GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tvrtka BUILDER d.o.o. iz Makarske kreće u reciklažu građevnog otpada

Tvrtka BUILDER d.o.o. iz Makarske kreće u reciklažu građevnog otpada
RECIKLAŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2021 / 17:57
Autor: SEEbiz
MAKARSKA - U narednom periodu očekivan je porast građevinskih aktivnosti, pogotovo na razvijenom području Splitsko-dalmatinske županije. To neizbježno nosi i povećane količine građevinskog otpada, a s obzirom na trenutno dostupne kapacitete za obradu tog otpada, u poduzeću Builder d.o.o. su na vrijeme uočili izglednu povećanu potražnju za ovom vrstom usluge.

Poduzeće Builder d.o.o. je sukladno tome, pripremilo i provodi projekt uspostave mobilnog postrojenja za reciklažu/obradu građevnog otpada, te su time stvorili preduvjete za efikasno pružanje ove usluge. Kroz projekt naziva „Uspostava mobilnog postrojenja za obradu/recikliranje građevnog otpada - BUILDER d.o.o.“ sufinanciran sredstvima EU, nabavljeno je postrojenje koje se sastoji od niza strojeva – reciklamera, rotacione drobilice, sijačice, utovarivača i bagera.

Ukupna vrijednost projekta je 10.671.225,00 kn, a iznos EU sufinanciranja je 7.469.857,50 kn. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

S obzirom na količinu, građevinski otpad i otpad od rušenja čini najveći tok otpada u EU-u; on predstavlja približno jednu trećinu ukupnog proizvedenog otpada. Pravilnim gospodarenjem građevinskim otpadom i otpadom od rušenja te recikliranim materijalima, uključujući ispravno
rukovanje opasnim otpadom, može se znatno pridonijeti održivosti i kvaliteti života. No time se može ostvariti velika korist i za građevinsku i reciklažnu industriju EU-a jer se povećava potražnja za recikliranim materijalima iz građevinskog otpada i otpada od rušenja.

Recikliranjem građevinskog otpada dobiva se vrijedna sekundarna sirovina koja se može rabiti u različite namjene u građevinarstvu.
Dobro planiranje građevinskih radova i povezanih postupaka gospodarenja otpadom na gradilištima preduvjet je za visoke stope recikliranja i visoku kvalitetu recikliranih proizvoda. Mnogo građevinskog otpada i otpada od rušenja reciklira se iz ekonomskih razloga, no recikliranje materijala kao što su beton, drvo, staklo, gips-kartonske ploče i asfaltne šindre nema samo financijske, nego i mnoge druge koristi - otvaranje više radnih mjesta, smanjena upotreba primarnih materijala i smanjeno odlaganje otpada. Izbjegavanjem odlaganja otpada pridonosi se i zaštiti okoliša, pametnijem iskorištavanju prirodnih resursa, uštedi energije, neto smanjenju emisija stakleničkih plinova i izbjegavanju iskopavanja u ruralnim/šumskim područjima (ili eksploatacije tih područja).

Materijali se mogu reciklirati na lokaciji u nove građevne resurse ili izvan lokacije u reciklažnom postrojenju. Uobičajeni reciklirani materijali s gradilišta su metal, drvo, asfalt, materijali kolnika (s parkirališta), beton i drugi kameni materijali, keramika (npr. opeke, crjepovi), krovni materijali, valoviti karton i zidne ploče.

Recikliranje građevinskog otpada i otpada od rušenja treba promicati posebno u gusto naseljenim područjima, gdje su ponuda i potražnja geografski blizu, zbog čega su udaljenosti prijevoza kraće nego za opskrbu primarnim materijalima, kao što je slučaj s agregatima.
Mobilna reciklažna postrojenja specifična su za inertni građevinski otpad i otpad od rušenja, npr. beton i opeku, ali i asfalt. Prednosti mobilnih reciklažnih postrojenja mogu uključivati smanjene troškove prijevoza i izravan pristup recikliranim materijalima na lokaciji.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost poduzeća BUILDER d.o.o.

Tagovi: BUILDER d.o.o., reciklaža građevnog otpada
PROČITAJ I OVO
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
RANGIRANJA
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
LONDON - Svjetskim zračnim lukama lani je putovalo gotovo 8,5 milijardi putnika, što je 27,2 posto više nego 2022. godine, prema prvoj procjeni Međunarodnog vijeća zračnih luka (ACI).
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
INTERES
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
RIJEKA - Šest je potencijalnih ponuditelja koji u ovoj, neobvezujućoj fazi iskazuju interes za kupnju trećemajske tvrtke-kćeri "3. maj Rijeka 1905".
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
ZAKUP
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
PODGORICA - Na drugi međunarodni javni poziv za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare stigla je jedna ponuda.
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
ZATVARANJE
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
KRANJ - Continental zbog loših tržišnih uvjeta zatvara tvornicu za proizvodnju tiskarskih guma u Kranju. Odluka će utjecati na 70 radnih mjesta.
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
VOJNA INDUSTRIJA
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
SARAJEVO - Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i manjinski paket dionica bugojskog Binasa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE