GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko će prvi do cjepiva protiv koronavirusa?

Tko će prvi do cjepiva protiv koronavirusa?
VELIKA UTRKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 11:01
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Vijest iz Amerike o uspjesima u pronalaženju cjepiva protiv koronavirusa je pobudila fantaziju mnogih burzovnih špekulanata. Jer tu se ne radi samo o zdravlju, nego i o milijardama koje stoje na raspolaganju.

Ovo nije prvi put da su burze skočile kad se pročulo kako ima novosti na bojišnici protiv korona virusa. Ali početkom ovog tjedna je skok bio žestok, u New Yorku, Tokiju a onda i u Frankfurtu. Izazvan je vijestima iz farmaceutskog koncerna Moderna. Ta američka tvrtka je bila prva koja je počela testirati cjepivo i na ljudima. Takva ispitivanja već traju i u Kini, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Ali u SAD teče osobito mnogo novca u projekt pronalaženja cjepiva protiv virusa Covid 19.

Diljem svijeta se radi na više stotina aktivnih sastojaka za cjepivo. Postoji preko 120 istraživačkih projekata i oni sežu od razmjerno malenih tvrtki poput Biontecha iz Mainza ili Curevaca u Tübingenu pa do farmaceutskih divova kao što su Sanofi ili GlaxoSmithKline. A tu je onda i Moderna iz Bostona. Vrijednost njenih dionica su skočile za gotovo 20% nakon što je objavljeno kako su prvi testovi dali obećavajuće rezultate.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) je nakon toga najavila i mogućnost brzog davanja dozvole takvom cjepivu - inače to traje mjesecima, ponekad i godinama. Kako se čuje, Modena je već dogovorila masovnu proizvodnju tog cjepiva sa švicarskom tvrtkom Lonza - i naravno, vrijednost dionica i te tvrtke u Zürichu su skakale i preko 4%.

Cjepivo mRNA-1273, razvijeno u suradnji sa američkim Nacionalnim institutima za zdravlje (NIH) je kod osam od 45 sudionika ispitivanja izazvala imunološku reakciju, priopćila je tvrtka Moderna ovog ponedjeljka.

„Mada su to preliminarni nalazi, prva faza istraživanja je pokazala kako ovo cjepivo može izazvati imunološku otpornost iste veličine kao da je izazvana prirodnom infekcijom", objavio je Tal Zaks, medicinski direktor Moderne. No još nisu poznati cjeloviti nalazi prve faze kliničkog istraživanja.

Američka vlada ulaže milijarde na razvoj cjepiva putem dva različita programa. U prvom redu se Washington pouzdaje u privatni sektor i tu daje odgovarajuću potporu. Tu je nadležna državna služba BARDA (Biomedical Advanced Research an Development Authority) koja raspolaže sa iznosom od 3,5 milijardi dolara. Od tog iznosa je dio dobila i tvrtka Moderna.

Nešto kasnije je pokrenuta i operacija „Warp Speed": prvi put se o njoj čulo koncem travnja, a u međuvremenu ju je i američki predsjednik Trump javno predstavio, doduše samo neke njene dijelove. Sad sa čak deset milijardi dolara je razvoj cjepiva protiv korone proglašen nacionalnom zadaćom kojeg je Trump usporedio sa "Projektom Manhattan" u kojem je u četrdesetima prošlog stoljeća razvijena atomska bomba. „Warp Speed" u terminima znanstvene fantastike znači brzinu čak još većom od brzine svjetlosti i makar se ne znaju pojedinosti, poznato je kako se osobito ispituje 14 mogućih cjepiva.

Iz Washingtona u Oxford u Velikoj Britaniji: znanstvenici tamošnjeg sveučilišta su već u travnju počeli klinička ispitivanja na preko 1000 dragovoljaca. Projekt se vodi u suradnji sa farmaceutskim divom Astra-Zeneca. Kao i uvijek, tu se radi o tome potencijalno obećavajuće cjepivo po potrebi proizvesti brzo i u mnogo milijuna doza.

Za istraživanja takve vrste je i Europska unija na nedavnoj međunarodnoj konferenciji sakupila 7,4 milijarde eura. Kamo će otići taj novac neće biti određeno nacionalnim granicama. U Njemačkoj, prve kliničke testove na zdravim osobama je počela provoditi tvrtka Biontech iz Mainza, prvi rezultati se očekuju koncem lipnja. Oni surađuju i sa američkim koncernom Pfizer, baš kao i sa kineskim državnim koncernom Fosun Pharma. Ako bi to cjepivo bilo odobreno, direktor Biontecha Ugur Sahin kaže kako bi sa Pfizerom moglo biti do kraja godine proizvedeno na milijune doza cjepiva. Još jedan igrač u utrci u kojoj sudjeluje čitav svijet je Curevac iz Tübingena, a suvlasnik tvrtke Dietmar Hopp kaže kako bi testove na ljudima mogli početi početkom ljeta. Ako bi bili uspješni, "bili bi u stanju cjepivo isporučiti ove jeseni", kaže Hopp.

Ali ovakvi vremenski planovi su i više nego ambiciozni: faza ispitivanja na tisućama dragovoljaca mora pokazati kako je cjepivo sigurno i kako ne šteti ljudima. U svakom slučaju je utrka u farmaceutskom sektoru kod traženja cjepiva u punom jeku:

"Vodi se mrtva trka", kaže nam Thilo Kaltenbach iz savjetničke tvrtke Roland Berger. "A još nikad nije bilo tako usredotočenih akcija tako mnogo farmaceutskih tvrtki koje se bave istraživanjem."

Olaf Tölke, stručnjak za farmaceutski sektor kod agencije za rejting Scope nije osobito optimističan: ne vjeruje da bi već ove godine moglo biti nađeno cjepivo protiv korona virusa. Razvoj cjepiva košta stotine milijuna eura, ali dobitnik će biti samo onaj tko dođe prvi: "Poduzeća se izlažu riziku doći kasnije nego konkurenti." Taj poslovni rizik bi se trebao ublažiti raznim potporama, ali zadaća nije samo pronaći cjepivo, nego i stvoriti cjepivo koje bi bilo jeftino: "Moglo bi biti cijepljeno milijarde ljudi, tako da i sredstvo ne smije biti previše skupo", misli Tölke. Ali naravno: "Tko prvi dobije cjepivo može očekivati milijarde dobiti. Čitav svijet će se obrušiti na njegov proizvod."

Kina tu ima očitu prednost: već sredinom siječnja je general major kineske vojske Chen Wie dobio zapovijest naći cjepivo protiv ovog virusa, javlja Frankfurter Allgemeine Zeitung. Čitav ostali svijet je tek koncem siječnja uopće dobio pristup tom novom virusu kako bi i on počeo s istraživanjem.

Tagovi: cjepivo protiv koronavirusa, Chen Wie, Moderna, koronavirus, Covid-19, GlaxoSmithKline, Pfizer, Sanofi, Biontech, Ronald Berger
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE