GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turističke kompanije rezultatima opravdale očekivanja

Turističke kompanije rezultatima opravdale očekivanja
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2018 / 13:11
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Turističke kompanija objavile su većinom vrlo dobre poslovne rezultate za 2017. godinu. Sezonalnost je ipak iz godine u godinu sve manje izražena pa tako najbolji hoteli iz najvećih hotelskih kompanija ipak održavaju solidnu popunjenost u razdblju od travnja do kraja listopada. 

Može se reći da su rezultatima najugodnije iznenadili Ploava laguna i Arena Hospitality Group dok je Valamar Riviera potvrdila status najveće domaće truističke kompanije.

I za ovu godinu najavljen je nastavak snažnog investicijskog ciklusa u turizmu. U 2018. bi, prema najavama i anketi Ministarstva turizma, investicije mogle premašiti i više od 950 milijuna, a možda i milijardu eura, ako se ostvare najave o početku realizacije projekata zdravstvenog turizma.

Hrvatski turizam u 2018. očekuje daljnji porast prometa za oko 5 posto, dodatni rast investicija te zapošljavanja za oko 15 tisuća ljudi više nego u 2017., kao i izmjene turističkih i drugih zakona koji bi trebali pridonijeti jačanju učinkovitosti i konkurentnosti sektora. S očekivanim ukupnim prihodom od turizma od oko 11,5 milijardi eura, od čega bi se, po procjenama, prihodi od stranih turista trebali kretati oko 10 milijardi eura, otprilike 1,5 milijardi bilo više nego u 2016., a prihodi od domaćih turista oko 1,5 milijardi eura, 2017. je rekordna godina u hrvatskom turizmu.

Tako bi se u turizmu u 2018. mogli dosegnuti novi rekordi, oko 20 milijuna dolazaka turista, oko 110 milijuna noćenja i više od 12 milijardi eura prihoda ukupno od stranih i domaćih turista, čime bi se još više približili zacrtanom cilju iz turističke strategije o ostvarivanje 14 do 15 milijardi eura prihoda do 2020.

I mnogi drugi nadaju se da će većina porasta iduće godine biti ostvarena u pred i posezoni, jer u srpnju i kolovozu gotovo da i nema više prostora za rast zbog nedostatka kapaciteta, mada se i u 2018., kao što je bilo i ove godine, očekuje otvaranje oko 40 novih i novoobnovljenih hotela raznih veličina.

Prema revidiranom godišnjem izvješću poslovanja za 2017. godinu, najveća turistička tvrtka u Hrvatskoj Valamar Riviera ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 1,84 milijardi kuna što je za 17% više nego u 2016. godini.  Rast prihoda prvenstveno je vezan za rast noćenja od 20% i povećanje prosječne cijene od 6,4%. Ostvaren je snažan rast operativne dobiti (prilagođena EBITDA) od 20% na razinu od 623 milijuna kuna uz povećanje operativne efikasnosti i ostvarenje prilagođene EBITDA marže od 35%. Tržišna vrijednost dionice Valamar Riviere u protekloj godini povećana je za 26%.  Ostvareni rast rezultat je velikih ulaganja u portfelj proteklih godina uključujući najveći investicijski ciklus od 906 milijuna kuna realiziran za sezonu 2017. godine, rasta potražnje za ponudom i uslugama više dodane vrijednosti, rasta direktne prodaje te uspješnog poslovanja poduzeća Imperiala d.d. koje je Valamar s AZ fondom preuzeo 2016. godine. 

Hotelska grupacija Arena Hospitality u 2017. godini ostvarila je ukupne prihode od 717,2 milijuna kuna, 64,5 posto više u odnosu na 2016. godinu, a snažno je porasla i dobit, pokazuje poslovno izvješće te tvrtke. Kako navode u revidiranom konsolidiranom financijskom izvješću, objavljenom u srijedu, to je posljedica toga što su po prvi puta u poslovne rezultate uključeni i konsolidirani rezultati hotela u Njemačkoj i Mađarskoj. Također, napominju, zabilježen je i značajan organski rast poslovanja u Hrvatskoj. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je za 61,3 posto, na 212,9 milijuna kuna. "Povećanje od 80,9 milijuna kuna poglavito je rezultat prve konsolidacije našeg poslovanja u Njemačkoj i Mađarskoj, kao i odlično poslovanje tijekom sezone u Hrvatskoj", navode.

Maistra je lani povećala gubitak na 151 milijuna kuna, oko 17 milijuna kunja više nego na kraju 2016. godine. kompanija i ove godine nastavlja ambiciozni investicijski ciklus. Ove godine očekuje se otvorenje novog rovinjskog hotela vrijednosti veće od 600 milijuna kuna, a koji je ujedno proglašen strateškom investicijom u hrvatskom turizmu. Snažan investicijski ciklus, uz dodatni naglasak na direktne kanale prodaje, rezultirao je rastom prosječnih cijena i blagim produljenjem sezone. Do 2020. godine planirana su nova ulaganja vrijedna 2 milijarde kuna koja će omogućiti da cjelokupna ponuda bude na razini 4 i 5 zvjezdica.

Plava laguna imala je prošle godine najuspješnije rezultate u povijesti kompanije. Dobit prije oporezivanja iznosila je 128,6 milijuna kuna što je rast od 15 milijuna kuna u odnosu na 2016. EBITDA je iznosila 240,2 milijuna kuna, a EBITDA marža je iznosila 41,8 posto što je već na standariziranoj razini. Stabilnost kompanije ogleda se i kroz Debt/EBITD ratio koji je iznosio 1,88 te iznosom novca i visoko likvidnih oblika imovine - deviznih depozita u iznosu od 267,1 milijuna kuna. 

HUP-Zagreb je prošle godine ostvario 267,6 milijuna kuna poslovnih prihoda što je 5,5 posto višeu odnosu na 2016. Društvo je u 2017. godini ostvarilo operativnu dobit od 67,1 milijuna kuna i bila je 3,3 posto vewća, a kad se isključe jednokratni prihodi u 2016. taj rast iznosi čak 32,9 posto. Ukupnio prihodi povećani su 38 posto, a neto dobvit je uzletjela 125 posto na što su uz rast operativih prihoda većim dijelom utjecali knjiženi jednokratni financijski prihodi. Konsolidirani prihodi Grupe u 2017. godini povećani su 10 posto, na 36,8 milijuna kuna. 

Liburnia Riviera Hoteli (LRH) ostvarili su lani devet posto više noćenja nego prethodne godine i dobit od 16,4 milijuna kuna, što je 27,3 posto više nego prethodne godine kada je iznosila 12,9 milijuna kuna. Ukupni prihodi LRH-a tijekom 2017. godine iznosili su 323,4 milijuna kuna, što je 9,7 posto više nego 2016. Prema podacima iz godišnjeg nerevidiranog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi, dobit prije oporezivanja za 2017. je 19,6 milijuna kuna, što je 2,6 milijuna kuna više u odnosu na prethodnu godinu, a obveza poreza na dobit  iznosi 3,2 milijuna kuna. Poslovni prihod, koji obuhvaća i izvanredne prihode, je oko 10 posto veći nego godinu prije, a kategorija poslovnog prihoda koja obuhvaća prihode smještaja, pansionske i izvanpansionske hrane i pića, sporta i ostale operativne prihode, bez izvanrednih prihoda, veća je za 12 posto. Bruto operativna dobit (GOP) je veća u odnosu na 2016. za 19 posto te iznosi 139,9 milijuna kuna, dok je prethodne godine bila 117,7 milijuna kuna.

Hoteli Maestral prošlu su godinu završili s neto dobiti od 4,15 milijuna kuna, što je 7 posto više nego 2016., čime je ta dubrovačka hotelska tvrtka u državnom vlasništvu ostvarila pozitivni rezultat petu godinu zaredom. U prošloj su godini ukupni prihodi tvrtke dosegnuli 55,7 milijuna kuna ili 5,6 posto više nego u 2016. Pritom su Hoteli Maestral ostvarili ukupno 156.025 noćenja, što je 5 posto više u odnosu na godinu ranije i u odnosu na plan.Kako navodi Uprava u izvješću, objavljenom u utorak, postotak pune zauzetosti soba u razdoblju rada na razini društva iznosio je 83 posto, a ostvareno je 169 dana pune zauzetosti.

Tagovi: hrvatski turizam, Valamar Riviera, Arena Hospitality Group, Maistra, Plava laguna, Liburnia Riviera Hoteli, Hoteli Maestral, HUP-Zagreb
PROČITAJ I OVO
Gubici kineske avioindustrije gotovo pet milijardi dolara
ENORMNO
Gubici kineske avioindustrije gotovo pet milijardi dolara
PEKING - Kineska avioindustrija zabeležila je u drugom kvartalu gubitak od 4,89 milijardi dolara zbog posledica pandemije korona virusa.
Air Serbia obnavlja letove ka Azurnoj obali
LETOVI
Air Serbia obnavlja letove ka Azurnoj obali
BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Air Serbia najavila je da će od 12. jula ponovo uspostaviti avio-saobraćaj na sezonskoj liniji Beograd – Nica.
HAC pokrenuo informativnu kampanju za sigurno putovanje u uvjetima koronavirusa
KAMPANJA
HAC pokrenuo informativnu kampanju za sigurno putovanje u uvjetima koronavirusa
ZAGREB - Hrvatske autoceste pokrenule su informativnu kampanju za sigurno putovanje u uvjetima pandemije koronavirusa.
Dalekovod sklopio nagodbu s Hetom; cinčaonicu preuzima češka Signum grupa
EPILOG
Dalekovod sklopio nagodbu s Hetom; cinčaonicu preuzima češka Signum grupa
ZAGREB - Dalekovod je u petak objavio da je s najvećim vjerovnikom iz predstečajne nagodbe - Heta Asset Resolution sklopio nagodbu o tri ugovora o leasingu, kojom regulira financijski dug od gotovo sto milijuna kuna, a kojom Heta preuzima cinčaonicu u Dugom Selu i prodaje je tvrtki NFS Cink, članici češke Signum grupe.
Stečaj Keruma: Zatražena deložacija Vladimira Šelebaja, deblokirane dionice Hajduka
IZVJEŠĆE
Stečaj Keruma: Zatražena deložacija Vladimira Šelebaja, deblokirane dionice Hajduka

SPLIT - U izvješću koje je podnijela stečajna upraviteljica Keruma d.o.o. zatražena je deložacija zagrebačkog poduzetnika Vladimira Šelebaja iz stana u vlasništvu te tvrtke u Zadru, ali i obustava ovrhe nad dionicama NK Hajduka koje će ići u prodaju.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE