GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržišta osiguranja: 80 posto rasta dolazi iz tržišta u razvoju

Tržišta osiguranja: 80 posto rasta dolazi iz tržišta u razvoju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2018 / 11:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema projekcijama Allianz Researcha globalno je premija osiguranja prošle godine porasla na novi rekordni iznos od 3,66 trilijuna eura (isključujući zdravstveno osiguranje). 

U usporedbi s 2016., nominalno povećanje usklađeno za efekat promjene  tečaja iznosi 3,7 %. Iako se stopa rasta prihoda od premije ubrzala u odnosu na prethodnu godinu (2,9 %), zaostaje za eks-panzijom gospodarske aktivnosti (5,9 % nominalnog rasta) već drugu godinu zaredom. Tako je penetracija osiguranja (premija u postotku BDP-a) pala na 5,5 % - najnižu vrijednost u pos-ljednjih 30 godina. Na početku tisućljeća, prije velike financijske krize, ta je brojka u prosjeku bila veća za jedan puni postotni bod.

„To je zapravo paradoksalna situacija“, komentirao je Michael Heise, glavni ekonomist tvrtke Allianz SE.

„S jedne se strane rizici u svijetu stalno po-većavaju – radilo se o klimi, demografiji, kibernetičkim pitanjima ili politici – ali s druge strane, ljudi širom svijeta troše sve manji dio svojih prihoda na osiguranje. Potrebna su značajna zaje-dnička nastojanja politike i industrije kako bi se smanjio taj ‘jaz zaštite‘.“

Neživotno osiguranje obilježilo je prošlu godinu: uz porast od  5,0 %, ne samo da je poraslo gotovo dvostruko brže od životnog osiguranja 2017., već je zabilježilo i najveći porast od 2012. godine. Gotovo sve regije doprinijele su pozitivnom razvoju premija; međutim, razlike u rastu između zemalja u razvoju i industrijaliziranih zemalja ipak su znatne: dok premije u potonjima rastu samo za 3,5 %, tržišta u razvoju skočila su za 11,6 %. Istočna Europa, međutim, znatno zaostaje za tom brojkom: rast premije u 2017. godini dosegnuo je „samo“ 6,7 %, što je poslje-dica lošijeg ruskog tržišta. Hrvatsko se tržište konačno vratilo rastu, ostvarivši plus za 4,6 % u 2017. godini – nakon osam uzastopnih godina pada premija.

Znatno niži globalni rast premije životnog osiguranja u 2017. godini (%2B 2,8 %) prije svega je posljedica slabog razvoja u zapadnoj Europi gdje je zaračunato skoro 30 % globalne premije osiguranja. Istočna Europa, kao kontrast, imala je snažnu 2017. u pogledu životnog osiguranja, pri čemu su premije porasle za gotovo 17 posto. Međutim, taj se oporavak pojavio nakon četiri godine prilično razočaravajućeg ili čak negativnog rasta. Uzimajući dulji vremenski horizont, slabost tržišta životnog osiguranja u istočnoj Europi postaje još jasnija: od prijelaza u novo ti-sućljeće, penetracija osiguranja pala je s (vrlo niskih) 1 % na 0,5 % u 2017. godini. Hrvatsko tržište životnog osiguranja imalo je rast od 1,5 % u 2017. godini; a penetracija je iznosila 0,8 %, uz neznatne pomake u proteklih 10 godina.

„Iako su tržišta životnog osiguranja posljednjih godina postala znatno nestabilnija, trend je ipak jasan – i uznemirujući“, komentirala je Michaela Grimm, ekonomistica Allianz Researcha.

„Dok nezaustavljiva demografska promjena ne ostavlja sumnju u nužnost privatnog osiguranja, važnost ulaganja u dugoročnu  štednju se očito smanjuje.

Ozbiljna ekonomska kriza u mnogim europskim zemljama zasigurno je jedan od razloga za to. No, politika niskih kamatnih stopa koju provodi ECB  također ima neslavnu ulogu u istom. Stoga je krajnje vrijeme da se napusti način funkcioniranja u kriznim uvjetima – što je u interesu mlađe generacije koja će biti mnogo više ovisna o privatnom osiguranju u starijoj dobi od trenutačne generacije umirovljenika.“

U nekim drugim razvijenim gospodarstvima također je došlo do pada premija u 2017. godini, primjerice Australija (- 18,2%), Japan (- 11,3%) ili Južna Koreja (- 4,9%). Sveukupno, dakle, premija prihoda u industrijskim zemljama u životnom osiguranju smanjila se za 0,5 % u 2017. S druge strane, tržišta u razvoju povećala su premije za ukupno 17,2 %. Posebno se istaknula jedna država: Kina. Od približno 60 milijardi eura dodatnih premija u životnom osiguranju, oko 80 % moglo se pripisati kineskom tržištu. Na obim tržištima prošlogodišnji globalni rast premije iznosio nešto manje od 130 milijardi eura. Na tržištima u razvoju zabilježeno je gotovo 80 % povećanja, pri čemu Kina bilježi dvije trećine.

Allianz Research očekuje da će se tržišta osiguranja nastaviti oporavljati u budućnosti. Rast premija trebao bi se ubrzati na oko 6% u narednom desetljeću. Ovaj napredak ponajprije od-ražava povratak globalnoga gospodarstva normalnom rastu i stopama inflacije. Isti razvoj do-gađaja posebno je izražen u razvijenim zemljama te zapadnoj Europi: nakon mini-rasta u pos-ljednjih deset godina (0,7 % p. a.), premije bi se u budućnosti trebale povećati za prosječno nešto manje od 3 posto godišnje. Za istočnu Europu očekivanja rasta postavljena su na oko 7 %, uz Tursku kao lidera; a hrvatsko bi tržište trebalo porasti za 4 %, u skladu s ostalim člani-cama EU-a u regiji. Životno osiguranje (6,4 % p. a.) trebalo bi ponovno rasti nešto brže na globalnoj razini od neživotnog osiguranja (5,4 % p. a.). Pomak u težini prema tržištima u raz-voju ostat će nepromijenjen u nadolazećim godinama.

Na kraju 2020. godine oko 40 % ukupnih prihoda od premije trebalo bi biti zaračunato u toj skupini zemalja; prije 10 godina ta je brojka još uvijek bila ispod 10 %. Na vrhu će se odviti povijesna promjena straže: Kina će pres-tići SAD kao najveće tržište osiguranja. Danas SAD još uvijek dominira bez ograničenja: s 1,1 trilijunom eura ili nešto više od 30 % ukupnih prihoda od premije, oni su i dalje najveće svjetsko tržište osiguranja, daleko ispred broja dva, Kine, s oko 420 milijardi eura.

„Dugoročne progno-ze trenutačno su posebno teške, tržišta osiguranja prolaze temeljitu promjenu“, rekla je Kathrin Brandmeir, ekonomistica Allianz Researcha.

„Međutim, iz naše perspektive, ovaj poremećaj također otvara velike mogućnosti. Uz nove tehnologije, pokriće osiguranja može postati dostu-pno za više ljudi, a proizvodi osiguranja mogu postati privlačniji. Ako uspijemo dobiti klijente koji su toliko oduševljeni osiguranjem da bi ponovno potrošili jednak dio svojih prihoda na osi-guranje kao i prije krize, globalne premije na kraju idućeg desetljeća mogu biti oko trilijun eura veće nego u našem osnovnom scenariju.”

Tagovi: tržišta osiguranja, tržišta u razvoju, Allianz Research, Allianz, kinesko tržište
PROČITAJ I OVO
Valamar sezonu otvara nagradom od 1.300 kn neto zaposlenicima
POTEZI
Valamar sezonu otvara nagradom od 1.300 kn neto zaposlenicima
POREČ - Valamar će početkom srpnja svojim djelatnicima isplatiti nagradu za pripremu i otvorenje sezone 2021. u iznosu od 1.300 kuna, nastavlja sa programima nagrađivanja tokom ljeta te jamči minimalna neto primanja od 5.000 kn.
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
POTPORA
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
LONDON - Britanski proizvođač ambalaže DS Smith, vlasnik tvornice Belišće, izvijestio je da mu je dobit poskočila u drugoj polovini financijske godine zahvaljujući snažnoj potražnji za ambalažom u razdoblju procvata internetske trgovine.
Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo učinkovito protiv delta varijante koronavirusa
CJEPIVO
Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo učinkovito protiv delta varijante koronavirusa
NEW YORK - Cjepiva protiv covida-19 koja su razvili Pfizer/BioNTech i AstraZeneca općenito su učinkovita protiv delta i kapa varijanti koronavirusa, koje su prvi put identificirane u Indiji, pokazalo je novo znanstveno istraživanje.
D-Marin proširio svoju mrežu marina na Tribunj
MREŽE
D-Marin proširio svoju mrežu marina na Tribunj
ZAGREB - D-Marin grupa proširila je svoju mrežu marina na Marinu Tribunj, četvrtu destinaciju u hrvatskom klasteru i 15. lokaciju u svom portfelju ekskluzivnih nautičkih destinacija na Sredozemlju i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, priopćeno je u srijedu iz te grupe.
Marina Punat kreće u velike investicije
INVESTICIJE
Marina Punat kreće u velike investicije
PUNAT - Marina Punat Grupa u velikoj se mjeri, barem što se tiče investicija, priprema za osiguravanje infrastrukture prijeko potrebne za prihvat brodova koji ostavljaju manji otisak u prirodi, kao i za podizanje kvalitete usluge i ponude gostima marine i hotela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE