GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Australiji se pokreće portal vijesti na kineskom jeziku pod pokroviteljstvom američke vlade

U Australiji se pokreće portal vijesti na kineskom jeziku pod pokroviteljstvom američke vlade
DECODE CHINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2020 / 08:44
Autor: Matej Balen
SYDNEY – Novi internetski portal Decode China planiran je kako bi „balansirao“ u informacijama dostupnima na kineskom jeziku, a koje SAD ocjenjuje da su potpuno prožete propagandom iz Pekinga.

Decode China, portal na kineskom jeziku pod izravnim utjecajem američke Vlade, će sasvim sigurno pojačati tenzije i medijsku borbu između dvije vodeće ekonomije na svijetu. Portal će biti vođen u zajedničkom aranžmanu State Departmenta i Institutea for War & Peace Reporting (IWPR) iz Londona, a očekuje se da će snažno kritizirati pekinšku politiku, jačajući utjecaj na Hong Kong i Tajvan, ali i kineske vojne aktivnosti u indo-pacifičkoj regiji. S ciljanim čitateljstvom među govornicima kineskog jezika koji žive u Australiji, ali i diljem svijeta.

Neprofitni IWPR opisuje svoju misiju uspostavu portala na kineskom jeziku kao priliku za novinare i pojedince da „slobodno progovore“, pogotovo u zemljama prožetima „konfliktom, krizom i tranzicijom“. Tenzije između Australije i Kine su se snažno povećale proteklog mjeseca, sa žestokim raspravama oko Hong Konga, trgovine, međusobnim optužbama za špijunažu te rasizam.

U najnovijim odlukama Vlade, Australija je suspendirala ugovor o izručenju s Hong Kongom, te najavila put prema stalnom boravištu za stanovnike Hong Konga koji to zatraže kao rezultat novouvedenog Zakona o sigurnosti u Hong Kongu od strane Pekinga.

U samom projektu Decode China najavljeno je aktivno sudjelovanje nekolicine aktivnih kritičara Komunističke partije Kine, redom ili kineskih državljana ili onih kineskog podrijetla, poput sveučilišnih profesora Feng Chongyija te Wai Ling Yeunga, ili primjerice Maree Ma, generalnog menadžera medijske grupe Vision Times. U Australiji živi oko 600 tisuća aktivnih govornika kineskog jezika, koji informacije na svom jeziku uglavnom primaju putem medija iz Kine.

Tagovi: Decode China, State Department, Feng Chongyi, Wai Ling Yeung, Komunistička partija Kine, Australija, američka politika, kineska politika, Institutea for War & Peace Reporting
PROČITAJ I OVO
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE