GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovački sud odlučuje u prosincu o pokretanju stečaja nad Brodosplitom

Trgovački sud odlučuje u prosincu o pokretanju stečaja nad Brodosplitom
STEČAJ?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2022 / 20:25
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Sredinom prosinca na splitskom Trgovačkom sudu odlučivat će se o otvaranju stečajnog postupka nad dužnikom Brodograđevnom industrijom Split (BIS).

U kolovozu je, naime, bio obustavljen predstečajni postupak nad Brodograđevnom industrijom Split, a kako dužnik i dalje nije sposoban za plaćanje niti je ispunio obveze prema vjerovnicima, pokrenut je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka.

Odluka Trgovačkog sudu u Splitu o obustavljanju predstečaja pravomoćna je postala krajem rujna, nakon rješenja Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, da bi krajem listopada dužnik u cijelosti povukao prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka, a predložio je i da se donese rješenje kojim se obustavlja stečajni postupak.

Trgovački sud u Splitu danas je odbacio Brodosplitovo povlačenje prijedloga za otvaranje predstečajnog postupka jer je nepravovremeno, a odbacio je i Brodosplitovo povlačenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka kao nedopušteno.

Sud je to objasnio na način da se prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka može povući do donošenja rješenja o otvaranju, a prijedlog je stigao nekoliko mjeseci poslije, dok prijedlog za obustavu stečajnog postupka ne može povući, jer ga nije ni podnio, već je to učinio sud po službenoj dužnosti, nastavivši postupak kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Također, taj sud danas je odlučio da će se 16. prosinca održati ročište na kojem će se očitovati o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i raspravljati o njegovim pretpostavkama.

Inače, predstečaj je početkom godine zatražio sam Brodosplit koji je zapao u poslovne poteškoće zbog nemogućnosti povlačenja punog iznosa kredita ruske banke VTB koja je obuhvaćena sankcijama zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu. Novac od dvaju kredita je trebao biti utrošen na dovršetak dva broda te ostale troškove. Predstečajni postupak je bio predložen i za Brodosplitova vlasnika grupaciju DIV u kojem su se kao razlog navele evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 41,69 milijuna kuna utvrđene polovicom travnja.

Tijekom ožujka i travnja na tom sudu su održana ročišta za 11 društava iz sastava Brodograđevne industrije Split (BIS), a za 25 društava su pokrenuti postupci radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnih postupaka, te na njima rade tri suca splitskog trgovačkog suda.

Tagovi: Brodosplit, Trgovački sud u Splitu, Tomislav Debeljak, DIV grupa
PROČITAJ I OVO
Luka Koper s rekordnim brojem pretovarenih automobila
REKORDI
Luka Koper s rekordnim brojem pretovarenih automobila
KOPER - Broj pretovarenih automobila na auto terminalu u Luci Koper jutros je premašio 754.409. Time je premašen ukupan broj pretovarenih automobila u 2018. godini, koji se do sada smatrao rekordnim, priopćeno je iz Luke Koper.
Otvoren prvi IKEA Studio za planiranje u Srbiji
OTVORENJE
Otvoren prvi IKEA Studio za planiranje u Srbiji
BEOGRAD – IKEA Srbija otvorila je svoj prvi Studio za planiranje u našoj zemlji, sa ciljem da svoje proizvode i usluge učini još bližim i dostupnijim što većem broju ljudi.
Moj Posao: Infinum, Q agency i The Productive Company najbolji poslodavci u 2022.
ISTRAŽIVANJE
Moj Posao: Infinum, Q agency i The Productive Company najbolji poslodavci u 2022.
ZAGREB - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.
Portugalski avioprijevoznik TAP obustavio 360 letova zbog štrajka
PROBLEMI
Portugalski avioprijevoznik TAP obustavio 360 letova zbog štrajka
LISABON - Portugalski TAP Air Portugal obustavio je 360 letova predviđenih za četvrtak i petak nakon što su piloti i kabinsko osoblje te aviokompanije počeli štrajk tražeći veće plaće, izvijestila je kompanija.
Novi mandat Upravi Ingre
ODLUKE
Novi mandat Upravi Ingre
ZAGREB - Dana 7. prosinca 2022. godine održana je sjednica Nadzornog odbora INGRE.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE