GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Troškovi osoblja kod poduzetnika lani 105,7 mlrd kuna

Troškovi osoblja kod poduzetnika lani 105,7 mlrd kuna
BLAGI RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2021 / 15:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Lani je kod 139.009 poduzetnika u Hrvatskoj, obveznika poreza na dobit, bez financijskih institucija, bilo 947.874 zaposlenih, pri čemu su troškovi osoblja ukupno iznosili 105,7 milijardi kuna, što je 0,4 posto više u odnosu na 2019. godinu, pokazuje izvješće Fine objavljeno u četvrtak.

Najveći udio u ukupnim troškovima osoblja očekivano pripada troškovima neto plaća i nadnica, 67,9 milijardi kuna, što čini udio od 64,3 posto u ukupnim troškovima.

Troškovi poreza i doprinosa iz plaća iznose 23,4 milijarde kuna uz udio od 23 posto, dok doprinosi na plaće iznose 13,4 milijarde kuna, što je udio od 12,7 posto u ukupnim troškovima.

Udio troškova osoblja u ukupnim rashodima poduzetnika lani je iznosio 14,7 posto, pokazuje analiza.

Prema iskazanim troškovima za neto plaće i nadnice, zaposlenima kod poduzetnika lani je obračunata prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 5.971 kunu, što je nominalno 1,7 posto više nego 2019. godine.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom na teret poslodavca u 2020. godini iznosila je 9.290 kuna (bruto I), a prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom na teret radnika iznosila je 8.111 kuna (bruto II), pokazuje analiza Fine.

U 2020. za naknade troškova, darove i potpore zaposlenicima 9,9 milijardi kuna

Osim troškova osoblja koji se odnose na redovna primanja zaposlenika, troškove rada čine i izdaci za bruto autorske honorare i ugovore o djelu samo za fizičke osobe koje nemaju registriranu djelatnost, izdaci za rad ostvaren preko studentskih i učeničkih servisa, troškovi agencijskih radnika, naknade članovima uprave te nadoknade troškova, darovi i potpore zaposlenicima i primici u naravi.

U 2020. godini poduzetnici su te troškove iskazali u ukupnome iznosu od 12,5 milijardi kuna, a najveći udio, 79,3 posto, odnosi se na naknade troškova, darove i potpore zaposlenicima i primitke u naravi, koji su u 2020. u odnosu na godinu ranije povećani za 8,8 posto i iznosili su 9,9 milijardi kuna.

Od toga, na otpremnine se odnosi 798,8 milijuna kuna, što je povećanje od 33,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje analiza.

U 2020. godini troškovi plaćanja agencijama za privremeno zapošljavanje smanjili su se u odnosu na 2019. za 16 posto, na 671,8 milijuna kuna, za što je dijelom na odluke poslodavaca za smanjenjem korištenja usluga agencijskih radnika veliki utjecaj imala i pandemija covid-19, ističu iz Fine.

Najveći pad troškova agencijskih radnika u 2020. u odnosu na 2019., bio je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (67,8 posto), rudarstvu i vađenju (62,7 posto) i ostalim uslužnim djelatnostima (42,6 posto). U apsolutnom iznosu, najveći su troškovi plaćanja agencijama za privremeno zapošljavanje kod poduzetnika u djelatnosti informacija i komunikacija i u trgovini.

Najveći troškovi plaćanja agencijama za privremeno zapošljavanje, u odnosu na broj poduzetnika, bili su kod poduzetnika u području opskrbe vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša (70,9 milijuna kuna).

Slijede poduzetnici u rudarstvu i vađenju (48,7 milijuna kuna) te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (32,5 milijuna kuna).

Od 817 poduzetnika u djelatnosti opskrbe vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša, troškove agencijskih radnika iskazalo je sedam poduzetnika - Zagrebački holding, Interserch i Vodoopskrba i odvodnja iz Zagreba, Metis iz Kukuljanova, Eko-Imotski iz Imotskog, Ekoplus iz Viškova i Dezinsekcija iz Rijeke.

Zagrebački holding je s 5.133 zaposlenih u 2020. iskazao najviši iznos troškova agencijskih radnika u iznosu od 24,5 milijuna kuna ili 42,4 posto ukupno iskazanih troškova u djelatnosti opskrbe vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša.

Prosječna mjesečna neto plaća obračunana zaposlenima kod navedenog poduzetnika iznosila je 8.794 kune i za 33,2 posto je viša od prosječne mjesečne neto plaće obračunane zaposlenima u djelatnosti opskrbe vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša te za 47,3 posto viša od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini Hrvatske koja je lani iznosila 5.971 kunu.

Tagovi: Troškovi osoblja kod poduzetnika,Zagrebački holding, Interserch, Vodoopskrba i odvodnja , Financijska agencija
PROČITAJ I OVO
Debeljak traži odgodu ročišta, ali i novu predstečajnu nagodbu
BRODOSPLIT
Debeljak traži odgodu ročišta, ali i novu predstečajnu nagodbu
SPLIT - Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak novim potezom pokušava kupiti još malo vremena kako bi spasio splitski škver.
Kina isporučila svoj prvi zrakoplov C919 kojim će konkurirati Airbusu
ISPORUKE
Kina isporučila svoj prvi zrakoplov C919 kojim će konkurirati Airbusu
PEKING - Kina je u petak objavila da je isporučila svoj novi putnički zrakoplov C919 kojim će konkurirati Airbusovu A320, a prvi put treba na komercijalnom letu poletjeti početkom 2023.
Wizz Air ukida letove između Ljubljane i Bruxellesa
POTEZI
Wizz Air ukida letove između Ljubljane i Bruxellesa
LJUBLJANA - Nakon jedanaest godina mađarski niskotarifni zračni prijevoznik Wizz Air ukida letove između Zračne luke Jožeta Pučnika Ljubljana i belgijske zračne luke Charleroi, koja se smatra polazištem za Bruxelles. Ljubljana i Belgija od sada su povezane samo preko prijevoznika Brussels Airlines, javlja Ex-Yu Aviation.
MSCI povećao Generalijevu ESG ocjenu na AAA
ESG
MSCI povećao Generalijevu ESG ocjenu na AAA
MILANO - MSCI, vodeće međunarodno društvo za ESG ocjene koje procjenjuje gotovo tri tisuće društava na globalnoj razini, povećalo je ocjenu za društvo Assicurazioni Generali s AA na AAA, što je najviša moguća ocjena.
Luka Koper s rekordnim brojem pretovarenih automobila
REKORDI
Luka Koper s rekordnim brojem pretovarenih automobila
KOPER - Broj pretovarenih automobila na auto terminalu u Luci Koper jutros je premašio 754.409. Time je premašen ukupan broj pretovarenih automobila u 2018. godini, koji se do sada smatrao rekordnim, priopćeno je iz Luke Koper.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE