GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Treba li Air Serbia strateškog partnera?

Treba li Air Serbia strateškog partnera?
PARTNERSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2023 / 08:40
Autor: SEEbiz / politika.rs
BEOGRAD - Katarska avio-kompanija Qatar Airways mogla bi da postane strateški partner Air Serbije, najavio je nedavno predsednik države Aleksandar Vučić, tokom boravka u Dohi.

Većinski vlasnik našeg nacionalnog prevoznika Vlada Srbije nije se oglašavala ovim povodom, kao ni Air Serbija. Tako da se ne zna da li bi eventualno strateško partnerstvo podrazumevalo finansijsko ulaganje i srazmerno tome vlasnički udeo Qatar Airwaysa ili bi to bio samo pristup velikom broju svetskih destinacija, odnosno kod-šer aranžman, koji Air Serbia i Qatar Airways  već imaju potpisan, što omogućava srpskim putnicima da lakše stignu do Australije, Singapura, Sejšela….

Prema preliminarnim rezultatima zajednička kompanija Vlade Srbije i „Etihada” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Air Serbije, u 2022. je prvi put od izbijanja pandemije virusa korona imala pozitivan neto i operativni rezultat. Srpski avio-prevoznik ostvario je profit od 21 milion evra u 2022, i to bez državnih subvencija, saopšteno je nedavno iz kompanije. Dobar finansijski rezultat postignut je zahvaljujući efikasnom poslovanju i sprovedenim merama konsolidacije poslovanja tokom pandemije, velikom povećanju mreže destinacija i rastu obima saobraćaja od oko 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a po broju putnika je dostigla pretpandemijsku 2019.

Što se tiče vlasničke strukture Vlada Srbije je 2020. dokapitalizovala Air Serbiju sa 100 miliona evra, a potom 2022. sa 15,5 miliona. Vlada je na taj način povećala svoj udeo u kompaniji na 83,6 odsto, a udeo „Etihada” je smanjen na 16,4 procenta.

Urednik portala „Tango six” i stručnjak za avio-industriju Petar Vojinović kaže za Politiku da se posle smanjenja vlasničkog udela „Etihada” u Air Serbiji, posebno posle pandemije virusa korona, otvorila potreba da se osigura pouzdano poslovanje domaćeg avio-prevoznika. Strateško partnerstvo između dve kompanije moglo bi da vodi ka poslovnoj saradnji.

– Bez obzira na to što je kompanija u jednoj godini profitabilna, poslovni model svih avio-prevoznika zahteva rezervu kapitala u svakom trenutku. Avio-biznis je zasnovan na kontrolama državnog ulaganja, koje nadzire Evropska unija, i naša država i avio-kompanija moraju da učestvuju u tim pravilima bez obzira na to što nismo članica Evropske unije. To znači da ako država pomogne prevoznika on novac mora da vrati u određenom vremenskom periodu – objašnjava Vojinović.

Za dugoročno poslovanje Air Serbiji je potreban dodatni kapital za širenje mreže kroz strateško partnerstvo koje ne može da pređe suvlasništvo od 49 odsto, zbog pravila Evropske komisije. Avio-kompanija u svakom trenutku mora da ima rezervu kapitala zbog nepredviđenih okolnosti, kao što je bila pandemija i da ulaže u razvoj mreže kako bi se borila sa konkurencijom, naglašava naš sagovornik.

Air Serbia, prema njegovim rečima, ima 80 destinacija na koje leti, a JAT je u svoje najbolje vreme imao 70.

Tagovi: Air Serbia, Qatar Airways, Petar Vojinović
PROČITAJ I OVO
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE