GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomaševićev socijalni mir koštat će građane Zagreba 240 milijuna kuna

Tomaševićev socijalni mir koštat će građane Zagreba 240 milijuna kuna
HOLDING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 09:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vladajući i oporbeni zastupnici zagrebačke Gradske skupštine sučelili su se jutros u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" nakon završetka mirenja zagrebačkih vlasti sa sindikatima Holdinga i ZET-a, a Damir Bakić iz vladajućeg Možemo! rekao je da će sindikalni paket prema grubim procjenama biti "težak" do oko 140 milijuna kuna za Holding i 90-ak milijuna kuna za ZET.

Bakić je rekao da će radnici dobiti znatno više od početne opcije koja je bila na stolu kad su pregovori krenuli u studenom.

- Mi smo zapravo jučer postigli sporazum o kompletnom paketu materijalnih prava, što uključuje i povećanje osnovice, i povećanje, odnosno definiranje svih neoporezivih davanja, i povećanje, odnosno definiranje i redefiniranje svih dodataka na plaće, i konačno - ono što je možda i najvažnije u ovom trenutku - podešavanje koeficijenata, odnosno novu sistematizaciju radnih mjesta, rekao je Bakić za HRT.

Dodao je da bi za koji dan trebao biti potpisan novi kolektivni ugovor u trajanju od tri godine.

- Dobili smo kompletni socijalni sporazum, poručio je Bakić.

Rekao je i da je u ovom trenutku još nemoguće reći koliko je težak sindikalni paket jer je još ostalo za definirati koeficijente, odnosno donijeti novu sistematizaciju, ali da se mogu dati grube procjene.

- Mislim da je već direktor Holdinga (Ivan) Novaković rekao da je ovo što je do sada obećano i što će biti uskoro potpisano, što se tiče ovih prvih triju komponenti, biti teško otprilike 80 milijuna kuna. Još do 60 milijuna kuna je rezervirano unutarnjim rezervama koje je uspio iznaći Holding za poštimavanje koeficijenata, dakle, za donošenje nove sistematizacije radnih mjesta. To će reći da je negdje gornja granica otprilike reda veličine 140 milijuna kuna za Holding. Za ZET je znatno manje, ali sigurno ne bitno manje od 90-ak, možda i više milijuna kuna.

Upitan kako će se sindikalni paket financirati, Bakić je rekao da će se dio financirati iz unutarnjih rezervi Holdinga i ZET-a, da će dio tereta morati preuzeti gradski proračun, ali da će dio morati snositi i građani. Međutim, poručio je da će veliku većinu troška na kraju ipak podnijeti Grad Zagreb.

Mario Župan iz HDZ-a rekao je da nije trebalo doći do te situacije. Ustvrdio je da nije napravljena rekonstrukcija i sistematizacija Holdinga, već je podijeljeno 700 otkaza. Poručio je da je loša komunikacija uprave gradonačelnika Tomislava Tomaševića dovela do nezadovoljstva prije svega radnika, a tek onda sindikata.

- Mislim da se požar išao gasiti benzinom. A tko će to na kraju platiti? Mi jesmo za povećanje materijalnih prava radnicima, ali to ne smije ići na štetu građana Grada Zagreba, rekao je Župan.

Joško Klisović iz SDP-a reao je Županu da su za takvo stanje odgovorni on i njegov kolega, predsjednik gradskog HDZ-a Mislav Herman, "koji je bio predsjednik Skupštine i držao je štangu" pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću.

- Pa zar nije u zadnjih pet godina zaposleno u Holdingu, prije predaje vlasti, 1125 ljudi? I onda ih je 700 poslije moralo dobiti otkaz, rekao je među ostalim Klisović.

- Holding je doveden u kaos i netko je za to odgovoran. Gospodine Župan, bili ste u Nadzornom odboru Holdinga. Gledali ste sve to kako se Holding upropaštava, kako je zapošljavaju i uhljebljuju vjerojatno dobrim dijelom i članovi HDZ-a, rekao je Klisović, dodajući da bi Župan trebao skinuti kapu i nakloniti se do poda Tomaševiću i SDP-u kao gradskoj vlasti što rješavaju te probleme.

Župan je rekao da je Klisović iznio niz netočnih informacija, ali da ne želi raspravljati o tome tko je kriv. Rekao je da je Bandić u 20 godina zadužio grad 8 milijardi, a da je Tomašević Holding i Grad Zagreb u godinu i pol dana zadužio 3,8 milijardi kuna, dodajući da u srpnju na naplatu dolazi 300 milijuna kuna obveznica s Londonske burze.

Trpimir Goluža iz Mosta rekao je da su sindikati u "utakmici" s Upravom Holdinga pobijedili s 3:0, zahvaljujući "odličnoj roli koju su odigrali radnici Čistoće".

- Sam gospodin Bakić je u svom uvodnom izlaganju rekao da su radnici Holdinga dobili znatno više nego što je bila početna pozicija. To vam sve govori, poručio je Goluža, dodajući da je Tomašević bezuvjetno kapitulirao pred spontano okupljenim radnicima Čistoće koji su štrajkali, kao i da je ponižen.

Bakić je rekao da je pod tim da će radnici dobiti više zapravo mislio na to da je dobiven kompletni paket materijalnih prava.

Rekao je i da je podatak da se grad ove godine zadužio za 3 milijarde kuna "naprosto maliciozan", dodajući da se Grad nije zadužio za nove 3 milijarde, već da bi mogao vratiti i prolongirati vraćanje duga od mnogo više milijardi kuna za koji je, kako je rekao, među ostalima i Župan osobno odgovoran.

Goluža je rekao da se Možemo! zadužilo ne za 3, već za 3 i pol milijarde kuna, od čega je 60 posto namijenjeno reprogramiranju postojećih dugova, a 40 posto je novo zaduživanje.

Reagirajući na Golužine tvrdnje o izgubljenoj utakmici, Klisović je rekao da su radnici njihovi partneri te da su željeli izmijeniti stanje i nepravdu koju su radnici trpjeli.

Tagovi: Zagrebački holding, Trpimir Goluža, Joško Klisović, Damir Bakić, Možemo!
PROČITAJ I OVO
EK u antimonopolskoj istrazi Red Bulla
ISTRAGA
EK u antimonopolskoj istrazi Red Bulla
BRUXELLES - Predstavnici Europske komisije u suradnji s predstavnicima tijela za zaštitu tržišnog natjecanja pojedinih zemalja EU proveli su istrage u sjedištu austrijske tvrtke Red Bull koja proizvodi istoimeni popularni energetski napitak.
Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom podmiriti s domaćih polja
SIROVINE
Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom podmiriti s domaćih polja
KOPRIVNICA - Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom ove godine podmiriti s domaćih polja.
Bihaćka pivovara potonula u veliki gubitak
GUBITAK
Bihaćka pivovara potonula u veliki gubitak
BIHAĆ - Bihaćka pivovara potonula je prošle godine u veliki gubitak usljed smanjenih prihoda i naraslih rashoda, prenose mediji.
Stiže 5G: BH Telecom i Nokia potpisali ugovor vrijedan 12,3 mil KM
SURADNJA
Stiže 5G: BH Telecom i Nokia potpisali ugovor vrijedan 12,3 mil KM
SARAJEVO - U poslovnoj zgradi BH Telecoma u ponedjeljak je upriličeno potpisivanje ugovora o implementaciji DWDM optičke infrastrukture između kompanija BH Telecom i Nokia Solutions and Networks.
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
KARIJERE
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
ZAGREB - VIDI, izdavačka kuća i edukacijsko-tehnološki start-up, ubrzano se razvija uslijed investicije VC fonda Feelsgood. Razvoj tvrtke osnažit će pozicija novog operativnog direktora (Chief Operating Officer) koju preuzima Krešimir Dominić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE