GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tri investiciona fonda u trci za United Group

Tri investiciona fonda u trci za United Group
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2018 / 17:06
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Prodaja United Group u okviru koje posluje i Televizija N1, ulazi u završnu fazu. Američki investicioni fond KKR, čije je zaštitno lice bivši šef CIA David Petraeus, već uveliko sa zainteresovanim kupcima vodi pregovore o prodaji svoje ćerke firme. Očekuje se da ceo postupak bude završen u septembru, a vodi ga švajcarski Credit Suisse.

Još početkom avgusta Reuters je objavio da su evropski investicioni fondovi Cinven i BC partners zainteresovani za preuzimanje ove kompanije. Za Cinven ovo nije prvi put da pokušava da kupi United Group, jer je 2013. godine bio jedan od ozbiljnijih konkurenata američkom KKR-u. Prodavac je tada bio jedan drugi investicioni fond, Mid Europa partners, koji je kasnije u Srbiji kupio Dunav hrana grupu, a ona je u međuvremenu promenila ime u Moji brendovi.

Ovih dana BIRN piše da je jedan od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje ove kompanije češka PPF grupa. Ova firma nedavno je preuzela Telenor u Crnoj Gori, Srbiji, Mađarskoj i Bugarskoj. Kako saznajemo, češki PPF je u Srbiji već promenio lokalni menadžment, pa je za novog direktora početkom avgusta imenovan Saša Filipović. Prema našim saznanjima, to je samo privremeno rešenje, jer se očekuje da do kraja meseca bude postavljen novi menadžment.

Pominje se da je PPF grupa spremna da za ovu transakciju plati tri milijarde evra, a dugovi United Group dostižu čak milijardu evra.

U okviru United Group posluje i SBB, a nedavno je saopšteno da će ova kompanija postati i vlasnik marketinške agencije Direct media, a preko ove marketinške firme preuzeće i televizije Pink BiH i Pink Crna Gora. United group predala je nedavno Komisiji za zaštitu konkurencije zahtev za odobrenje kupovine 100% udela u kompaniji Direct media na tržištima Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. U Komisiji za zaštitu konkurencije za Politiku su istakli da je taj predmet još u postupku obrade.
Direct media čije je vlasništvo sakriveno iz niza ofšor kompanija, nekada je pripadala bivšem gradonačelniku Draganu Đilasu. Reč je o firmi koja je skoro dve decenije regionalni lider na tržištu medijskih i komunikacijskih agencija.

United Group je stvorena 2007. spajanjem SBB-a, Telemacha Slovenija i Telemacha Bosna. Kompanija je registrovana u ofšor zoni u Luksemburgu. KKR, preko svoje ćerke firme u Srbiji, poseduje još i Total TV, Grand produkciju, Sport klub, Cinemania-u i dečji kanal Ultra. Komisija za zaštitu konkurencije nedavno je United group, odobrila i preuzimanje Srpske naučne televizije. Ova transakcija vredela je svega 25.000 EUR.

KKR je pre nekoliko meseci najavio značajne investicije preko svoje kćerke firme u ovom delu regiona. Predstavnici investicionog fonda KKR u aprilu su se sastali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i tom prilikom najavili da će u Srbiji u narednih pet godina uložiti 293 mil EUR.

Kako je tada saopšteno iz KKR-a, čak 2,9 miliona stanovnika Srbije trenutno koristi usluge United group. U kompanijama koje posluju pod okriljem ove firme zaposlen je 1.881 radnik. Ova grupa je izgradila ili iznajmila ukupno oko 15.800 kilometara optičke mreže, ključne za razvoj biznisa u Srbiji. Samo na ime poreza državi tokom nekoliko godina poslovanja platili su oko četiri milijarde dinara.

Kako je saopšteno iz KKR-a, od kada je ovaj investicioni fond kupio United group u Srbiju je uloženo 264 mil EUR. 

Tagovi: United Group, PPF Group, N1 Televizija, Telemach, David Petraeus, Cinven, BC Partners, Credit Suisse, Telenor
PROČITAJ I OVO
Heathrow šokirao: Putnicima će nametnuti dodatne troškove
NAMETI
Heathrow šokirao: Putnicima će nametnuti dodatne troškove
LONDON - Londonska zračna luka Heathrow naplatit će putnicima dodatnih 8,90 funti (12,40 dolara) u pokušaju da podmiri troškove jer kriza s koronavirusom "ubija" zračni prijevoz.
Danone prodaje svoje kinesko poslovanje
PRODAJA
Danone prodaje svoje kinesko poslovanje
PARIZ - Danone je u nedjelju priopćio kako je pokrenuo prve korake za prodaju svog poslovanja u Kini.
Krenula otpuštanja u Alpini
REZOVI
Krenula otpuštanja u Alpini
LJUBLJANA - Alpina je uručila 38 zaposlenika odluke o prestanku radnog odnosa, javlja Radio Slovenija.
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
ZAHTJEV
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
PODGORICA - Državna kompanija “ToMontenegro” nije Agenciji za civilno vazduhoplovstvo predala zahtjev za dobijenje dvije dozvole koje su potrebne da bi mogla da počne sa radom.
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
OTPAD
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
SPLIT - Do sredine lipnja ove godine 400- tinjak gradova i općina koji su se javili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobit će spremnike za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima, ukupno 1,18 milijuna kanti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE