GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Triglav zbog neizvjesnosti ove godine očekuje manju dobit

Triglav zbog neizvjesnosti ove godine očekuje manju dobit
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2023 / 17:59
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Izgledi za 2023. godinu obilježeni su velikom neizvjesnošću, što će utjecati i na poslovanje Grupe Triglav.

Planiraju između 95 i 110 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što bi bilo manje od prošlogodišnjih 134,5 milijuna eura, na koje su također utjecali jednokratni događaji. Očekuje se da će obujam premija osiguranja porasti na između 1,5 i 1,6 milijardi eura.

“Posebno je situacija na financijskim i energetskim tržištima nepredvidiva, a s nastavkom rata u Ukrajini postaje sve gora i utječe na pogoršanje gospodarskih izgleda i veću inflaciju. Očekujemo daljnji rast potrebnih prinosa od državnih i korporativnih obveznica, ali manje pomake nego u 2022.", napisali su u danas objavljenom revidiranom godišnjem izvješću grupe.

Za 2023. godinu planiraju dobit prije oporezivanja između 95 i 110 milijuna eura, što bi bilo manje nego lani, kada je iznosila 134,5 milijuna eura i bila jedan posto veća nego godinu prije.

Kako pojašnjavaju, povećani obujam poslovanja i otpuštanje pričuva šteta stvorenih prethodnih godina uspješno su kompenzirali veće obračunate bruto iznose šteta i bruto troškove poslovanja zbog veće aktivnosti stanovništva i gospodarstva, veće inflacije i drugih utjecaja na okoliš. . Dobit od prodaje investicijskih nekretnina i nekih vlasničkih ulaganja također je imala pozitivan utjecaj na rezultat poslovanja.

U osigurateljnoj djelatnosti planiraju profitabilno poslovanje i obujam premije osiguranja u rasponu između 1,5 i 1,6 milijardi eura, te postizanje kombiniranog kvocijenta imovinskih i zdravstvenih osiguranja ispod 94 posto.

Prošle je godine obračunata bruto premija osiguranja, suosiguranja i reosiguranja iznosila 1,48 milijardi eura, što je devet posto više nego godinu prije.

Grupa Triglav, koja je prema vlastitim izjavama vodeća osiguravateljska i financijska grupacija u Sloveniji i Adria regiji, planira dodatno ojačati svoju poziciju na postojećim tržištima. I dalje će težiti troškovnoj racionalizaciji poslovanja, uspješnom upravljanju rizicima, financijskoj stabilnosti i održavanju visokog kreditnog rejtinga priznatih bonitetnih agencija.

Najavljuju da će politika dividendi ostati nepromijenjena te da će nastojati da dionice Zavarovalnice Triglav ostanu profitabilna, sigurna i stabilna investicija za ulagače. Uprava predlaže da osiguranje ove godine isplati 56,8 milijuna eura, odn 2,50 eura bruto po dionici dividende za prošlu godinu. Lani je osiguravajuće društvo za dividendu izdvojilo 84,1 milijun eura, odnosno 3,70 eura bruto po dionici.

Više o ovom izvornom tekstuZa dodatne podatke o prijevodu potreban je izvorni tekst
Pošaljite povratne informacije
Bočne ploče

Tagovi: Triglav, Zavarovalnica Triglav, Andrej Slapar
PROČITAJ I OVO
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE