erste Plavi, podnio je protuprijedlog u vezi s odlukom o isplati dividende za 2020. godinu.
Uprava Saponije imenovala tim za zaštitu okoliša i održivi razvoj
POTEZI
Uprava Saponije imenovala tim za zaštitu okoliša i održivi razvoj
OSIJEK - Važnost djelovanja u skladu s načelima održivog razvoja ugrađeni su u misiju i viziju Saponije s ciljem promicanja zaštite okoliša i društveno odgovornog poslovanja.
Renesansa američkih kockarnica na početku 2021.
KOCKANJE
Renesansa američkih kockarnica na početku 2021.
LAS VEGAS - Američke kockarnice izjednačile su se s najboljim tromjesečjem po zaradi u prva tri mjeseca ove godine, jer su se kockari vratili u kockarnice usred pandemije, a internetsko klađenje također je pomoglo povećanju prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE