GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Troškovi osoblja kod poduzetnika lani 105,7 mlrd kuna

Troškovi osoblja kod poduzetnika lani 105,7 mlrd kuna
BLAGI RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2021 / 15:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Lani je kod 139.009 poduzetnika u Hrvatskoj, obveznika poreza na dobit, bez financijskih institucija, bilo 947.874 zaposlenih, pri čemu su troškovi osoblja ukupno iznosili 105,7 milijardi kuna, što je 0,4 posto više u odnosu na 2019. godinu, pokazuje izvješće Fine objavljeno u četvrtak.

Najveći udio u ukupnim troškovima osoblja očekivano pripada troškovima neto plaća i nadnica, 67,9 milijardi kuna, što čini udio od 64,3 posto u ukupnim troškovima.

Troškovi poreza i doprinosa iz plaća iznose 23,4 milijarde kuna uz udio od 23 posto, dok doprinosi na plaće iznose 13,4 milijarde kuna, što je udio od 12,7 posto u ukupnim troškovima.

Udio troškova osoblja u ukupnim rashodima poduzetnika lani je iznosio 14,7 posto, pokazuje analiza.

Prema iskazanim troškovima za neto plaće i nadnice, zaposlenima kod poduzetnika lani je obračunata prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 5.971 kunu, što je nominalno 1,7 posto više nego 2019. godine.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom na teret poslodavca u 2020. godini iznosila je 9.290 kuna (bruto I), a prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom na teret radnika iznosila je 8.111 kuna (bruto II), pokazuje analiza Fine.

U 2020. za naknade troškova, darove i potpore zaposlenicima 9,9 milijardi kuna

Osim troškova osoblja koji se odnose na redovna primanja zaposlenika, troškove rada čine i izdaci za bruto autorske honorare i ugovore o djelu samo za fizičke osobe koje nemaju registriranu djelatnost, izdaci za rad ostvaren preko studentskih i učeničkih servisa, troškovi agencijskih radnika, naknade članovima uprave te nadoknade troškova, darovi i potpore zaposlenicima i primici u naravi.

U 2020. godini poduzetnici su te troškove iskazali u ukupnome iznosu od 12,5 milijardi kuna, a najveći udio, 79,3 posto, odnosi se na naknade troškova, darove i potpore zaposlenicima i primitke u naravi, koji su u 2020. u odnosu na godinu ranije povećani za 8,8 posto i iznosili su 9,9 milijardi kuna.

Od toga, na otpremnine se odnosi 798,8 milijuna kuna, što je povećanje od 33,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje analiza.

U 2020. godini troškovi plaćanja agencijama za privremeno zapošljavanje smanjili su se u odnosu na 2019. za 16 posto, na 671,8 milijuna kuna, za što je dijelom na odluke poslodavaca za smanjenjem korištenja usluga agencijskih radnika veliki utjecaj imala i pandemija covid-19, ističu iz Fine.

Najveći pad troškova agencijskih radnika u 2020. u odnosu na 2019., bio je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (67,8 posto), rudarstvu i vađenju (62,7 posto) i ostalim uslužnim djelatnostima (42,6 posto). U apsolutnom iznosu, najveći su troškovi plaćanja agencijama za privremeno zapošljavanje kod poduzetnika u djelatnosti informacija i komunikacija i u trgovini.

Najveći troškovi plaćanja agencijama za privremeno zapošljavanje, u odnosu na broj poduzetnika, bili su kod poduzetnika u području opskrbe vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša (70,9 milijuna kuna).

Slijede poduzetnici u rudarstvu i vađenju (48,7 milijuna kuna) te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (32,5 milijuna kuna).

Od 817 poduzetnika u djelatnosti opskrbe vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša, troškove agencijskih radnika iskazalo je sedam poduzetnika - Zagrebački holding, Interserch i Vodoopskrba i odvodnja iz Zagreba, Metis iz Kukuljanova, Eko-Imotski iz Imotskog, Ekoplus iz Viškova i Dezinsekcija iz Rijeke.

Zagrebački holding je s 5.133 zaposlenih u 2020. iskazao najviši iznos troškova agencijskih radnika u iznosu od 24,5 milijuna kuna ili 42,4 posto ukupno iskazanih troškova u djelatnosti opskrbe vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša.

Prosječna mjesečna neto plaća obračunana zaposlenima kod navedenog poduzetnika iznosila je 8.794 kune i za 33,2 posto je viša od prosječne mjesečne neto plaće obračunane zaposlenima u djelatnosti opskrbe vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša te za 47,3 posto viša od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini Hrvatske koja je lani iznosila 5.971 kunu.

Tagovi: Troškovi osoblja kod poduzetnika,Zagrebački holding, Interserch, Vodoopskrba i odvodnja , Financijska agencija
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE