GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

TUI razmatra produljenje ljetne sezone

TUI razmatra produljenje ljetne sezone
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2021 / 16:35
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska turistička grupa TUI izvijestila je u srijedu da je prvu polovinu fiskalne godine zaključila s gubitkom, ali očekuje dobru ljetnu sezonu, signaliziravši da bi je mogla produljiti do studenoga.

Pandemija je teško pogodila TUI, koji je u šest mjeseci zaključno s krajem ožujka poslovao s gubitkom prije kamata i poreza od 1,3 milijarde eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 746 milijuna eura.

Prihod mu je potonuo na 716,3 milijuna eura, sa 6,6 milijardi eura u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Smatraju ipak da je najgore iza njih, s obzirom na postupno otvaranje europskih ljetovališta.

Nove rezervacije udvostručile su se od travnja, budući da klijenti iz Njemačke i Belgije pojačano traže programe za odmor nakon zimskih zaključavanja.

U Velikoj Britaniji rezervacije će porasti u sljedećim tjednima, paralelno otvaranju novih odredišta, procjenjuju.

"Kada vidite kako rezervacije pristižu... možemo reći da ćemo pozitivno poslovati u četvrtom tromjesečju", rekao je novinarima izvršni direktor TUI-a Fritz Joussen.

"S obzirom na veliku potražnju za odmorom, moguće je i produljenje ljetne sezone na listopad i studeni", dodao je Joussen.

Britanija spada među najveća tržišta TUI-ja, uz Njemačku, a vlada je prošlom tjednu objavila da bi mogla omogućiti putovanja od 17. svibnja, ali samo prema ograničenom popisu odredišta koja nakon povratka neće uključivati obavezu karantene.

Španjolska i Grčka, popularna TUI-jeva odredišta, izbačena su s britanske "zelene liste" odredišta niskog rizika, a u TUI-ju očekuju da će se to promijeniti prilikom ažuriranja popisa krajem mjeseca.

Povratak Britanaca bio bi dobrodošao poticaj za gospodarstva južne Europe, zbog izdašne potrošnje na putovanjima, tumači Reuters, podsjećajući da turizam u Grčkoj čini oko petine BDP-a, a u Španjolskoj desetinu.

Britanija je Portugal stavila na popis i rezervacije su odmah poskočile, objavio je TUI.

TUI je prije pandemije organizirao odmor za 23 milijuna turista godišnje, a do sada je za ovo ljeto dobio oko 2,6 milijuna rezervacija, za 69 posto manje nego u pretpandemijskoj 2019. godini.

Prigušeni apetit za rizikom podupro dolar uoči izvješća o inflaciji

LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima valuta, poduprt prigušenom sklonošću ulagača riziku uoči podataka o inflaciji u SAD-u, koji bi trebali pokazati ubrzani rast cijena, ali u usporedbi s niskom osnovicom u 2020. godini.
Dolar je prema euru nakon podneva ojačao 0,18 posto i zajedničkom europskom valutom trgovalo se po 1,2124 dolara.

U istom je postotku porastao i dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta i iznosio je 90, 287 bodova.

Trgovci danas očekuju podatke o inflaciji u SAD-u u travnju, koji bi prema procjenama analitičara trebali pokazati rast cijena za 3,6 posto u usporedbi s niskom osnovicom u prošlogodišnjem travnju, obilježenom utjecajem mjera zatvaranja zbog pandemije koronavirusa.

U odnosu na ožujak cijene su porasle skromnih 0,2 posto, procjenjuju.

"Očekujemo i da će izvješće naglasiti da su, pored temeljnog utjecaja cijena robe, skok inflacije u SAD-u potaknuli faktori duljeg vijeka trajanja, koji bi mogli rezultirati dugotrajnijim prekoračenjem ciljane razine inflacije no što Fed trenutno očekuje", ističe Valentin Marinov iz Credit Agricolea.

"To bi, bar teoretski, trebalo potaknuti rast prinosa na američke državne obveznice, poduprti dolar i čak poljuljati globalni apetit za rizikom", dodaje Marinov.

Viša inflacija mogla bi pojačati pritisak na američku središnju banku da podigne kamatne stope prije no što su najavljivali, ali Fed je do sada uporno signalizirao strpljivost, a čelnik središnje banke Jerome Powell poručio je i da osjetno jačanje inflacije ne bi trebalo trajati predugo.

Predsjednik Fedova ogranka u St. Louisu James Bullard izjavio je u utorak da bi se inflacija po njegovim procjenama mogla i u 2022. zadržati na razini od čak 2,5 posto, a guvernerka Lael Brainard izjavila je da podaci s tržišta rada u travnju pokazuju da će oporavak biti dugotrajan proces.

"Ustrajna strpljivost unatoč privremenom skoku (cijena), povezanom s ponovnim otvaranjem, trebala bi jamčiti da temeljni rast gospodarstva potreban da se dosegnu naši ciljevi u razdoblju prijelaza pojedinih negativnih trendova u pozitivne neće biti osujećen prijevremenim zaoštravanjem uvjeta financiranja", rekla je Brainard.

"Sada znamo da Fed čvrsto ustraje u poticajnoj politici", zaključuje Rodrigo Catril iz National Australia Banka.

Zaoštravanje američke monetarne politike postalo je tema nakon što je američka ministrica financija Janet Yellen prošlog tjedna izjavila da bi ključne kamatne stope možda trebalo podići da bi se zaustavilo zagrijavanje gospodarstva.

Yellen je naknadno relativizirala svoju izjavu, a Powell je izjavio da stanje na tržištu rada ni izdaleka ne opravdava zaoštravanje monetarne politike.

Samo tri dana nakon te njegove izjave izvješće ministarstva rada pokazalo je da su američki poslodavci u travnju otvorili samo 266 tisuća novih radnih mjesta, trostruko manje nego u ožujku.

Među kriptovalutama izdvajao se danas ether, koji je porastao četiri posto, na 4.372,35 dolara, najvišu razinu otkada se njime počelo trgovati. Od početka mjeseca njegova je vrijednost poskočila 56 posto, a od početka je godine ušesterostručena.

Tagovi: Kompanija TUI, hrvatski turitam, turizam, turistička sezona
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE