GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: Kupit ćemo drobilice i uštedjeti 33 milijuna kuna na zbrinjavanju otpada

Tomašević: Kupit ćemo drobilice i uštedjeti 33 milijuna kuna na zbrinjavanju otpada
VAŽNA ODLUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 12:37
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević održat će konferenciju za medije na temu: "Odvoz glomaznog otpada", u predvorju Gradske uprave.

“Proteklih dana povećan je interes građana za pitanje odvoza glomaznog otpada, pogotovo za ovaj otpad koji se trenutno ne odvozi. To je isključivo tapecirani namještaj, madraci i tepisi… Sve ostalo se odvozi. U tom smislu ne bi trebalo biti nikakvih zastoja. Zašto je došlo do zastoja? Trenutni ugovor je iskorišten količinski. Količina koja je defininirana u tom okvirnom sporazumu je već konzumirana. Konzumirana je ranije nego što se mislilo zbog velike količine otpada koja se povećavala dinamikom koja nije bila predviđena zbog obnove nakon potresa”, rekao je na početku Tomašević.

Rekao je i kako do sredine lipnja, dok nisu imenovali novu upravu Holdinga nisu znali za ovo, a prijašnja uprava nije željele donijeti odluku iako su mogli ili odlučiti se za najbolju ponudu ili poništiti natječaj.

“Ja sam donio odluku o poništenju natječaja”, kaže i dodaje da Zagreb plaća najveću cijenu zbrinjavanja glomaznog otpada iako ga ima najviše pa bi cijena trebala biti niža.

“Nova ponuda Cezara bi dakle iznosila 125 milijuna kuna na taj period na dvije godine, a ponuda Reoma grupe 89 milijuna kuna. Od polovice lipnja smo krenuli sa sljedećim koracima, pripremili smo plato za glomazni otpad, takod a sami možemo izvlačiti sirovine koje grad može prodati. Time smo automatski smanjili sirovine koje idu privatnim poduzećima. Isprobali smo drobilicu kako bismo vidjeli koliko bismo uštedjeli ako sami kupimo drobilicu i to radimo. Mi se krećemo prema tome da iz EU fondova kupimo dvije drobilice. Dok se ta javna nabava ne zavšri, raspiali smo javnu nabavu za najam drobilice i to bi trebalo biti gotovo za kroz tjedan dana. To bi trebalo biti prijelazno rješenje dok ne kupimo drobilice. Ovim putem, molim građane za još malo strpljenja dok to ne počne funkcionirati jer ćemo novim sustavom ostvariti iznimno velike uštede. Samo prošle godine građani su za to platili 54 milijuna kuna, sadašnji trošak, nakon odvanja je pao na 2 milijuna kuna mjesečno. Znači 3,1 milijuna na 2,1 milijun otkako smo počeli samo odvajati na platou na Jakuševcu”.

“Dosad se sav glomazni otpad, odim tapeciranog namještaja, madraca i tepiha, može odvoziti. Molim malo vremena i razumijevanja od strane građana za taj mali period gdje ćemo prijeći na to da u potpunosti sami zbrinjavamo glomazni otpad”.

“Bio otpad, dok god Zagreb nema vlastitu kompostanu, moramo zbrinjavati s privatnim poduzećima. Trenutno je otvoren natječaj, pozivamo sva poduzeća da se jave, tko da najpovoljniju ponudu zbrinjavat će bio otpad. Što se tiče drugih materijala, mi prodajemo drvo, prije smo plaćali poduzećima da ga uzmu. Ja ne znam doista kako nikome nije palo na pamet kupiti drobilicu. Kako je to moguće?”.

“Mi želimo prodati vrijedne sirovine i financirati komunalnu uslugu. Što se tiče plastike, plaćamo 1200 kuna po toni i tu također zasad nemamo izbora nego da surađujemo s privatnim poduzećima”, veli.

Kaže i kako okvirni ugovor s tvrtkama Cezar i Reoma vrijedi do siječnja 2022. godine, ali da je on konzumiran puno ranije zbog obnova. Dodao je i kako će Zagreb s vlastitim kapacitetima imati uštedu od 33 milijuna kuna te da taj novac neće otići u nečije privatne džepove nego će ići u druge projekte poput vrtića ili domova za starije.

“Mene zanima zašto nitko nije donio odluku u ovih pet mjeseci i zašto se to godinam i godinama nije rješavalo”, veli.

Foto: Pixsell

Tagovi: Tomislav Tomašević, zbrinjavanje otpada, glomazni otpad, Petar Pripuz, Zagrebački holding
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE