GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turistički sektor dominira na listi najvećih izvoznika

Turistički sektor dominira na listi najvećih izvoznika
IZVOZNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2019 / 11:23
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Deset vodećih hrvatskih izvoznika lani je povećalo izvozne rezultate za solidnih 6,4 posto. Pritom se poredak na listi top 10 nije značajnije mijenjao. Vodeća trojka ostala je ista, a najveći napredak ostvarili su hotelijeri. 

Valamar Riviera izbila je na četvrto mjesto, a među 10 najvećih ušla je Plava laguna. Ina je učvrstila vodeće mjesto, a poziciju je značajno popravio nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines. Na listu se vratio Ericsson NT, a nepovratno je otišao pulski Uljanik, piše tportal.

Lani su hrvatske kompanije s liste 1000 najvećih na inozemna tržišta plasirale roba u vrijednosti od 98 milijardi kuna, što je 12,7 posto više nego godinu prije. S obzirom na to da je ukupan izvoz rastao po stopi od tri posto, pokazuje se da velike kompanije imaju jače izvozne potencijale od manjih tvrtki.

Zahvaljujući respektabilnom rastu od 20,5 posto, na listi top 10 izvoznika Inaje povećala razliku nad Prvim plinarskim društvom, koje je lani usporilo tempo rasta. Nakon višegodišnjeg negativnog trenda vodeća energetska kompanija već drugu godinu zaredom bilježi visoke stope rasta izvoza. Pritom treba istaknuti da je Inin skok izvoza većim dijelom posljedica rasta cijena sirove nafte nego povećanja proizvodnje.

Trećeplasirana Pliva smanjila je izvoz za 2,7 posto, što je u skladu s negativnim trendom u cijeloj farmaceutskoj industriji. Plivin izvoz oslabio je uglavnom zbog smanjenih narudžbi iz SAD-a, najvećeg izvoznog tržišta.

Valamar Riviera potisnula je najvećeg tekstilnog izvoznika Boxmark Leather i popela se na četvrto mjesto. Najveća turistička grupacija lani je povećala izvoz za gotovo devet posto. Odličnu turističku sezonu Valamar je zaključio povećanjem broja noćenja za 4,6 posto i rastom prosječnih cijena za pet posto.

S gotovo stopostotnim rastom izvoza u top 10 se probila još jedna hotelijerska kompanija, porečka Plava laguna. Međutim, visoka stopa rasta izvoza kompanije u vlasništvu obitelji Lukšić nije posljedica naglog skoka prihoda, već pripajanja Istraturista matičnoj kompaniji.

Austrijska tvrtka Boxmark Leather, najveći hrvatski tekstilac, iz godine u godinu ostvaruje slabije izvozne rezultate. Petoplasiranoj kompaniji lani je izvoz potonuo više od 30 posto, a u odnosu na 2015. se prepolovio. Tvornicu koja u varaždinskoj slobodnoj zoni proizvodi kožne navlake za sjedala za osobna vozila pritišće i negativan financijski rezultat, koji je lani dosegnuo 318 milijuna kuna.

Unatoč osjetnom padu izvoza, kutinski gubitaš Petrokemija napredovao je na listi za jedno mjesto. Petrokemija je lani dobila nove vlasnike, Inu i Prvo plinarsko društvo, koji su dokapitalizacijom i pretvaranjem potraživanja preuzeli većinski udjel od države.

Zadnja kompanija na listi s više od milijardu kuna izvoza je Croatia Airlines, a napredovao je za tri mjesta unatoč stagnaciji izvoznih rezultata.

Neki od najvećih hrvatskih izvoznika ujedno su vodeći uvoznici. Tako su, primjerice, Ina i HEP uvezli gotovo dvostruko više nego što su izvezli. Među velikim uvoznicima je i Pliva, a lani je iz inozemstva nabavila robe u vrijednosti od 2,3 milijarde kuna.

Listu neto izvoznika predvodi Prvo plinarsko društvo s pozitivnim saldom od 5,7 milijardi kuna. Najzastupljenije u top 10 su kompanije vezane uz propulzivni turistički sektor. Tako su tu tri vodeća hotelijera (Valamar Riviera, Plava laguna i Maistra), ali i dvije prometne kompanije izravno vezane uz turističke dolaske (Croatia Airlines, Hrvatska kontrola zračne plovidbe).

Tagovi: Valamar Riviera, hrvatski turizam, hrvatski izvoznici, Prvo plinarsko društvo, kompanija Ina, Valamar Riviera, Plava laguna, Pliva
PROČITAJ I OVO
Žalbe odlažu zakup crnogorskih aerodroma do kraja godine
ODLAGANJE
Žalbe odlažu zakup crnogorskih aerodroma do kraja godine
PODGORICA - Zbog žalbi kompanija čije ponude za dugoročni zakup aerodroma Podgorica i Tivat nijesu prošle pretkvalifikacioni tender odloženo je objavljivanje poziva za ponuđače koji su ušli u drugi krug da dostave konačne ponude.
Izraelsko-kineski konzorcij ne odustaje od ponude za najam Aluminija
UPORNI
Izraelsko-kineski konzorcij ne odustaje od ponude za najam Aluminija
MOSTAR - Predstavnici izraelsko-kineske grupacije koju predvodi MT Abraham Group iz Tel Aviva najavili su dolazak u Mostar te su ponovili namjere uzimanja u zakup pogona posrnulog mostarskog Aluminija.
Preminuo tvorac Lego figurice
IN MEMORIAM
Preminuo tvorac Lego figurice
KOPENHAGEN - Jens Nygaard Knudsen, tvorac svjetski poznate Lego figurice, umro je u hospiciju od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) u dobi od 78 godina, izjavili su u subotu njegovi bivši suradnici.
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PREGOVORI
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PODGORICA - Većinski vlasnik Swiss osiguranja sa 65,88 odsto akcija je hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića.
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
KZK
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
BEOGRAD - Postupak je pokrenut protiv ovih dveju kompanija kao dobavljača i trgovaca na malo - kupaca na tržištu prehrambenih proizvoda zbog osnovane pretpostavke da su zaključili restriktivni sporazum i njime utvrdili minimalnu cenu u daljoj prodaji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE