GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tvornice u Šangaju pripremaju se za pokretanje proizvodnje

Tvornice u Šangaju pripremaju se za pokretanje proizvodnje
LOCKDOWN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2022 / 11:09
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Tvornice u Šangaju u ponedjeljak se pripremaju za ponovno otvaranje, jer je grad ubrzao napore za izlazak iz blokade uvedene radi suzbijanja covida-19, koja je primorala većinu poduzeća u kineskom gospodarskom središtu da zatvore pogone na gotovo tri tjedna.

Proizvođač električnih automobila Tesla pozvao je radnike natrag na posao kako bi se pripremio za ponovno pokretanje proizvodnje. Iako je isprva namjeravao nastaviti proizvodnju u jednoj smjeni ponedjeljak, sada to želi učiniti u utorak. Jedan od razloga su problemi s logistikom.

Kineski partner Volkswagena i General Motorsa SAIC Motor najavio je da će danas početi s aktivnostima za nastavak proizvodnje.

Šangaj namjerava do srijede zaustaviti širenje ciovida-19 izvan karantenskih područja, što bi omogućilo daljnje ublažavanje karantene.

Zatvaranje je zaustavilo poslovanje u najmnogoljudnijem kineskom gradu. Stanovnici umorni od izolacije načičkani su u stanovima, a mnogi su suočeni s teškoćama u nabavci hrane, izgubljenim prihodima i razdvojenošću članova obitelji te lošim uvjetima u karantenskim centrima.

Ranije se najavljivalo da bi tvrtke u Šangaju mogle ostati otvorene uspiju li izolirati radnike na licu mjesta, no to se pokazalo preteškim za mnoge, uključujući Teslu i Volkswagen koji su zatvorili tvornice 1. travnja.

Čak i da su radnici bili voljni ostati u pogonima, nabava komponenti i sirovina za proizvodnju postala je preteška nakon što su gradovi u blizini Šangaja uveli vlastite mjere suzbijanja covida-19 te zato što je kamionski prijevoz ozbiljno poremećen.

Bijela lista

Kineski industrijski regulator u petak je objavio "bijelu listu" tvrtki uglavnom u šangajskom sektoru poluvodiča, auto-industrije i medicinske opskrbe, kojima je dozvolio poslovne operacije. Radnici tvrtki s popisa mogu podnijeti zahtjev za dozvolu za vožnju na posao i s posla.

Među tvrtkama koje se pripremaju za ponovno otvaranje su biotehnološka tvrtke Shanghai Raas Blood Products i Shanghai Pharmaceuticals.

Tvrtke koje se prijavljuju za nastavak rada moraju se opskrbiti medicinskim potrepštinama i uspostaviti zatvorene krugove za radnike koji moraju boraviti na radnom mjestu ili biti ograničeni na putovanje s posla i na posao.

Šangaj je pod pritiskom da provede kinesku strategiju eliminacije covida-19 koja je uvelike suzbila koronavirus tijekom zadnje dvije godine, ali je otežana vrlo zaraznom varijantom Omicron.

U ponedjeljak je dužnosnica šangajske zdravstvene komisije Wu Qianyu rekla da će grad od ponedjeljka do četvrtka započeti novi krug dnevnih PCR i antigenskih testova za stanovnike u "zapečaćenim" i "kontroliranim" područjima.

"Nadamo se da će većina naših građana nastaviti surađivati kako bismo zaustavili širenje virusa, postigli cilj nulte razine covida na razini zajednice i što je prije moguće omogućili normalnu proizvodnju i nastavak života", rekla je na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Šangaj je proveo više od 200 milijuna PCR testova od 10. ožujka, kada su u gradu covid brojke počeli rasti, objavili su državni mediji.

Od 21.395 novih lokalnih infekcija koje je Šangaj prijavio u nedjelju, 561 je pronađeno izvan karantenskih područja, što je manji pad u odnosu na 722 u subotu.

Šangaj je također izvijestio da su tri zaražene osobe umrle u nedjelju, što je prvi put tijekom trenutne epidemije da je zabilježen smrtni slučaj među oboljelima od koronavirusa.

Pacijenti, dvije žene i muškarac u dobi između 89 i 91 godine, patili su od bolesti srca, dijabetesa i hipertenzije, priopćio je grad.

Tagovi: Šangaj, lockdown u Šangaju, Volkswagen, General Motors, SAIC Motor
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE