GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turski Cengiz Insaat gradit će prugu Križevci-Koprivnica-Botovo

Turski Cengiz Insaat gradit će prugu Križevci-Koprivnica-Botovo
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2019 / 14:19
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić u utorak je potpisao odluku o odabiru turske kompanije Cengiz Insaat Sanayi za rekonstrukciju i izgradnju pruge Križevci-Koprivnica-Botovo, odnosno državna granica, dužine 42,6 kilometara.

Na natječaju turska tvrtka dala je ponudu od 2.418.073.115,76 kuna bez PDV-a. Ukupna vrijednost s PDV-om je 3.022.591.394,70 kuna. U ovom trenutku ovo je najskuplji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj za kojeg je odabran izvođač radova. Financijski je vrjedniji od mosta Pelješac, piše Jutarnji list.

Pruga Križevci-Koprivnica-Botovo strateški je državni projekt i dio je mediteranskoga koridora koji preko Luke Rijeka, Zagreba i Budimpešte povezuje Pirenejski poluotok s mađarsko-ukrajinskom granicom, a time i s jedinstvenom transeuropskom prometnom mrežom (Trans-European Transport Network – TEN-T).

Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog kolosijeka. Planira se dogradnja drugoga kolosijeka i rekonstrukcija postojećeg, što će omogućiti brzinu vožnje vlakova od 160 kilometara na sat.

Projekt je pokrenut još u veljači 2011. godine, a natječaj za izvođača radova raspisan prije više od godinu dana, 26. studenog 2018. godine. Nakon toga, u sljedećih nekoliko mjeseci na natječaj je pristiglo čak 5 žalbi, a ponude su otvorene 19. srpnja ove godine. U postupku nabave ukupno je zaprimljeno i odgovoreno na čak 734 pitanja izvođača radova.

Pristiglo je čak deset ponuda i sve su bile veće od procijenjene vrijednosti od 2,041 milijardi kuna bez PDV-a.

Financijski najpovoljnija bila je ona kineskog konzorcija Sinohydro Corporation; Sinohydro engineering bureau 4 co. u iznosu od 2,41 milijarde kuna (bez PDV-a). Ponuda turskog Cengiza bila je druga po redu. Tijekom pregleda ponuda i razgovora kineski ponuditelj Sinhydro nije dokazao ispunjenje uvjeta tehničke sposobnosti te je njihova ponuda odbijena, a odabrana je druga financijski najpovoljnija ponuda.

Kako je procijenjena vrijednost radova manja od pristiglih ponuda Uprava HŽ infrastrukture je zatražila i dobila odobrenje Ministarstva prometa da prihvati veću ponudu od procijenjene vrijednosti.

Naime, ovaj projekt Europska unija sufinancira s 85 posto sredstava od procijenjene vrijednosti radova, odnosno sa 241,35 milijuna eura za prihvatljive troškove. Stoga se Ministarstvo prometa obvezalo financirati razliku nedostajućih sredstava između pristiglih ponuda i ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Nakon donošenja odluke kreće rok od 10 dana za podnošenje žalbi Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Ipak, potpisivanje ugovora s odabranim izvođačem očekuje se u najskorije vrijeme. Rok za izvođenje radova je 48 mjeseci.

Ova dionica nastavlja se na dionicu Dugo Selo-Križevci koja je u izgradnji. Radovi na toj dionici kasne i završetak se očekuje za otprilike dvije godine.

Tagovi: Cengiz Insaat, pruga Križevci-Koprivnica-Botovo, HŽ Infrastruktura, Sinohydro Corporation
PROČITAJ I OVO
Ryanair kupio 75 aviona Boeing 737 MAX
VELIKI POSAO
Ryanair kupio 75 aviona Boeing 737 MAX
WASHINGTON - Niskotarifni prijevoznik Ryanair kupio je 75 Boeingovih zrakoplova 737 MAX za devet milijatrdi dolara, što je najveća narudžba ovog tipa Boeingovih zrakoplova od dvaju fatalnih rušenja iz 2018. godine.
Alpha Adriatic: Vjerovnici izglasali plan restrukturiranja
NOVI POČETAK
Alpha Adriatic: Vjerovnici izglasali plan restrukturiranja
PULA - Alpha Adriatic izvijestio je kako su danas, na ročištu za glasovanje o Planu restrukturiranja od dana 14. listopada 2020. godine, objavljenog dana 19. listopada 2020. godine, u predstečajnom postupku nad Društvom kao dužnikom, predstečajni vjerovnici izglasali Plan restrukturiranja u sadržaju u kojem je i predložen od strane Društva kao dužnika i objavljen na e-Oglasnoj ploči sudova.
Slovenska vlada će Fraportu pomoći s pet milijuna eura državne pomoći
POMOĆ
Slovenska vlada će Fraportu pomoći s pet milijuna eura državne pomoći
LJUBLJANA - Vlada je na današnjoj sjednici odobrila prijedlog za dodjelu državne potpore Fraport Slovenija za djelomičnu nadoknadu posljedica covida-19.
Brodosplit: Zbog zaštite od koronavirusa, dio radnika ide na godišnji odmor
OPREZ
Brodosplit: Zbog zaštite od koronavirusa, dio radnika ide na godišnji odmor

SPLIT - Zbog dodatnih mjera zaštite zaposlenika Brodosplita od većeg prodora koronavirusa, Uprava tog brodogradilišta odlučila je dio radnika poslati na godišnji odmor od 7. prosinca, izvijestili su u četvrtak iz Brodosplita.

Trgovački centri mogli bi se zatvoriti
ZARAZA NE JENJAVA
Trgovački centri mogli bi se zatvoriti
ZAGREB - Denis Čupić: "Bilo koje zatvaranje bi ugrozilo one prave domaće trgovce, to su distributeri ili franšizeri koji su ovisni o hrvatskom kapitalu, svom kapitalu ili kapitalu koji dobivaju iz hrvatskih banaka".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE